Precipitațiile abundente din ultimele zile au testat limitele sistemului de canalizare din oraș, nu neapărat din cauza cantității mari de apă, ci a deșeurilor aruncate de populația pentru care drumul până la ghena de gunoi este prea lung. Tone de gunoaie au fost scoase de echipele de la Apă Canal din colectoare, în ultima clipă, pentru a nu pune în pericol echipamentele și a nu bloca intrarea apei în stația de epurare.
Deșeuri textile, lemne, polistiren, materiale de construcții amestecate cu frunze, nisip și pământ au fost scoase la foc automat, în ultimele zile, de echipele Apă Canal în încercarea de a împiedica avarierea gravă a sistemului de canalizare. Tonele de gunoaie, scoase manual sau cu utilaje speciale, acolo unde a fost posibil, au fost adunate de debitul mare de apă venit cu viteză foarte mare. Colmatarea acestora în jurul grătarelor amplasate pe rețea ar fi dus la refularea canalizărilor și, implicit, la imposibilitatea preluării apei meteorice în rețea.
Cea mai mare cantitate de deșeuri a fost scoasă, potrivit reprezentanților Apă Canal, din Stația 13 Iunie, amplasată în Valea Orașului, stație care preia practic cea mai mare parte a apelor uzate din municipiu.
Este astfel lesne de înțeles că deșeurile aruncate în canalizare pot proveni din tot orașul, ca efect al iresponsabilității unor locuitori care n-ar fi afectați de o eventuală inundație petrecută în condiții de precipitații abundente, așa cum se întâmpla de regulă, în anii trecuți, în zona joasă a urbei.
Chiar și în condițiile în care pe strada Al. Moruzzi a fost amplasată o stație care preia din fluxul apelor uzate pentru ca acestea să nu mai suprasolicite stația din Valea Orașului, echipele de intervenție trebuie să rămână vigilente.
”Personalul nostru este mobilizat pentru intervenția imediată, punctuală, la locațiile în care identificăm sau avem sesizări privind probleme în funcționarea rețelei de canalizare și continuă lucrările de decolmatare a racordurilor gurilor de scurgere, descongestionare a grătarelor din stațiile de pompare sau epurare și a celor de pe domeniul public”, a anunțat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă Canal Galați.
Curți și magazine inundate la ploaia de marți
Cantitatea mare de apă căzută cu viteză într-un timp scurt a înfrânt totuși canalizarea în câteva zone din oraș, făcând necesară intervenția pompierilor, care au scos apa din curți cu motopompele. Astfel, potrivit informațiilor primite de la ISU Galați, au fost afectate trei curți ale unor proprietăți particulare, o parcare de pe strada Macului și o parcare și mai multe spații comerciale de pe strada Viilor, în zona depozitelor.