Monica Măciuceanu, ProFa care dă VOCES Galațiului. „Hodorock Pop Song Simfonic” (VIDEO)

Monica Măciuceanu, ProFa care dă VOCES Galațiului. „Hodorock Pop Song Simfonic” (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Datorită ei, vocile copiilor și ale tinerilor din Galați răsună spectaculos de fiecare dată. Și nu doar în festivaluri! Au strălucit în emisiuni de care ne amintim cu drag - așa cum este „Next Star” - și continuă să facă spectacol în show-uri pe care le urmărim cu plăcere: „Românii au talent”, „Vocea României”, „Vedeta Familiei” şi „X Factor”! Monica Măciuceanu, profa care dă VOCES Galațiului, a fost invitata celei mai recente ediții a emisiunii „SPOT ON la Viaţa liberă - Galaţiul sub reflector”.

Spectacolul „Hodorock Pop Song Simfonic”, care va avea loc pe 24 februarie 2025, de la ora 18,00, la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați, a constituit principalul subiect al celui mai recent podcast al ziarului „Viața liberă”. „Un spectacol unic în Romania, un proiect ingenios, plin de culoare si armonie, în care talentul, energia și creativitatea se contopesc”, promit organizatorii. Protagoniștii acestui eveniment sunt „Voces Band” – o trupă formată doar din copii, din inițiativa Monicăi Măciuceanu și a lui Grigore Topor (Grișa) – alături de artiști profesioniști din Republica Moldova - prestigiosul cvartet Gentle QuArt Band.

- Doamna profesoară, aveți performanțe și cu grupul „Voces” – trofee câștigate în festivaluri naționale și internaționale – dar și individuale, ale elevilor școlii de canto. Cele mai recente, în emisiunea „Vedeta familiei”, la TVR1. Cum s-a născut ideea creării unei trupe de copii în care artiștii cântă și la instrumente, nu doar cu vocea?

- Proiectul „Voces Band” a pornit ca o nebunie. În vara anului trecut m-am gândit: „Ce-ar fi dacă aș face și eu trupă?!”. Avem instrumentiști, pentru că mulți dintre copii sunt elevi ai Liceului de Arte, pe diferite instrumente: percuție, clape, flaut, trompetă… Și atunci am zis: „Da’, de ce nu? Ia hai, să vedem ce iese!”.

Avem un prieten bun, profesor de pian la Centrul Cultural, pe Grigore Topor – Grișa, și i-am propus să facem împreună acest proiect. Este instrumentist și aveam nevoie de ajutor. Proiectul acesta este făcut cu sprijinul foarte multor oameni, care au dat o mână de ajutor copiilor, instrumental vorbind.

Pe această cale, vreau să le mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat cu un sfat, cu partituri, cu negative după care să lucrăm. O să îi nominalizez pe profesorul de chitară Mihai Susma de la Centrul Cultural, și pe Răzvan, care acum cântă cu „Direcția 5”. Grișa s-a ocupat de instrumental. În fiecare sâmbătă, duminică, se întâlnea cu copiii, studia cu fiecare în parte, repeta. Muncim cam din iunie.

- Pe 29 decembrie 2024, „Voces Band” a debutat în emisiunea „Vedeta familiei”, la TVR1 interpretând un cântec cunoscut și foarte îndrăgit „Fată verde”....

- În momentul în care mi s-a propus să mai vin cu copii la „Vedeta familiei”, realizatorii mi-au spus că o vor, dacă se poate, pe Bițu - Timeea Bostan, câștigătoarea „Sezonului Campionilori”. Dar nu numai Timeea a fost acolo! Au fost şi Sasha Damian, şi Marina Iancu şi Sofia Hustiu şi Carla Gafton… care fac parte din trupă! Şi atunci am zis să facem noi un moment și să-i punem în valoare pe toți. Cu sprijinul artistului gălățean Hippie, am prezentat unul din multele momente pe care le veți vedea la concertul de pe 24 februarie 2025.

- Cine sunt copiii super-talentați din „Voces Band”?

- Victor Iancu (percuție) este mezinul nostru, elev la Liceul de Arte. Isabel Puiu-Savin (bass și voce) este bassista noastră de puțin timp. Ea făcea chitară, dar când am început acest proiect i-am spus să se apuce de bass, ajutată de profesorul Mihai Susma. Este eleva Școlii Nr. 28. Marina Iancu (pian și voce) studiază pianul la Liceul de Arte. Vlad Băncilă (chitară) este elev la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”. Andrei Cățoiu Tănase (chitară) este elev la Colegiul Național „Costache Negri”. Timeea Bostan (flaut și voce) – Liceul de Arte. Sasha Damian (clape și voce) – Liceul de Arte. Adina Bostan (voce) – Liceul de Arte. Teodora Necula (voce) – elevă la Colegiul „Costache Negri”. Carla Gafton (voce) – Liceul Teoretic „Emil Racoviță”. Elena Gheorghe (voce) învață la Școala Nr. 10. Daria Carp (voce) va cânta și la trompetă, pe care o studiază la Liceul de Artă. Sofia Hustiu (voce) este elevă la Colegiul „Costache Negri”. Iar Grișa - clape.

- Doamna profesoară, dumneavoastră la ce cântați?

- Dacă Grișa s-a ocupat de tot ce înseamnă instrumental, eu pe toți copiii i-am instruit vocal. Toate piesele le veți auzi pe 1 - 2 - 3 - 5 - 9 voci. Pentru că absolut toate piesele au voci. Deci fiecare copil va fi solist, iar în spate va fi backing-ul care îmi doresc din toată inima să sune așa cum l-am făcut.

- Eu îmi amintesc cu plăcere de momentele artistice și spectacolele „Voces”. Cu „Țara Muzicii”, pe muzica și versurile compozitorului Eugen Dan Drăgoi, ați luat Marele Trofeul „Mamaia Copiilor” în 2013. Cu spectacolul „Personajele evadează” – primul musical realizat cu elevi şi pentru elevi, compus tot de Eugen Dan Drăgoi – ați câștigat primul „Delfin de Argint” la Sanremo Junior. A urmat „Virus”, cu care ați cucerit al doilea „Delfin de Argint” la Sanremo Junior. Apoi „Freedom” – momentul care v-a adus marele trofeu la Sankt Petersburg. Iar anul trecut ați avut succes cu „Ielele” în Grecia. Cum aţi ajuns la „Hodorock Pop Song Simfonic”?

- Suntem nonconformiști toți! Cred că așa cresc și copiii: liberi, inovativi și destupați la minte. Am încercat să găsim un nume: cineva a zis ceva, altcineva - altceva... Numele l-am găsit destul de curând. Am vrut să fie și ceva haios, pentru că e vorba despre copii pentru copii, și să fie așa... de spectacol. Un nume pe care să nu-l uiți: „Hodorock Pop Song Simfonic”.

Simfonic, pentru că invitați speciali în concertul nostru sunt băieții aceștia strașnici din Republica Moldova - Gentle QuArt.

- Sunt artiști cu CV-uri impresionante în prestigiosul cvartet Gentle QuArt din Chișinău. Știu că au avut colaborări numeroase, între care cu Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, cu Orchestra Fraților Advahov, dar și cu vedete ca Andra, Goran Bregovic, Lupii lui Calancea, Surorile Osoianu... Cum ați ajuns să colaborați cu ei?

- Grișa a venit cu propunerea. Sunt prieteni foarte buni de-ai lui Grișa. El fiind din Republica Moldova, a cântat cu ei o perioadă și încă se mai duc la diferite evenimente. Toți fac parte din Orchestra de Muzică Populară a MAI Chișinău și din Moldovan National Youth Orchestra: Petrică Bivol (vioară și violă), Ionuţ Ciocanu (vioară și violă); Cătălina Cojocaru (vioară), Dimitrii Iurcik (violoncel).

Suntem foarte emoţionați pentru că noi ne vom întâlni cu ei doar cu o zi înainte de spectacol. Noi repetăm la distanță: ei în treaba lor, noi în treaba noastră! Înregistrăm ce facem la repetiții, trimitem piesele înregistrate, ei repetă ceea ce trebuie acolo unde ar trebui să intre ei. Deci, practic, repetiția generală va fi de fapt și prima repetiție împreună!

- Ce vom putea asculta la spectacolul din 24 februarie, de la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați?

- Încercăm să fim pe inima spectatorilor. Avem absolut de toate: rock, etno, pop, blues... am ales piese care să ajungă la inima oamenilor din Galați și la care va rezona toată lumea, în mod cert!

- Are vreo legătură cu Dragobetele care se sărbătorește pe 24 februarie?

- Dragobetele e un fel de „Valentine's Day” românesc. Este și prima zi de vacanță a elevilor și le dăm posibilitatea să vină la un concert nemaivăzut până acum.

- De ce nu vindeți bilete la acest spectacol?

- Vrem să dăm tuturor posibilitatea să vadă acest spectacol. Intrarea este pe bază de invitație, rezervată telefonic. Numai că sala costă, la fel și transportul, cazarea, sunetul, garderoba, tot ce înseamnă organizarea, afișe.... Și am vrea să nu venim cu bani de acasă. De aceea, la intrarea în sala de spectacol va fi o urnă în care cine dorește poate lăsa o donație.

- Cui i se adresează acest spectacol?

00_afis_spectacol.jpg

- Oamenilor care iubesc frumosul, muzica și copiii. N-ai cum să nu iubești ceea ce face o mână de copil. Mai ales că fac niște lucruri uimitoare! Ce reușesc să facă niște copii care nu sunt artiști profesioniști...

- Sunt profesioniști în devenire!

- Eu sunt foarte mândră de ei! Am studiat și repetat în fiecare duminică de la ora 10,00 la 18,00. Pentru că depun atât de mult efort, vreau să le mulțumesc, pe această cale, părinților! Pentru că îi susțin și sunt alături de ei! Pentru că își dau interesul ca ai lor copii să fie acolo unde își doresc să fie!

- Doamna profesoară, dacă doriți să transmiteți un mesaj celor care ne urmăresc, vă rog să o faceți!

- Galațiul are foarte mulți copii talentați! Voci bune! Nu-i vorba numai despre școala mea de canto. Sunt foarte multe școli care chiar reușesc să facă lucruri foarte frumoase în Galați. Oriunde ne ducem, copiii din Galați ne fac cinste. Că e la concursuri, la festivaluri, în emisiuni tv, în dreptul acestor copii scrie GALAȚI. Nu scrie numele vreunei școli, ci numele orașului din care copilul vine. Și nu e vorba numai despre muzică. Despre performanță sub toate formele ei, în toate domeniile!

Îmi doresc din toată inima ca autoritățile din Galați să nu-i uite pe copiii aceștia talentați, care fac cinste orașului. Într-adevăr, sunt nevoi pentru anumiți copii, pentru persoane în vârstă, dar să nu-i uităm, totuși, pe copiii care fac performanță!

Cine este Monica Măciuceanu

La vârsta de patru ani, Monica Măciuceanu a început să studieze pianul, la șase ani era elevă la Liceul de Arte din Galați, pentru ca mai apoi să urmeze Conservatorul și Pedagogia. A început să predați canto dintr-o joacă, și este cea mai rebelă și mai nonconformistă profă pe care o cunosc! În același timp, Monica Măciuceanu este laureata unui Premiul Mentor pentru excelență în educație. Un premiu decernat celor care „descoperă talente și formează caractere, devenind arhitecții unor povești de succes”.

Monica Măciuceanu a transformat „Voces” dintr-o trupă care, în 2012, câștiga premiul I la secțiunea Grupuri a Festivalului „Mamaia Copiilor” într-o școală de muzică și un brandl! Cu un palmares impresionant în care se regăsesc: Marele Trofeu al Festivalului „Mamaia Copiilor”, două trofee „Delfinul de Argint” câștigate la San Remo Junior, Marele Trofeu al Festivalului Artis din Sankt Petersburg.

La performanțe individuale recente ale elevilor ei, aș nominaliza: cea mai tânără finalistă din istoria „X Factor”, un golden buzz și un finalist la „Românii au talent”, patru trofee de ediție la „Vedeta Familiei” și un mare trofeul al „Sezonului campionilor – Vedeta Familiei”!

Foto și video: Bogdan Cînepă Sîrbu și Sebastian Bleoju

Make-up artist: Catalina Aron Makeup Academy

 

Media

Citit 8051 ori Ultima modificare Luni, 10 Februarie 2025 13:43

1 comentariu

  • postat de eu
    Sâmbătă, 08 Februarie 2025 12:45
    5.13.180.***
    Banii cretinilor care cred că au britnispirși la ușă,trebuie să ajungă undeva,nu?BRAVO!Biznis adevărat...Ce criză,ce inflație,ce utilități
    7
    10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.