Eventuala decuplare de la rețeaua electrică a combinatului siderurgic Liberty Galați, adusă în discuție în această perioadă din cauza neplății facturilor la energia electrică de către Combinat, s-ar răsfrânge în mod dramatic asupra alimentării cu apă potabilă a întregului oraș.
Peste 100.000 de gălățeni depind de apa de suprafață, care este captată prin Priza Dunării, iar dacă Liberty nu va mai avea curent electric, nici Priza Dunării nu va mai avea curent. Asta înseamnă că la Uzina de Apă din Galați nu va mai ajunge nici măcar o picătură de apă din Dunăre, iar alimentarea consumatorilor din municipiu se va face, CU PROGRAM, numai din sursele subterane de la Salcia și Vadu Roșca.
Acesta nu este un scenariu alarmist, nu este ceva ipotetic ci, din păcate, este ceva ce s-ar putea întâmpla oricând. Așa cum am scris pe 23 februarie, "Liberty Galați, cel mai mare combinat siderurgic din România și, totodată, cel mai mare producător de oțel din țară, a evitat la mustață, vineri, 21 februarie, deconectarea de la rețeaua de energie electrică. Liberty ar fi acumulat deja două facturi neplătite către furnizorul său de energie, Tinmar Energy, în valoare de peste 25 milioane de lei". Deși deconectarea era programată vinerea trecută, combinatul gălățean a mai primit o păsuire de o săptămână, adică până pe 28 februarie.
În pofida eforturilor noastre, nu am putut afla de la administrația Liberty niciun fel de detaliu despre situația actuală. Nu știm, în momentul de față, dacă Liberty a achitat sau nu restanțele la energia electrică, cum nu știm nici dacă va fi oprită sau nu alimentarea cu energie electrică a Combinatului.
Ceea ce știm este că, până vineri la prânz, Sucursala Galați a companiei Distribuție Energie Electrică România (DEER) nu primise nicio notificare de la Tinmar Energy pentru o eventuală decuplare de la rețea a Combinatului. Nu am putut afla nici dacă Transelectrica ar fi primit vreo astfel de notificare.
Orașul ar trece complet pe apă de Vrancea, dar cu program
Ştim, însă, ce ar însemna oprirea energiei electrice în Combinat și, implicit, la stația de captare Priza Dunării. "Ar însemna că se închide Uzina de Apă, care furnizează apă potabilă pentru jumătate din oraș. Am fi nevoiți să facem niște manevre de rețea, ca să aducem apă de Vrancea în tot orașul, însă apa nu ar fi suficientă. În aceste condiții, am putea asigura apă în tot orașul, dar cu program, de asemenea în tot orașul. Pentru că nu putem să dăm apă 24 de ore din 24 în anumite cartiere, iar în altele să nu fie deloc. Efectuarea manevrelor ar dura o zi", a declarat, pentru "Viața liberă", directorul general al operatorului regional Apă Canal SA Galați, Aurel Condurache.
Așa cum am mai scris, stația de captare Priza Dunării a fost declarată obiectiv strategic în infrastructura critică la nivelul orașului, dar ea nu este a Galațiului, ci a unei firme private, Liberty. Când Combinatul a fost vândut către primul cumpărător, ArcelorMittal, Priza Dunării a fost vândută odată cu acesta.
Apă Canal a lansat un proiect pentru o bretea de rezervă, exact pentru astfel de situații
Anticipând posibilele situații de urgență care ar putea afecta stația de captare de la Priza Dunării, conducerea Apă Canal implementează un proiect care prevede proiectarea și execuția unei conducte magistrale punte, un fel de bretea, care să cupleze una dintre magistralele de apă subterană cu această conductă care transportă apa de Dunăre către Uzina de Apă. "Astfel, în situații în care, din varii motive, nu există disponibilitate din sursa de suprafață, va exista posibilitatea de a transporta un debit de apă minim către stația de tratare din cealaltă sursă, respectiv din sursa subterană", afirmă reprezentanții Apă Canal SA.
Vestea proastă este că proiectul încă nu este gata, el fiind abia scos la licitație la începutul acestui an.
Ar mai fi de spus că în categoria situații de urgență au fost incluse gheață pe Dunăre, poluări majore, debite scăzute, inclusiv căderea accidentală a unei drone. Însă nimeni nu a luat în calcul până acum posibilitatea ca Liberty să nu-și poată achita facturile la energia electrică.
UPDATE. Vineri seara, la câteva ore după apariția acestui articol, primarul municipiului Galaţi, Ionuț Pucheanu, a reacționat pe pagina sa publică de Facebook:
„Alimentarea cu apă a orașului nu este în pericol
Văd că se propagă în mod fals informația că există riscul să rămânem fără apă. Nu este adevărat. O noapte liniștită tuturor!”.
Este posibil ca primarul municipiului Galați să aibă informații pe care noi încă nu le avem. Dar ne menținem afirmația că, în momentul de față, alimentarea NUMAI din sursele subterane de la Salcia și Vadu Roșca nu poate acoperi 24/24 tot consumul din municipiul Galați.
Pe de altă parte, cel mai bine ar fi să avem o reacție oficială, argumentată, inclusiv a administrației Liberty Galați pe acest subiect, care ar putea pune punct speculațiilor de orice fel, fie ele pro sau contra.