Acces prioritar la investigații pentru pacienții cu boli cronice

Acces prioritar la investigații pentru pacienții cu boli cronice
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Pacienții cu boli cronice au dreptul la programări rapide, în cel mult cinci zile, pentru investigațiile medicale recomandate de medicii specialiști, precizează un raport al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galați. Aceștia trebuie să aibă pe biletul de trimitere unul dintre cele șapte coduri-monitor, care le conferă acces prioritar la investigații în regim ambulatoriu, indiferent de fondurile disponibile în acel moment la furnizor.

Este vorba despre următoarele categorii de afecțiuni, codificate astfel:

  • Monitor 2 - boli oncologice
  • Monitor 3 - diabet zaharat
  • Monitor 4 - boli cardiovasculare
  • Monitor 5 - boli rare
  • Monitor 6 - boli neurologice
  • Monitor 7 - boli cerebrovasculare
  • Monitor 8 - boală cronică renală

Măsura vizează îmbunătățirea accesului la investigații paraclinice de specialitate pentru persoanele diagnosticate cu aceste boli, prin programele naționale gestionate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Serviciile sunt oferite gratuit, prin compensare și decontare.

Investigațiile nu pot fi amânate, chiar dacă nu există fonduri

Un aspect important este că, dacă fondurile contractate de furnizorul de servicii medicale au fost deja epuizate, investigațiile nu pot fi amânate. Acestea trebuie efectuate, urmând ca plata să fie realizată ulterior, în baza unui act adițional de suplimentare a contractului.

Recomandarea medicală trebuie făcută pe un bilet de trimitere distinct, care să menționeze clar codul-monitor corespunzător. Pacientul are obligația să informeze personalul unității medicale despre acest cod, pentru a putea beneficia de programarea accelerată.

Cine poate fi beneficiar al programelor

De aceste programe beneficiază:

  • persoanele asigurate cu boli cronice încadrate în programele naționale;
  • persoanele fără venituri din muncă, pensie sau alte surse, dar care suferă de afecțiuni eligibile.

Fondurile pentru programele naționale curative sunt alocate prin contracte semnate între casele de asigurări județene și furnizorii de servicii medicale.

Programele naționale de sănătate sunt finanțate din două surse, în funcție de tipul acestora: programele de sănătate publică - prin bugetul Ministerului Sănătății; programele de sănătate curative - prin bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Situația în județul Galați

În anul 2024, în județul Galați au fost derulate opt programe naționale de sănătate prin:

  • patru unități sanitare cu paturi
  • un centru privat de dializă
  • un laborator de analize medicale
  • mai multe farmacii cu circuit deschis
Citit 808 ori Ultima modificare Luni, 12 Mai 2025 19:49

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro