Combinatul Liberty Galați va furniza oțel pentru industria de apărare. Finanțare pentru repornirea Furnalului 5

Combinatul Liberty Galați va furniza oțel pentru industria de apărare. Finanțare pentru repornirea Furnalului 5
Evaluaţi acest articol
(85 voturi)

Combinatul Liberty Galați va asigura materia primă pentru fabricile românești din industria de apărare, a declarat ministrul Economiei, Bogdan Ivan. Printre potențialii beneficiari ai unității de la Galați se numără fabricile de armament de la Braşov, Cugir, Sadu și Dragomirești, a precizat ministrul. El mai arătat că Liberty Galați va primi sprijin financiar și va reporni în scurt timp Furnalul 5.

Ministerul Economiei a primit de la buget, pebtru anul 2025, un miliard de lei (200 milioane de euro) în plus faţă de cheltuielile curente, pentru producţie de muniţie şi echipamente militare. Industria de apărare a căpătat o importanță și mai mare, în condițiile în care, în contextul actualelor mutații geopolitice și geostrategice internaționale, la nivelul Uniunii Europene se dorește o creștere a autonomiei strategice și consolidarea capacităților de apărare, fiind deja anunțată lansarea unui program - ReArm Europe - ce ar urma să mobilizeze, în prima fază, fonduri de 150 miliarde de euro, dintr-un plan mai amplu, în valoare de 800 miliarde de euro.

Industria oțelului este sector strategic pentru industria de apărare. Cu toate acestea, după cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", combinatul Liberty Galați se confruntă cu dificultăți ce au dus la inițierea procedurii de concordat preventiv, ce vizează negocierea unui acord privind datoriile și evitarea intrării în insolvență.

Între siderurgie și industria de apărare

În acest context, ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a declarat în cadrul interviurilor "one2one", la Europa Liberă, că "uzina de la Galați va fi salvată" și că există un plan concret care să ducă la acest rezultat. "În momentul de față, cei de la Liberty au primit din partea statului un credit pentru capital de lucru. În urmă cu două săptămâni a trecut memorandumul prin Guvern și urmează să primească 350 milioane de lei exclusiv pentru capital de lucru și în două-trei săptămâni o să repornească furnalul din Galați, care va asigura materie primă inclusiv pentru patru dintre fabricile noastre: Carfil Braşov, Cugir, Sadu și Dragomirești", a declarat ministrul Bogdan Ivan, în interviul pentru Europa Liberă.

Întrebat ce se va întâmpla după epuizarea celor 350 milioane de lei, ministrul Economiei a explicat că negociază cu reprezentanții Comisiei Europene scăderea din prețul energiei a unei cote din certificatele de carbon pentru producătorii de produse strategice pentru apărare. "De exemplu, la certificatele de carbon, impactul mediu este de aproape 13 la sută din prețul final al energiei. Putem veni, pentru acele coduri CAEN din siderurgie, din producția de automotive, să reducem la 50 la sută din valoare." "Sunt mecanisme pe care le-am gândit împreună cu industria, tocmai pentru a nu veni cu propuneri fantasmagorice atunci când mergi la nivelul Comisiei Europene. (…) Dacă mergi de fiecare dată, argumentat, cu date foarte clare, cu analiză de impact, oamenii ăia chiar înțeleg despre ce e vorba și tocmai din acest motiv sunt foarte încrezător", a adăugat ministrul Economiei.

Dintre uzinele de armament amintite de ministrul Economiei, unele au deja o serie de parteneriate strategice cu parteneri externi pentru relansarea activității. De exemplu, Carfil - producător de armament militar, grenade antitanc, aruncătoare de bombe etc - a încheiat un contract cu producătorul american de drone militare și civile Periscope Aviation. Un alt contract important este cel de la UM Cugir, încheiat cu compania germană Hekler & Koch GmbH, pentru realizarea de arme de calibru mic și armament ușor cu tehnologie NATO. La fel de importante sunt capacitățile de la UPS Dragomirești, în producția muniției de artilerie și bombe explozive, dar și Uzina Sadu, cu capacități de producție pentru muniție de infaterie, arme de infanterie și elemente pirotehnice. Nu în ultimul rând, mari companii, precum Rheinmetall din Germania sau Hanwha din Coreea de Sud, au proiecte de investiții pentru România, inclusiv pentru producerea de vehicule de luptă sau piese de artilerie.

Liberty Galați, rol strategic în România

În acest context, președintele Liberty pentru Europa și președintele Consiliului de Administrație Liberty Galați, Ajay Aggarwal, a declarat că unitatea de la Galați are capacitatea de a răspunde cerințelor din sectoarele strategice. "Compania siderurgică de la Galați are un rol strategic, esențial în economia României. În actualul context geopolitic dificil, o companie puternică de oțel în Galați este strategică pentru dezvoltarea României în toate sectoarele, dar mai ales în industria de apărare, infrastructură și construcții", a declarat Ajay Aggarwal, la Conferința Euro Industry Summit, organizată de gandul.ro, săptămâna trecută, la București.

Oficialul Liberty a precizat, însă, că, pentru aceasta, industria era nevoie de politici consecvente, atât la nivel comunitar cât și la nivel de țară. "În primul rând, UE trebuie să reducă decalajul dintre fondurile alocate Europei de Vest și cele alocate Europei Centrale și de Est pentru că afectează competitivitatea producătorilor de oțel est-europeni. De asemenea, este nevoie de o politică energetică clară și coerentă pentru toată Uniunea Europeană, în condițiile în care prețul energiei în România este circa 130 de euro/MWh în prezent, mult mai mare decât în alte țări vest-europene, unde s-au implementat scheme de sprijin pentru marii consumatori de energie, iar prețurile variază între 40 și 70 de euro/MWh. Aceste politici trebuie să fie puse în aplicare chiar acum", a subliniat Ajay Aggarwal.

Totodată, președintele Liberty Europa a precizat că "Steel Action Plan (ce urmează a fi prezentat în zilele următoare de Comisia Europeană - n.r.) trebuie să sprijine în mod clar industria și să fie îndrăzneț și strategic, la fel ca în țările din afara Uniunii Europene. Acest plan trebuie să ia în considerare decalajul existent în alocarea fondurilor și în prețul energiei și trebuie să fie implementat astăzi!", a explicat Ajay Aggarwal.

Oficialul Liberty a reafirmat faptul că "România are toate elementele să devină un pol de putere al Europei și are o locație geografică strategică, la intersecția politicilor de securitate, energie și comerț ale Europei, și trebuie să fie un lider în atingerea obiectivelor strategice ale Uniunii Europene de reindustrializare, apărare și securitate".

Citit 59477 ori Ultima modificare Luni, 17 Martie 2025 21:44

30 comentarii

  • postat de Lucian Leonte
    Miercuri, 19 Martie 2025 20:29
    31.136.19.***
    Asa cum orice muncitor este pedepsit cind nu respecta protectia muncii si regulile unei companii, tot asa managerii incompetenti trebuiesc concediati imediat iar in acest caz Liberty sa fie inlaturata
    0
    2
  • postat de Lucian Leonte
    Miercuri, 19 Martie 2025 20:22
    31.136.19.***
    Chiar daca din conducere fac parte romani, toti ar trebui sa plece imediat. Este incompetenta totala atita timp cit acest combinat a ajuns in situatia falimentului. Guvernul este o marioneta a UE.
    0
    2
  • postat de Lucian Leonte
    Miercuri, 19 Martie 2025 20:18
    31.136.19.***
    Acest investitor Liberty care a aparut fara ca nimeni din Romania sa fie consultat, ar trebui inlaturat cit mai curind. Actuala conducere a combinatului trebuie demisa. Absolut toate persoanele.
    0
    1
  • postat de Lucian Leonte
    Miercuri, 19 Martie 2025 20:14
    31.136.19.***
    Acest combinat nu este proprietate romaneasca. De unde se face finantarea pornirii furnalului 5? Cine va plati? Daca va plati statul roman este o mare gresala.
    0
    2
  • postat de Violeta
    Luni, 17 Martie 2025 19:41
    5.2.205.***
    Poate vor avea grija sa respecte reteta de la otel si fonta! Nu de alta, dar imi aduc aminte cu furie de cat se laudau inginerii de pe acolo cum stiu ei mai bine diagrama Fier-Carbon!
    1
    9
  • postat de Enea BF5
    Luni, 17 Martie 2025 17:06
    46.97.168.***
    Faceți plan de repornire a furnalului în timp ce unii furnalisti primesc înștiințări de incetare a contractului de munca. O sa elaborati fonta cu pensionarii de la sindicat, gen Postolache. Asa-i?
    1
    14
  • postat de Buyer
    Luni, 17 Martie 2025 16:03
    46.97.168.***
    R. Borza: Am avut discuții cu toti liderii de sindicat, cu toții ne-am asumat planul de restructurare.
    Adică... sindicatul a fost de acord sa dispară locurile de muncă ale muncitorilor și TESA?
    2
    15
  • postat de Quaestio
    Luni, 17 Martie 2025 14:16
    86.124.202.***
    Statul e strans cu usa ...datorita Impactului Social daca Combinatul ar da faliment . In general n-a avut grija de industria/economia tarii . Sa refaci economia 100%privata e imposibil(n-are bani).
    3
    12
  • postat de Ciocofleandra
    Luni, 17 Martie 2025 14:11
    213.233.114.***
    De ce oare nu se desecretizează nici acum Contractul de privatizare al SIDEX?
    De ce politicienii îl apără pe Bombonel în continuare?
    Ce fac SRI, SIE și DNA în această speță?
    4
    14
  • postat de Adrian
    Luni, 17 Martie 2025 13:18
    82.76.53.***
    Mulțumim PSD și Năstase pentru că a vândut combinatul. Acum trebuie arestat hoțul de Năstase.
    4
    22
  • postat de stoica
    Luni, 17 Martie 2025 09:53
    86.124.202.***
    Liberty, o grupare cu experienta 0 in siderurgie dar experti in fraudare, se aliaza cu statul roman pentru a salva firma privata!
    S-a apucat statul roman sa faca combinatii cu camatarii de fier vechi?
    6
    35
  • postat de trogloditul
    Luni, 17 Martie 2025 09:24
    128.127.118.***
    Nebunilor.In situația politică actuală ar fi de nedorit să intri într-un conflict ,ca țară si să nu ai tu oțel de potcovit un cal si de un vârf de săgeată.Cu ce te pui în fața unui agresor?Cu bățul?
    7
    30
  • postat de Oricum o dai, nu e bine. Mereu se vor gasi carcotasi
    Luni, 17 Martie 2025 09:14
    188.247.134.***
    Cand se inchide combinatul urla unii ca somaj, dezinteres, cand se fc eforturi sa il tina pe linia de plutire brusc "pai stai, ca afacere privat". Nu ne mai facem bine, ca tara, cu asa oameni
    8
    26
  • postat de Aderin
    Luni, 17 Martie 2025 08:45
    5.13.128.***
    A trebuit să să ajungă la jumate de faliment că să citim știrea aceasta că ar face mare cu sarea.Nu cred.Unde este investiția de la preluarea combinatului?Unde sunt promisiunile deșarte?Vorbe în vânt!
    5
    27
  • postat de Otel tun.
    Luni, 17 Martie 2025 08:04
    5.13.161.***
    Economie de boutique la asta se pricep ministri nostri.Cum sa cumperi ceva de undeva numai ca să trăiasca respectivul.Păi faliment scrie pe industria de apărare făra alte calcule.Ăstai business?
    2
    27
  • postat de Gigel
    Luni, 17 Martie 2025 07:53
    5.13.151.***
    Pare ca ar trebui sa nu mai injure bugetarii angajatii combinatului. Sunt mai bugetari decat altii.
    9
    31
  • postat de Anonim
    Luni, 17 Martie 2025 07:10
    93.122.249.***
    Din ultimele 2 credite s-au ales praful,nu vor fi niciodată rambursate, bonus de la guvern pentru patron. Cine garantează că nu se va repeta povestea?
    Cu actualul patron nu exista viitor, este clar.
    5
    44
  • postat de eu
    Luni, 17 Martie 2025 06:11
    46.97.170.***
    eu am o amarata de afacere cu 2 angajati si trebuie sa platesc tot felul de taxe si impozite, si spaga la toti care vin in control.
    11
    40
  • postat de Galatean
    Luni, 17 Martie 2025 05:57
    86.124.202.***
    Pai statul a mai dat anul trecut un imprumut de milioane de euro , ce sa facut cu ei?????
    5
    37
  • postat de IULIAN
    Luni, 17 Martie 2025 03:03
    89.137.30.***
    Speli câcatul cu furtunul cică nu o să mai pută, asta e.
    15
    17
  • postat de Terente...din Galati
    Duminică, 16 Martie 2025 23:40
    89.137.229.***
    CSG-ul a devenit un business privat. In plus patronii nu sunt romani. Ca o tara intreaga sa bage bani intr-o afacere privata a unor straini, trebuie mult chibzuinta, interes, pricepere. Dar cu cine?
    9
    61
  • postat de Adrian
    Duminică, 16 Martie 2025 22:57
    128.127.118.***
    Deci statul ii va da bani unui privat ca sa isi mentina afacerea....ce imi place mie economia asta de piata
    12
    71
  • postat de Adi
    Duminică, 16 Martie 2025 22:38
    188.24.225.***
    Cu ce drept se cheltuie sute de milioane de lei din banii publici pentru chipurile a se salva un combinat sidelurgic care apartin unor straini...pacaleala si vrajeala cu armanemtul...combinatul inchi
    21
    61
  • postat de Viorel Hajdu
    Duminică, 16 Martie 2025 22:33
    178.138.193.***
    Este un lucru pozitiv ca putem salva rămășițele fostului combinat Sidex. L-am vândut cu 100 milioane dolari USD, mafioții ăștia de indieni l-au ras, și acum tot noi plătim? Expulzați indienii de acolo
    3
    73
  • postat de cetatean
    Duminică, 16 Martie 2025 21:57
    5.13.128.***
    Combinatul poate lucra pentru industria de aparare doar daca este proprietar statul roman. Orice alta varianta e doar schema de consumat bani.
    13
    85
  • postat de i love CSG
    Duminică, 16 Martie 2025 20:59
    84.117.46.***
    Trebuie sa facem tot posibilul sa salvam combinatul altfel orasul va muri si odata cu el si mii de oameni si familii vor muri ! E nevoie de otel pt armata, constructii, poduri, autostrazi si Ucraina!
    39
    59
  • postat de Roman
    Duminică, 16 Martie 2025 20:42
    62.49.196.***
    Astea sunt subiecte de a le discuta în ziar? Întreb și eu ca un neavenit.Cautam senzaționalul cu orice preț.Foarte bine ca se repornește.Ministrul care a spus asta trebuia demis în secunda 1 .
    44
    27
  • postat de ss
    Duminică, 16 Martie 2025 20:17
    86.124.202.***
    Va furniza pe naiba, combinatul devine materie prima pt cei care vor produce otel....prin lume!
    55
    37
  • postat de florin
    Duminică, 16 Martie 2025 20:11
    5.13.132.***
    Pina cînd reprezentanții statului împreună cu patronatul nu apare în presă și spun că asigură încărcare de 1 milion de tone pt LBC și 500000 LTG totul este harneala!!!!!
    46
    47
  • postat de florin
    Duminică, 16 Martie 2025 19:27
    5.13.132.***
    Într-o duminică seara cînd citesc articolul România nu produce energie electrică ca cit avem nevoie ca sa consumam în țara!Duminică seara!Bine aveți dreptate combinatul va porni și va fi bine......
    58
    38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.