ALEGERI LOCALE 2016/ 12 candidaţi pentru funcţia de PRIMAR al Galaţiului
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

ALEGERI LOCALE 2016/ 12 candidaţi pentru funcţia de PRIMAR al Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Candidatura unui aspirant la fotoliul de edil-şef a fost respinsă * Ultima listă de candidaţi a fost depusă marţi seara, 26 aprilie, cu doar 15 minute înainte de miezul nopţii * Este în curs perioada dedicată contestaţiilor, după care vom afla ce nume vor fi imprimate pe buletinele de vot


Nu mai puţin de 12 candidaţi, reprezentanţi ai unor partide politice, dar şi independenţi, s-au aliniat la start pentru mandatul de edil-şef al municipiului Galaţi. Practic, numărul competitorilor de la scrutinul din 5 iunie 2016, dedicat localelor, este acelaşi cu cel din 2012. Ba mai mult, unii dintre cei care speră să-i convingă pe gălăţeni că merită să le reprezinte interesele s-au mai aflat pe buletinele de vot şi la alegerile precedente. Dintre cei 12 doritori să ocupe fotoliul de primar, nouă sunt susţinuţi de formaţiuni politice, iar trei sunt independenţi.

Numărul candidaţilor pentru funcţia de primar ar fi putut fi 13, dacă Biroul Electoral Municipal (BEM) nu ar fi respins, marţi seară, 26 aprilie, candidatura lui Pompiliu Comşa, care intenţiona să intre în „bătălie” din partea PPU-SL. Reprezentanţii BEM au hotărât respingerea candidaturii acestuia (cât şi lista propusă pentru Consiliul Local), întrucât dosarele depuse conţineau doar puţin peste 1.000 de semnături din partea susţinătorilor, în condiţiile în care avea nevoie de 1 la sută din numărul de alegători înscrişi în liste, adică 2.606 semnături.

Pe ei i-aţi putea găsi pe buletinul de vot

Biroul Electoral Municipal a admis candidaturile depuse de Nicuşor Ciumacenco (din partea Partidului Naţional Liberal - PNL), Marius Stan (primarul în exerciţiu, care candidează din partea Uniunii Naţionale pentru Progresul României - UNPR), Constantin Telegan (din partea Partidului Mişcarea Liberală - PML), Ionuţ Florin Pucheanu (candidatul Partidului Social Democrat - PSD), Iulian Nicuşor Aramă (candidatul Partidului Social Românesc - PSRO), Eugen Durbacă (din partea Alianţei Liberalilor şi Democraţilor - ALDE), Cătălin Cristache (candidatul Partidului Mişcarea Populară - PMP), Daniela Chelaru (din partea Partidului Naţional Democrat - PND) şi Monica Roman (din partea Partidului România Unită - PRU).

Dacă, în 2012, în faţa gălăţenilor s-a prezentat doar un singur candidat independent, de această dată alegătorii din municipiu au de ales între trei persoane neafilitate politic. Este vorba despre Simona Daniela Vreme, Ionel Goldură şi Dorin Butunoiu.

Trebuie precizat însă că perioada alocată contestaţiilor expiră în această seară. Totodată, candidaturile rămase definitive vor putea fi aflate săptămâna viitoare.

Sute de persoane, pe listele pentru Consiliul Local

Nu mai puţin de 276 de persoane, membri de partid cu acte în regulă, dar şi independenţi, se află pe listele dedicate Consiliului Local, centralizate de Biroul Electoral Municipal. Formaţiunile politice care au depus liste în acest sens sunt Partidul Naţional Liberal (listă completă, cu 34 de candidaţi), Uniunea Naţională pentru Progresul României (listă completă), Partidul Mişcarea Liberală (cu 13 candidaţi pe listă), Partidul Social Democrat (listă completă), Partidul Social Românesc (cu 16 candidaţi), Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (listă completă), Partidul Mişcarea Populară (listă completă), Partidul Naţional Democrat (cu 28 de candidaţi), Partidul România Unită (listă completă) şi Partidul Dreptăţii Sociale (cu 13 candidaţi).

Cea din urmă formaţiune politică este şi cea care s-a înscris cel mai târziu în „bătălie”, cu doar aproximativ un sfert de oră înainte ca perioada dedicată depunerii de candidaturi să se încheie. Adică marţi seară, în jurul orei 23,45.

Independenţii nu au ocolit nici Consiliul Local Galaţi. Trei tineri îşi pregătesc "armele" pentru a-i convinge pe gălăţeni să meargă pe mâna lor. Este vorba despre Daniela Simona Vreme, care candidează şi pentru mandatul de primar, Alexandru Gregor Teodorescu şi Bogdan Ionel Rodeanu, care încearcă să obţină un loc în Consiliul Local.

Când rămân definitive candidaturile

„Din momentul depunerii candidaturilor, noi aveam 24 de ore pentru afişarea lor. Le-am afişat pe toate până la miezul nopţii, aseară (marţi seară - n.r.). Ceea ce înseamnă că, de la acel moment, curg cele 48 de ore prevăzute de lege în care se poate formula contestaţie împotriva oricărui candidat. Asta nu înseamnă că pentru toţi cei înscrişi curge acest termen, de 48 de ore, pentru că unii, depunând înainte listele de candidaţi sau propunerile pentru primar, pentru aceştia termenul a curs din momentul afişării. Până pe 28, la miezul nopţii, teoretic, se pot formula contestaţii, care se depun la Judecătorie şi trebuie soluţionate în regim de urgenţă. Până pe data de 3 mai, ar trebui soluţionate atât la fond, cât şi în calea de atac aceste contestaţii, deoarece pe data de 4 mai ar trebui să încheiem un proces verbal în care să stabilim care sunt candidaturile valide”, ne-a explicat judecătorul Diana Mihaela Oancea, preşedinta Biroului Electoral Municipal (BEM).

ALEGERI LOCALE 2016/ Doi candidaţi independenţi contra opt partide, la Consiliul Judeţean Galați

Citit 10201 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 12:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.