La aproape doi ani de când a avut loc accidentul feroviar din Gara CFR Galați, în urma căruia ceferista Gina Basoc și-a pierdut viața, Agenția de Investigare Feroviară Română (AGIFER) a stabilit cauzele producerii tragicului eveniment. Principala cauză a fost funcționarea necorespunzătoare a graduatorului montat pe locomotivă, la Reloc Craiova, de către firma INDA SRL. Mai grav este că asemenea disfuncționalități mai fuseseră semnalate de mecanici la locomotive cu echipamente similare, scrie Club Feroviar.
Pe 25 martie 2023, în gara Galați s-a produs un grav accident feroviar. Locomotiva EC 128 a Depoului Galați, care urma să fie pusă la tracțiunea trenului Regio 7576 spre Mărășești, a accelerat puternic și a tamponat violent primul vagon al trenului. Patru persoane rănite au fost transportate la UPU, una dintre ele aflată în stop cardio-respirator: Gina Basoc, în vârstă de 53 de ani, șeful trenului R 7576, așa cum a scris la vremea respectivă "Viața liberă". În aceeași seară, medicii au anunțat decesul femeii, care suferise un nou stop cardio-respirator.
Locomotiva a accelerat "necomandat" și "necontrolabil"
"Tamponarea violentă a vagonului de călători nr. 50532616090-8 de către locomotiva izolată EC 128, în timpul manevrei de introducere a acesteia la linia nr. 4, s-a produs ca urmare a creșterii necomandate și necontrolabile a vitezei locomotivei până la 95 km/h, din cauza funcționării necorespunzătoare a echipamentului de acționare a graduatorului tip SAGMA cu care era dotată locomotiva", se arată în raportul AGIFER.
Analizând constatările, informațiile culese după producerea accidentului, documentele puse la dispoziție, mărturiile și rezultatul chestionării personalului implicat, comisia de investigare a stabilit următorii factori cauzali, contributivi și sistemici:
"Factorul cauzal: Creșterea necomandată și necontrolabilă a treptelor graduatorului și implicit creșterea vitezei locomotivei EC 128, la manevra de introducere a acesteia la linia nr. 4 din stația CFR Galați ocupată cu vagonul nr. 50532616090-8, din cauza funcționării necorespunzătoare a echipamentului de acționare a graduatorului locomotivei tip SAGMA.
Factori contributivi: - utilizarea locomotivei în condițiile în care poziția întrerupătorului F2.8 (întrerupător pentru scurtcircuitarea releelor de presiune P5 și P6) nu mai asigura o deconectare a disjunctorului în cazul acționării frânei pneumatice; - nedeconectarea disjunctorului, în vederea anulării efortului de tracțiune la apariția fenomenului de creștere necomandată și necontrolabilă a vitezei locomotivei, după manipularea controlerului în poziţia "0".
Factori sistemici: existența unor deficiențe în activitatea de identificare, evaluare și ținere sub control a pericolelor în activitatea de exploatare a locomotivelor", potrivit raportului.
Părțile implicate au colaborat bine cu comisia de investigare, punând la dispoziția acesteia documentele și înregistrările solicitate, cu excepția INDA (producătorul echipamentului de acționare a graduatorului cu motor asincron - SAGMA, cu care a fost echipată locomotiva EC 128), care nu a furnizat, până la această dată, documentele și informațiile solicitate de comisia de investigare, legate de acest echipament.
Din acest motiv, comisia de investigare a fost nevoită să utilizeze informații și documente puse la dispoziție de INDA cu ocazia investigației efectuate pentru accidentul feroviar produs la data de 29.11.2016 în halta de mișcare Bârsești, accident produs în condiții asemănătoare, în care a fost implicată o locomotivă echipată cu același tip de sistem de acționare a motorului asincron", se arată în documentul AGIFER.
Incidente similare produse anterior
Pe lângă accidentul de la Bârsești, alte incidente similare au mai fost semnalate anterior, conform Club Feroviar. Pe 31 octombrie 2022, viteza trenului 5216 Adjud - Buzău a crescut brusc până la 117 km/oră, peste cea maximă admisă de 100 km/oră. Pe 27 decembrie 2022, la remorcarea trenului de călători nr. 5302 pe distanța Mărășești - Buzău, s-a înregistrat o creștere bruscă a vitezei până la valoarea de 93 km/oră, maximul admis fiind 80 km/h.
În ambele cazuri, mecanicii au raportat că graduatorul nu răspundea la comenzile de descreștere, se menționează în raport.