În ciuda faptului că nivelul Dunării a scăzut îngrijorător în această perioadă, fermierii din județul Galați nu au, deocamdată, probleme cu alimentarea sistemelor de irigații. Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Galați, captarea apei din fluviu pentru irigații se desfășoară în condiții normale, chiar dacă seceta și canicula au dus la scăderea semnificativă a debitelor.
„La acest moment nu avem probleme cu amorsarea stației SPA Dunăre (cea mai importantă stație a noastră) și captarea apei pentru irigații din fluviul Dunărea așa cum au fost, spre exemplu, în anul 2022, când situația a fost foarte critică, fiind instalată o secetă pedologică extremă, iar nivelul exagerat de scăzut al Dunării i-a determinat pe cei de la Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) să impună respectarea programului de restricție în alimentarea cu apă - treapta III”, transmite Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, filiala Galați.
În 2022, când nivelul Dunării a atins valori extrem de scăzute, ANIF Galați a reușit să obțină o derogare specială, care a permis continuarea irigațiilor chiar și în condiții de restricții impuse de ANAR. Această experiență le dă încredere autorităților că, și în cazul în care situația s-ar agrava, vor găsi soluții pentru a asigura alimentarea fermierilor cu apă.
Peste 163.000 de hectare irigate
De la începutul campaniei de irigații și până în prezent, în județul Galați s-au irigat cumulat 163.562,33 de hectare, din care pentru udarea I au fost utilizate 53.059,71 hectare.
Filiala ANIF Galați a pregătit infrastructura astfel încât să poată livra apă pentru irigarea a aproximativ 30% din suprafața total cultivată la nivelul județului, în funcție de solicitările venite din partea fermierilor.
În județul Galați se mai folosește pentru irigații și apa din râurile Prut și Siret, însă principala sursă rămâne Dunărea.
Reprezentanții ANIF Galați dau asigurări că sistemele de captare funcționează optim, mai ales că stația SPA Dunăre a fost modernizată în acest an. „Conform proiectului, stația SPA Dunăre are un nivel minim de funcționare de -2,5 m și ținând cont de faptul că anul acesta finalizăm lucrările de investiție prin care a fost modernizată această stație (peste 18 milioane de euro), inclusiv conductele de aspirație, suntem încrezători că nu vom întâmpina absolut deloc probleme cu amorsarea stației/captarea apei.”
Nivelul Dunării scade alarmant
În ciuda asigurărilor oferite de ANIF Galați, situația Dunării rămâne critică din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor ridicate. În mai multe sectoare ale fluviului, navigația a fost deja restricționată din cauza nivelului scăzut al apei.
Potrivit datelor publicate de Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați, debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) era de 3.000 m³/s pe 15 iulie, valoare ce urmează să scadă până la 2.400 m³/s până pe 22 iulie. Acest debit se situează cu mult sub media multianuală a lunii iulie, care este de 5.350 m³/s.
La Galați, pe 15 iulie 2025, nivelul Dunării era de 29 cm, în scădere cu 4 cm față de ziua anterioară.