Economia socială din Galați respiră din ce în ce mai greu

Economia socială din Galați respiră din ce în ce mai greu
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ca în fiecare an, luna mai este luna promovării economiei sociale și este dedicată organizării diferitelor evenimente sau acțiuni de mediatizare a domeniului economiei sociale, având drept scop dezvoltarea locală și cetățenia activă, cooperarea și solidaritatea socială. Economia socială a fost promovată și în acest an, vineri, 23 mai, la Bursa locurilor de muncă organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați.

Economia socială are ca scop reducerea excluziunii sociale prin ocuparea forței de muncă, prin îmbunătățirea accesului la educație și formare profesională, prin furnizarea de servicii sociale persoanelor dintr-un grup vulnerabil. Astfel, unul dintre cele mai importante principii ale economiei sociale îl reprezintă prioritatea acordată individului și obiectivelor sociale, în detrimentul creșterii profitului.

Principalii „pioni” ai economiei sociale sunt întreprinderile sociale și întreprinderile sociale de inserție, recunoscute astfel prin acordarea unui atestat. Documentul se acordă acelor întreprinderi sociale (IS) care prevăd în actele de înființare și funcționare respectarea cumulativă a următoarelor criterii: a) acționează în scop social sau în interesul general al societății; b) alocă minimum 90% din profitul sau excedentul realizat scopului social și rezervei statutare; c) se obligă să transmită bunurile rămase în urma lichidării către una sau mai multe întreprinderi sociale; d) aplică principiul echității sociale față de angajați și administratori, asigurând niveluri de salarizare echitabile, între care nu pot exista diferențe care să depășească raportul de 1 la 8.

Întreprinderea socială de inserție (ISI) este întreprinderea socială care: a) are cel puțin 30% din personalul angajat aparținând grupului vulnerabil; timpul de lucru cumulat al acestora trebuie să reprezinte cel mult 30% din totalul timpului de muncă al tuturor angajaților; b) are ca scop lupta împotriva excluziunii, discriminărilor și șomajului, prin inserția socio-profesională a persoanelor defavorizate.

Până acum, în județul Galați au fost atestate 55 de întreprinderi sociale și 11 întreprinderi sociale de inserție. Printre domeniile lor de activitate se numără fabricarea de articole textile, fabricarea parfumurilor și a produselor cosmetice, activități generale de curățenie a clădirilor, întreținerea și repararea autovehiculelor, plasarea forței de muncă, asistență stomatologică, activități de întreținere corporală, contabilitate, audit financiar și consultanță în domeniul fiscal, spălarea și curățarea articolelor textile și a produselor din blană, testări și analize tehnice, restaurante, fabricarea de saltele și somiere, activități ale bazelor sportive, prepararea de mâncăruri, fabricarea sucurilor de fructe și legume.

Din păcate, conform datelor furnizate de AJOFM Galați, economia socială din județul nostru regresează de la un an la altul. Astfel, la sfârșitul anului 2023, numărul total de salariați din economia socială gălățeană era de 91, iar cel al voluntarilor - 9. La sfârșitul lui 2024, mai activau 20 de salariați și 12 voluntari.

În anul 2023, au fost eliberate trei atestate de IS, iar în 2024, niciunul. Mai mult, anul trecut, 14 firme au renunțat la statutul de întreprindere socială, alte opt atestate fiind retrase.

Astfel, la sfârșitul lunii aprilie 2025, din cele 55 de atestate de IS și 11 de ISI eliberate, doar nouă mai erau valabile. Un atestat a expirat, alte 45 au fost retrase, trei mărci au expirat și opt mărci au fost retrase.

În concluzie, conform AJOFM Galați, se impun modificări legislative pentru susținerea și dezvoltarea pe termen lung a structurilor de economie socială.

Citit 1224 ori Ultima modificare Duminică, 25 Mai 2025 18:00

2 comentarii

  • postat de Von Bergovicz
    Duminică, 25 Mai 2025 20:54
    109.166.130.***
    Micșorați PARANDĂRĂT ul de la 10% la maxim 2 %. Mai gândește te bă, te știi tu care, și la oamenii sărmani că te va ajunge karma din urmă la un moment dat de n ai să știi cum te cheamă
    0
    1
  • postat de Lucian Leonte
    Duminică, 25 Mai 2025 19:18
    109.36.131.***
    Este normal. Mii de oameni activi pe piata muncii au plecat la munca în vest. Aceasta a fost tactica folosita de UE pentru ca muncitorii sa plece din tara. Electoratul a ales pro UE. Suportam situația
    0
    1

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro