Deși bugetul pe 2025 al comunei gălăţene Țepu a fost aprobat recent, la șase luni de la începutul anului, situația administrativă rămâne tensionată, pe fondul unui conflict deschis între primarul PSD Călin Rugină și Consiliul Local. Din cauza absenţei unui ales, voturile din Consiliu se împart egal: 5 la 5.
„Fără buget aprobat, toate proiectele comunei Ţepu sunt blocate”, vă informam în ediţia din 7 iunie 2025 a cotidianului „Viaţa liberă” despre situaţia critică din această localitate. La acel moment, Primăria lansa apeluri disperate, prin care își anunța locuitorii că nu poate achita nici măcar facturile pentru iluminatul public.
Bugetul trebuia aprobat de Consiliul Local, care, în urma alegerilor locale de anul trecut are următoarea structură politică: PSD - 5 mandate, PUSL - 4 mandate, PNL - un mandat, AUR - un mandat.
Bani şi proiecte
Vestea bună este că Ţepu are, în sfârşit, buget aprobat pentru anul 2025. La solicitarea noastră de informaţii, Primăria Ţepu ne-a comunicat că veniturile totale pentru anul 2025 sunt estimate la 14.223.000 de lei, iar cheltuielile ajung la 15.377.000 de lei.
„Sunt diferențe semnificative față de anul trecut, deoarece avem mai multe investiții în anul 2025 (cheltuieli eligibile și neeligibile)”, ne-a explicat instituţia.
Potrivit acestuia, pentru anul acesta sunt propuse următoarele proiecte:
- Eficiență energetică în iluminatul public: 697.720 de lei și, separat, 1.034.933 de lei pentru reducerea consumului de energie electrică;
- Reabilitare centru de zi pentru copii: 1.980.017 lei;
- Producere energie din surse regenerabile pentru autoconsum: 780.830 de lei;
- Modernizarea platformei de colectare a gunoiului de grajd: 1.764.834 de lei;
- Extinderea rețelelor de apă și canalizare (prin Programul „Anghel Saligny”): 9.421.261 de lei;
- Modernizarea drumurilor agricole: 6.949.679 de lei;
- Transformarea digitală a comunei: 80.000 de lei;
Nu au fost prevăzute fonduri pentru modernizarea drumurilor comunale, a școlilor sau a dispensarului.
Criză în administrație
Aprobarea bugetului a fost mult întârziată din cauza conflictului deschis dintre primar și consilierii locali. Situația s-a agravat în absenţa unui al 11-lea consilier - Daniel Niță (AUR), care a renunțat la funcție.
Astfel, în lipsa unei majorități, voturile se împart egal: 5 la 5.
Pe 5 iunie, primarul Călin Rugină semnala public, printr-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei, preluată şi de cotidianul „Viaţa liberă”: „Astăzi, 5.06.2025, activitatea Primăriei comunei Țepu este blocată. Suntem în imposibilitatea de a plăti facturile la iluminatul public, salariile angajaților primăriei, ale persoanelor cu dizabilități, de a procura materiale necesare [...] Stagnează și dezvoltarea comunei, prin încetarea derulării proiectelor începute din 2024”.
Intervenții repetate ale Prefecturii, dar fără efect
Situaţia din comuna Ţepu a intrat şi în atenţia Instituţiei Prefectului judeţului Galaţi, încă din primăvara acestui an. Iată ce semnala public, pe pagina sa de Facebook, prefectul judeţului Galaţi, Andreea Anamaria Naggar: „Comuna Țepu traversează o perioadă critică, marcată de un blocaj administrativ sever, cauzat de lipsa unei majorități clare în Consiliul Local. De la începutul lunii decembrie, nu a mai fost adoptată nicio hotărâre, ceea ce a paralizat practic administrația”. Prefectul avertiza că, dacă impasul va continua, va trebui să inițieze procedura de dizolvare a Consiliului Local, conform Codului administrativ.
Instituția Prefectului a intervenit în repetate rânduri, fapt confirmat şi în răspunsul pe care l-am primit în urma solicitării noastre de informaţii: „Prefectul județului Galați a acționat în mod constant și responsabil, utilizând toate pârghiile legale aflate la dispoziția instituției, în limita competențelor prevăzute de lege, pentru identificarea și aplicarea soluțiilor menite să asigure respectarea și aplicarea unitară a actelor normative de către autoritățile administrației publice locale din comuna Țepu”.
De pildă, pe 24 iunie, a avut loc o nouă tentativă de mediere, în care s-au implicat prefectul Andreea Naggar și președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, ambii prezenţi în comuna Ţepu.
Intervenții politice la nivel înalt
Situația din comuna Ţepu a ajuns și în Parlamentul României, printr-o intervenție a senatoarei AUR Rodica Constantinescu: „Activitatea Primăriei este practic blocată din cauza unui Consiliu Local disfuncțional, dominat de jocuri de putere și decizii arbitrare. Din cauza acestei obstrucții deliberate, bugetul local nu a fost aprobat în termen legal. Consecințele sunt dramatice. Comuna nu beneficiază de iluminat public. Angajați ai primăriei, asistenții personali și persoanele cu dizabilități nu și-au primit drepturile salariale de peste două luni, iar serviciile publice, precum colectarea deșeurilor, sunt complet paralizate, deșeurile aflându-se în stare de putrefacție”, a spus aceasta, de la tribuna Parlamentului.
Politiciana a acuzat comportamentul abuziv și ilegal al unei părți din Consiliul Local: „Se face abuz de prevederile Codului administrativ, reinterpretate și aplicate selectiv, strict în interesul personal al unui grup restrâns. Se supun la vot prezențele consilierilor, se convoacă doar o parte dintre aceștia, iar ceilalți sunt considerați abuziv ca fiind excluși din Consiliu, deși Instituția Prefectului a comunicat clar că actualul Consiliu Local are 10 membri în funcție. Voturi egale, cinci pentru și cinci împotrivă, sunt declarate drept adoptate - în totală contradicție cu legea.”
„Țepu primește bani, dar cu Rugină la cârmă, rezultatul e zero”
Pe 11 iulie, consilierul local PUSL Gerhardt Daniel Tuchel - fost primar al comunei în perioada 2004-2012 şi principalul contracandidat al actualului primar la alegerile de anul trecut - a publicat o reacție Facebook. Iniţial, a fost pagina sa de candidat politic la Primăria Ţepu, dar pe care a redenumit-o cu numele forului local: „Am acceptat, la limită legală, participarea în ședință a celor patru consilieri PSD cu mandate încetate de drept, pentru a da un semnal politic pozitiv. Degeaba. Păcat de domnul Fotea, care toarnă bani într-o găleată spartă. Cu Rugină la cârmă, rezultatul e zero: scandal, stagnare și bătaie de joc.”
Rămâne de văzut care va fi deznodământul acestei situații, dar este clar că cetățenii unei comune nu ar trebui să sufere din cauza orgoliilor politice. Atunci când ești ales, ești în slujba cetățeanului, nu în slujba propriului interes!