Operatorul regional Apă Canal SA Galați a prezentat, joi, 8 mai, într-o conferință de presă organizată la Hotelul "Ibis Styles Dunărea" Galați, stadiul implementării „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Galați - etapa 2”.
Acesta constituie un proiect strategic al Uniunii Europene, investițiile propuse realizându-se în două sisteme zonale de alimentare cu apă, cele din Galați și Tecuci, precum și în aglomerarea Matca. Scopul, conform Apă Canal, îl reprezintă asigurarea apei potabile corespunzătoare din punct de vedere calitativ și cantitativ, protejarea mediului prin extinderea sistemelor de canalizare menajeră și creșterea gradului de confort și de conectare a populației.
Investițiile în domeniul alimentării cu apă au cuprins lucrări de execuție în sistemul zonal de alimentare cu apă Galați și în sistemul zonal de alimentare cu apă Tecuci, care s-au extins prin conectarea localității Matca. S-au executat 113,05 km conducte noi sau optimizate pentru sistemele de distribuție din rețeaua publică de alimentare cu apă, o stație de tratare a apei, două stații de pompare și două rezervoare de înmagazinare.
Investițiile în domeniul apei uzate au constat în extinderea sistemului de canalizare în clusterul Tecuci - aglomerarea Matca, prin execuția a 100,93 km conducte noi sau optimizate pentru rețeaua publică de colectare a apelor uzate și a 20 de stații de pompare apă uzată.
De investițiile în alimentarea cu apă vor beneficia peste 120.000 de locuitori, în timp ce populația beneficiară a investițiilor de canalizare-epurare a apelor uzate va fi de circa 10.200 locuitori.
Premiere înregistrate de Apă Canal Galați
Finalizarea și recepționarea lucrărilor se vor realiza până la sfârșitul acestei luni, cu cinci luni mai devreme decât este prevăzut în contract. Este primul proiect de infrastructură pe care, în ciuda complexității sale, Apă Canal Galați îl finalizează atât de devreme.
Stația de tratare a apei de la Matca, alimentată cu panouri fotovoltaice, este prima stație independentă energetic din județul Galați, iar comuna Matca devine, cu acest prilej, prima localitate din județ a cărei infrastructură de apă este complet nouă. Deloc de neglijat, prin investițiile de la Matca, județul Galați a scăpat de procedura de infringement pentru nerespectarea directivei europene privind apa uzată.
Proiectul are o valoare totală de 369,6 milioane de lei cu TVA inclus, din care cofinanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Dezvoltare Durabilă, are o valoare de aproape 249 milioane de lei.