Termoficarea, cu sabia la "gât"/ Electrocentrale ia în calcul disponibilizări, iar apa caldă nu ne-o garantează nimeni

Termoficarea, cu sabia la "gât"/ Electrocentrale ia în calcul disponibilizări, iar apa caldă nu ne-o garantează nimeni
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cazanul de apă fierbinte „a picat”, întrucât „actorii” termoficării nu au fost în stare, nici după aproape un an de discuţii, să îl pună în practică

Gălăţenilor nu le pot fi garantate, din nou, duşurile calde pe perioada verii! 

După ce anul trecut, au fost trimişi, prin rotaţie, în şomaj tehnic (de la 1 aprilie şi până în toamnă), angajaţii Electrocentrale riscă să se aleagă cu reduceri salariale de la începutul lunii martie. Conducerea CET ia în calcul micşorarea programului de lucru al celor peste 370 de angajaţi, de la cinci la patru zile pe săptămână, pe fondul pierderilor generate de producţia de energie electrică, dar şi din cauza datoriilor nerecuperate de la Apaterm. Anunţul a fost făcut de Sinan Mustafa, administratorul special şi directorul general al Electrocentrale, care a afirmat că societatea „se confruntă cu un impact financiar negativ”.

„Îmi exprim îngrijorarea că, având în vedere evoluţia de pe piaţa OPCOM a energiei electrice, care a coborât la 110 lei pe MW pe PZU (Piaţa Zilei Următoare) şi 127 de lei pe PCCB (Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale), în condiţiile în care costul de producţie pe agregatele actuale depăşeşte 200 de lei, Electrocentrale se confruntă cu un impact financiar negativ din activitatea de producţie a energiei electrice! Din nefericire, acesta constituie un risc suplimentar în ceea ce priveşte posibilitatea societăţii noastre de a acoperi şi gestiona pierderile rezultate. Având în vedere aceste considerente (dificultăţile de plată eşalonată a datoriilor şi evoluţia pieţei de electricitate), atenţionez că ne confruntăm cu un risc major în ceea ce priveşte continuitatea furnizării agentului termic pentru luna martie 2016”, a afirmat administratorul special al CET, care ne-a declarat că micşorarea programului de lucru al angajaţilor ar conduce la reducerea cheltuielilor cu peste 20 la sută.

Chiar dacă Sinan Mustafa nu a confirmat, potrivit unor surse, la nivelul conducerii societăţii se vorbeşte, de mai mult timp, şi despre posibilitatea disponibilizării a zeci de angajaţi, iar discuţii în acest sens au tot fost purtate atât la ministerul de resort, cât şi cu liderii de sindicat ai Electrocentrale. Reprezentantul CET a mai afirmat că din cele peste 50 de milioane de lei, pe care societatea le are de recuperat de la Apaterm pentru agentul termic livrat în sezonul rece 2014-2015, în lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie Electrocentrale a încasat de la fostul distribuitor doar 1.505.000 lei, iar plăţile efectuate către Romgaz şi Transgaz în contul datoriilor au fost de 2.882.000 lei, diferenţa fiind suportată din resurse proprii.

Multe vorbe şi discuţii, dar puţine soluţii

Din păcate pentru gălăţenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, municipalitatea şi Electrocentrale nu au fost în stare, nici până la această dată, să ia o decizie cu privire la modul în care va fi asigurată populaţiei apa caldă menajeră pe perioada verii. Ba mai mult, în ciuda experienţei de anul trecut, când Galaţiul a fost lăsat fără apă caldă de la 1 aprilie şi până la jumătatea lunii iulie, „actorii” termoficării nu au reuşit, în mai bine de un an, să ajungă la un acord cu privire la achiziţia cazanului de apă fierbinte (CAF). Aşa se face că duşurile calde ale oamenilor vor depinde, cel mai probabil, şi în acest an, de aburul furnizat de ArcelorMittal. „Din cauza întârzierii în implementarea soluţiei care constă în achiziţia şi montarea CAF-ului, aceasta nu va putea fi pusă în aplicare la data 01.04.2016. Astfel că strategia de funcţionare pe perioada verii va consta în asigurarea agentului termic pe baza aburului tehnologic furnizat de ArcelorMittal Galaţi. Avem confirmarea disponibilităţii reprezentanţilor combinatului, însă nu este de ajuns, întrucât trebuie să demarăm urgent negocierile pe această temă atât cu distribuitorul, cât şi cu reprezentanţii Primăriei, pentru a stabili termenii şi condiţiile în care această soluţie ar putea fi pusă din nou în aplicare, urmând ca, ulterior, strategia să fie supusă spre aprobare creditorilor noştri, conform procedurii”, a afirmat Sinan Mustafa. Reprezentanţii municipalităţii spun, şi de această dată, că protocolul cu CET, privind achiziţia cazanului de apă fierbinte, nu a fost încheiat din cauza unor condiţii care ar conduce la încălcarea legii. Din păcate, aceste explicaţii pe acelaşi subiect au existat şi anul trecut, semn că, în ciuda declaraţiilor, tratativele ori nu au mai continuat, ori CET şi Primăria au tot vorbit, vreme de aproape un an, doar la pereţi. „Căutăm soluţia legală pentru termenii protocolului cu CET. Sunt chestiuni propuse de ei în proiectul de document pe care municipalitatea nu şi le poate asuma. Tocmai de aceea căutăm cea mai bună soluţie în concordanţă cu legea şi facem eforturi pentru a asigura populaţiei acest serviciu. Noi ne-am achitat de datorii. Plătim subvenţie, acoperim pierderi. În schimb, cerem doar ca abonaţii să îşi plătească facturile curente”, ne-a declarat şi Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Una peste alta, pentru gălăţeni s-ar putea repeta istoria de anul trecut.

Citit 3047 ori Ultima modificare Joi, 11 Februarie 2016 19:30

4 comentarii

 • postat de Terente
  Vineri, 12 Februarie 2016 14:39
  86.34.180.***
  Sa fie clar pt toata lumea: indienii care au cumparat Sidex, nu au vrut sub nici un motiv sa cumpere aceasta "Electrocentrale".Ca atare la scurt timp au decis sa renunte si la achizitia energiei electrice de la noi, facand din aceasta magaoaie o candidata sigura la moarte. Pt. ca aceasta uzina era integrata in marele combinat , si-a pierdut ratiunea de a exista din momentul respectiv, desi productia de energie electrica era doar o componenta a intregii verigi pusa la punct de corifeii gandirii planifictae comuniste. Alde "mos Niculae" marele si preamult alesul nostru primar, au pus umarul la transformarea societatii respective intr-o capusa termofaga asezata intre omoplatii galatenilor. Datorita lui, astazi in Galati suntem de rasul lumii, neavand toata populatia acces la....apa calda si caldura 24 din 24 de ore.
  Brailenii rad cu spatele , vazandu-ne cum ne tot mosmondim sa terminam odata cu Comunismul deghizat.
  3
  6
  Raportează
 • postat de horatiu
  Vineri, 12 Februarie 2016 11:30
  5.12.212.***
  Situatia nu are rezolvare, nici la Galati si nici prin tara, acolo unde a mai rămas termoficare. E simple, daca producătorul (CET) si distribuitorul(x) închid luna pe o cantitate x, distribuitorul inchide luna cu asociatiile ( niciodată consumatorul nu a stiut cat a produs CET - cat a distribuit x - cat a utilizat populatia, situatie neclara, ca fapt divers). Ganditi-va, asociatiile au gigacalorimetre care nu ar avea cum sa se puncteze cu ce a primit distribuitorul, din cauza pierderilor. Continuând, e greu de crezut ca pierderile pot fi acoperite de un parazit (distribuitorul) iar pretul la gigacalorie pe lantul producator-distribuitor suferă modificari, de la reglementat la adăugarea unor cheltuieli puse de distribuitor, cel mai adesea pt salarii, de restul problemelor ii doare in cot. Asa se perpetueaza piederi, s.a.
  Cogenerarea ar compensa aceste deficite, însă nu la noi. Subventiile primăriilor sunt binevenite intr-un sistem cu adevărat centralizat, nu cu sobe, centrale, repartitoare, furt, plm.
  3
  6
  Raportează
 • postat de Tedy
  Vineri, 12 Februarie 2016 07:48
  5.2.208.***
  Reducerea cheltuielilor cu 20% se va face numai la nivelul fondului de salarii, daca vorbim de costurile totale pentru producerea energiei electrice si termice reducerea e mai mica, asta doarece ponderea cheltuielilor cu munca vie in total costuri e undeva la 10-13%.Pentru o informare cat mai reala.
  1
  4
  Raportează
 • postat de ncis
  Vineri, 12 Februarie 2016 07:18
  5.13.145.***
  Din pacate se vede in zare falimentul celor doua societati,electrocentrale si calorgal.
  1
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.