Județul Galați va beneficia de o nouă stație de monitorizare a calității aerului, potrivit unui raport al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, întocmit de șefa Serviciului Monitorizare și Laboratoare, Geanina Hanță.
„Prin proiectul finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), se va amplasa o nouă stație de monitorizare a calității aerului - GL6 (stație de fond urban) - în municipiul Tecuci, pe strada 1 Decembrie nr. 73, în zona Parcului Central "Al.I. Cuza". Scopul este evaluarea expunerii populației la particule în suspensie - fracția PM2,5 (gravimetric și nefelometric)”, se arată în raport.
Agenția pentru Protecția Mediului Galați monitorizează, la nivelul județului, calitatea aerului, a solului, a apelor subterane, zgomotul și radioactivitatea mediului. Datele sunt colectate atât prin rețeaua automată, cât și prin metode clasice - urmărirea pulberilor sedimentabile și a precipitațiilor atmosferice.
Pentru zonele neacoperite de stații fixe sau unde se înregistrează frecvent sesizări, este folosit și un autolaborator mobil, pus la dispoziția instituției de Ministerul Mediului.
În prezent, în județul Galați funcționează cinci stații automate de monitorizare a aerului, parte a Rețelei Naționale. Acestea sunt:
- GL1 (stație de trafic), Galați - str. Brăilei nr. 181
- GL2 (fond urban), Galați - str. Domnească nr. 7
- GL3 (fond suburban), Galați - str. Traian nr. 431
- GL4 (industrială), Galați - bulevardul Dunărea nr. 8
- GL5 (stație de trafic), Tecuci - str. 1 Decembrie nr. 146B
Stațiile sunt în proprietatea Ministerului Mediului și au fost date în folosință Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Galați, prin contract de comodat, încă din 2010. Locațiile au fost alese astfel încât să reflecte realitatea din zonele urbane, industriale și de trafic, în conformitate cu standardele europene.
Printre poluanții monitorizați se numără: dioxidul de sulf (SO₂), dioxidul de azot (NO₂), oxizii de azot (NOx), monoxidul de carbon (CO), ozonul (O₃), particulele în suspensie (PM10 și PM2,5), benzenul (C₆H₆), plumbul (Pb), nichelul (Ni), cadmiul (Cd) și arsenul (As), conform Legii nr. 104/2011.