La venerabila vârstă de peste 120 de ani, clădirea de pe strada Gării nr. 30, aparținând Primăriei Galați, ar putea fi consolidată și renovată cu 5,75 milioane de lei. Proiectul a ajuns, deocamdată, la votul aleșilor locali, convocați marți, 15 iulie 2025, în ședință extraordinară.
„Imobilul centenar de pe strada Gării caută proiectanți pentru renovare”, vă informam, în luna mai, despre clădirea de la numărul 28. Din păcate, procedura a fost anulată din cauza modificării caietului de sarcini. Mai mult noroc are, se pare, clădirea vecină, de pe strada Gării nr. 30. Pentru consolidarea și renovarea ei, Primăria are deja documentația de avizare a lucrărilor și indicatorii tehnico-economici.
Proiectul de hotărâre privind obiectivul „Consolidarea și creșterea eficienței energetice a imobilului din str. Gării nr. 30” va fi supus aprobării Consiliului Local, convocat în ședință extraordinară.
„Clădirea, edificată în jurul anului 1900, este formată dintr-un tronson cu regimul de înălțime demisol-parțial, parter și un etaj. În prezent, corpul de clădire este într-o stare medie de degradare, nu a fost consolidat, realizându-se doar lucrări de reparații curente”, se arată în raportul de specialitate. Clădirea prezintă degradări la nivelul pereților din zidărie, a fundației, planșeelor, șarpantei, tencuielii, dar și la nivelul finisajelor și a trotuarelor. Conform analizei făcute, ea nu mai corespunde cerințelor actuale, nu are iluminat de siguranță, sistem de ventilare și nici dotări de prevenire și stingere a incendiilor.
„Elementele structurale componente prezintă și degradări semnificative din cauza acţiunii seismelor repetate suportate în cei peste 120 de ani de exploatare”, se explică în documentație.
Ce lucrări sunt prevăzute
Lucrări de consolidare cuprind: cămășuirea pereților; înlocuirea planșeelor existente din grinzi de lemn cu planșee din beton armat; refacerea finisajelor interioare și exterioare; refacerea șarpantei și a învelitoarei din lemn ignifugat; refacerea scărilor din beton armat. Eficientizarea energetică implică și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu, instalații de ventilare cu recuperare de căldură, în sistem centralizat.
Proiectul mai prevede modernizarea instalației de iluminat, refacerea și înlocuirea instalațiilor sanitare, restaurarea fațadelor, refacerea finisajelor interioare și exterioare, reparații la trotuarele de protecție, sistematizarea incintei și spații verzi cu sistem de irigații.
Valoarea totală a investiției a fost calculată la 5.750.974 de lei pentru clădirea cu o suprafață construită de 142 mp. Durata de realizare ar fi de 12 luni, iar sursa de finanțare - bugetul local sau un împrumut. Greu de spus când consolidarea și renovarea se vor concretiza.