Din 10 iunie 2024, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” şi-a sistat activităţile cu publicul la sediul central, pentru că lucrările de renovare energetică şi restaurare a monumentului avansaseră. Vestea bună este că, la interiorul monumentalei clădiri, lucrările se apropie de final. Investiţia, finanţată din fonduri europene, trebuie să se încheie anul acesta.
Spectaculos, fără îndoială! Aşa arată faţada restaurată a fostului Palat al Comisiei Europene a Dunării, astăzi sediul principal al Bibliotecii „V.A. Urechia”.
Vestea bună este că, la interior, lucrările se apropie de final, după cum anunţă preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea, precizând că sunt „în desfășurare montarea instalațiilor de climatizare, izolarea coloanelor de utilități și realizarea racordurilor între spațiile tehnice ale imobilului.
Rezultatul? O bijuterie arhitecturală care își păstrează autenticitatea de monument istoric din secolul al XIX-lea, dar care, în interior, va oferi toate facilitățile unei biblioteci moderne, echipate cu tehnologie de secol XXI”.
Politicianul atrage atenţia şi asupra impunătoarei faţade care şi-a recăpătat strălucirea de altădată.
„Fiecare detaliu arhitectural al clădirii a fost readus la viață cu grijă și migală. Printre cele mai interesante decorațiuni ale palatului - construit între anii 1893 și 1896 - se numără elegantele coloane și ghirlande cu linii neoclasice, dar și feroneria bogat ornamentată din zona centrală, cu simboluri ale comerțului pe Dunăre, precum ancora, tridentul și cornul abundenței.
Dincolo de restaurarea elementelor arhitecturale, proiectul include și componente tehnice esențiale: creșterea eficienței energetice, reabilitarea și impermeabilizarea anvelopei clădirii, refacerea instalațiilor electrice și termice, precum și modernizarea sistemelor de climatizare și ventilare”, explică preşedintele CJ Galaţi.
Renovarea şi restaurarea clădirii - monument istoric - sunt posibile datorită finanţării europene pe care Consiliul Judeţean Galaţi a atras-o în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 5 - Valul renovării. Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării a fost semnat pe 12 decembrie 2022. După cum a fost anunţată, valoarea totală proiectului este de 7.616.119 lei, din care 6.400.100 de lei reprezintă valoarea maximă a finanțării nerambursabile.
Pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor, Consiliul Judeţean Galaţi a atribuit, pe 14 iulie 2023, un contract în valoare de 5.709.242 de lei fără TVA firmei Optim Management & Engineers SRL.
Biblioteca „V.A. Urechia”, găzduită în prestigiosul Palat al Comisiei Europene a Dunării, este primul monument din Galați care a primit, în anul 2022, Marca Patrimoniului European și al doilea din România cu această distincție.
Perioada de implementare a proiectului ar fi trebuit să se încheie pe 11 martie 2025. Dar, după câte se pare, a intrat în prelungiri. Cert este că investiţia trebuie să fie finalizată anul acesta. Sperăm noi, cât mai curând!