Şi cu BANII LUAȚI, şi cu APA TĂIATĂ. Cum au rămas mii de gălăţeni fără strop de APĂ RECE în case
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Şi cu BANII LUAȚI, şi cu APA TĂIATĂ. Cum au rămas mii de gălăţeni fără strop de APĂ RECE în case
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

* Sute de apartamente din Micro 39 B au rămas „pe uscat” din cauza neglijenţei conducerii asociaţiei de proprietari, dar şi a datoriilor colosale * Deşi au plătit sume importante pentru branşamente la nivel de scară, nici măcar bun platnicii nu au fost salvaţi de sistările Apă Canal, iar acum trebuie să scoată alţi bani din buzunar ca să beneficieze de un trai decent!


Una dintre cele mai mari asociaţii de proprietari din Galaţi, care numără nu mai puţin de 472 de apartamente (conform evidenţelor Primăriei), nu mai primeşte nici un strop de apă rece, după ce, săptămâna trecută, Apă Canal a sistat furnizarea acestui serviciu pentru toate blocurile arondate acesteia. Aşa se face că mii de gălăţeni, bun platnici şi datornici laolaltă, din cadrul Asociaţiei nr. 850, din cartierul Micro 39B, căci despre ea este vorba, sunt nevoiţi acum să se aprovizioneze de la cisternă şi să care apă rece cu bidoanele pentru traiul de zi cu zi. Decizia Apă Canal de a blinda reţelele care alimentează cele peste 400 de apartamente a generat un întreg scandal, în condiţiile în care unii dintre cei care locuiesc acolo îşi puseseră la punct branşamente la nivel de scară, crezând că astfel nu vor risca să mai rămână fără apă rece. Numai că… surpriză: plăţile către Apă Canal au continuat să se facă prin intermediul asociaţiei de proprietari, iar sumele direcţionate către operatorul de apă rece şi canalizare au fost infime, în comparaţie cu valoarea facturilor. Spre exemplu, în luna ianuarie, conform Apă Canal, asociaţia de proprietari a plătit doar 1.000 de lei societăţii, în condiţiile în care, lunar, factura emisă către asociaţie este de aproximativ 14.000 de lei, potrivit purtătorului de cuvânt al Apă Canal, Cornelia Arnăutu. Ba mai mult, Asociaţia 850 figurează pe lista marilor datornici ai societăţilor de utilităţi publice, unde înregistrează datorii uriaşe. Apă Canal are de recuperat nu mai puţin de 1.394.000 de lei (debit plus penalităţi) de la asociaţie, în timp ce Apaterm avea de recuperat, la finele lunii februarie a anului trecut, 3.305.000 lei.

Asociaţia cu banii, bun platnicii cu ponoasele

Mai mulţi gălăţeni care locuiesc în scara 1 a blocul Y22 ne-au povestit cum, anul trecut, înainte ca Apă Canal să dea undă verde branşamentelor individuale, oamenii au pus mână de la mână câte 750 de lei (de apartament) şi şi-au creat un sistem de branşament la nivel de scară. Numai că asociaţia a permis şi celor cu datorii să se racordeze la acest sistem. Ba mai mult, deşi au existat consumatori care nici în aceste condiţii nu îşi achitau facturile lună de lună, reprezentanţii asociaţiei au trecut cu vederea şi nu au luat măsuri împotriva acestora, permiţând astfel ca datoriile să crească şi mai mult. Ce-i drept, şi oamenii au stat impasibili. „Noi ne plăteam facturile la asociaţie, iar joi ne-am trezit cu vana oprită, fără să fim informaţi, fără să ni se spună ceva înainte, fără să existe un anunţ afişat. Asta este bătaie de joc. Sunt destui cu plata la zi, care acum nu beneficiază de apă. Am mai şi cheltuit bani anul trecut pentru branşamentul acesta pe scară, pentru ca acum să rămânem fără apă rece. Practic, am plătit pentru ceva ce am beneficiat doar câteva luni de zile”, ne-a spus, revoltată, Doina Cuca.

Soluţia: branşarea individuală, dar tot pe bani

Reprezentanţii Apă Canal ne-au declarat că au notificat asociaţia de proprietari în repetate rânduri, iar ultima dată au emis o atenţionare cu privire la sistarea apei reci chiar pe data de 1 februarie, numai că nimeni din cadrul asociaţiei nu a avut grijă să-i informeze şi pe consumatori. Ba mai mult, există o serie de sentinţe civile neachitate, care au fost transmise executorului judecătoresc pentru recuperarea unor sume din datoria totală. „Cei care nu au datorii, au posibilitatea acum să îşi facă branşamente individuale. Altă soluţie nu există pentru aceşti oameni. Ei au o parte din instalaţie executată, branşându-se la nivel de scară, şi va fi mult mai simplu să se branşeze individual. Fără adeverinţă de la asociaţia de proprietari, care să ateste că nu au datorii, nu pot beneficia de branşament”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Apă Canal. Prin urmare, mulţi dintre cei care au cheltuit bani în anii trecuţi pentru branşamentul la nivel de scară, acum trebuie să scoată bani din buzunar pentru contorizarea individuală.

Cer Primăriei expertiză financiar-contabilă

Unii dintre cei care fac parte din asociaţie sunt hotărâţi să solicite Primăriei o expertiză financiar-contabilă, cu atât mai mult cu cât şi municipalitatea deţine o serie de apartamente în blocurile arondate Asociaţiei nr. 850. Melania Bunga, administratora asociaţiei, nu ne-a răspuns la telefon, deşi am sunat-o în repetate rânduri.

Citit 7367 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 11:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.