ALEGERI LOCALE 2016/ 12 candidaţi pentru funcţia de PRIMAR al Galaţiului

ALEGERI LOCALE 2016/ 12 candidaţi pentru funcţia de PRIMAR al Galaţiului

Foto ”Viața liberă”, Marius Negri
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
11 comentarii


Candidatura unui aspirant la fotoliul de edil-şef a fost respinsă * Ultima listă de candidaţi a fost depusă marţi seara, 26 aprilie, cu doar 15 minute înainte de miezul nopţii * Este în curs perioada dedicată contestaţiilor, după care vom afla ce nume vor fi imprimate pe buletinele de vot


Nu mai puţin de 12 candidaţi, reprezentanţi ai unor partide politice, dar şi independenţi, s-au aliniat la start pentru mandatul de edil-şef al municipiului Galaţi. Practic, numărul competitorilor de la scrutinul din 5 iunie 2016, dedicat localelor, este acelaşi cu cel din 2012. Ba mai mult, unii dintre cei care speră să-i convingă pe gălăţeni că merită să le reprezinte interesele s-au mai aflat pe buletinele de vot şi la alegerile precedente. Dintre cei 12 doritori să ocupe fotoliul de primar, nouă sunt susţinuţi de formaţiuni politice, iar trei sunt independenţi.

Numărul candidaţilor pentru funcţia de primar ar fi putut fi 13, dacă Biroul Electoral Municipal (BEM) nu ar fi respins, marţi seară, 26 aprilie, candidatura lui Pompiliu Comşa, care intenţiona să intre în „bătălie” din partea PPU-SL. Reprezentanţii BEM au hotărât respingerea candidaturii acestuia (cât şi lista propusă pentru Consiliul Local), întrucât dosarele depuse conţineau doar puţin peste 1.000 de semnături din partea susţinătorilor, în condiţiile în care avea nevoie de 1 la sută din numărul de alegători înscrişi în liste, adică 2.606 semnături.

Pe ei i-aţi putea găsi pe buletinul de vot


Biroul Electoral Municipal a admis candidaturile depuse de Nicuşor Ciumacenco (din partea Partidului Naţional Liberal - PNL), Marius Stan (primarul în exerciţiu, care candidează din partea Uniunii Naţionale pentru Progresul României - UNPR), Constantin Telegan (din partea Partidului Mişcarea Liberală - PML), Ionuţ Florin Pucheanu (candidatul Partidului Social Democrat - PSD), Iulian Nicuşor Aramă (candidatul Partidului Social Românesc - PSRO), Eugen Durbacă (din partea Alianţei Liberalilor şi Democraţilor - ALDE), Cătălin Cristache (candidatul Partidului Mişcarea Populară - PMP), Daniela Chelaru (din partea Partidului Naţional Democrat - PND) şi Monica Roman (din partea Partidului România Unită - PRU).

Dacă, în 2012, în faţa gălăţenilor s-a prezentat doar un singur candidat independent, de această dată alegătorii din municipiu au de ales între trei persoane neafilitate politic. Este vorba despre Simona Daniela Vreme, Ionel Goldură şi Dorin Butunoiu.

Trebuie precizat însă că perioada alocată contestaţiilor expiră în această seară. Totodată, candidaturile rămase definitive vor putea fi aflate săptămâna viitoare.

Sute de persoane, pe listele pentru Consiliul Local


Nu mai puţin de 276 de persoane, membri de partid cu acte în regulă, dar şi independenţi, se află pe listele dedicate Consiliului Local, centralizate de Biroul Electoral Municipal. Formaţiunile politice care au depus liste în acest sens sunt Partidul Naţional Liberal (listă completă, cu 34 de candidaţi), Uniunea Naţională pentru Progresul României (listă completă), Partidul Mişcarea Liberală (cu 13 candidaţi pe listă), Partidul Social Democrat (listă completă), Partidul Social Românesc (cu 16 candidaţi), Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (listă completă), Partidul Mişcarea Populară (listă completă), Partidul Naţional Democrat (cu 28 de candidaţi), Partidul România Unită (listă completă) şi Partidul Dreptăţii Sociale (cu 13 candidaţi).

Cea din urmă formaţiune politică este şi cea care s-a înscris cel mai târziu în „bătălie”, cu doar aproximativ un sfert de oră înainte ca perioada dedicată depunerii de candidaturi să se încheie. Adică marţi seară, în jurul orei 23,45.

Independenţii nu au ocolit nici Consiliul Local Galaţi. Trei tineri îşi pregătesc "armele" pentru a-i convinge pe gălăţeni să meargă pe mâna lor. Este vorba despre Daniela Simona Vreme, care candidează şi pentru mandatul de primar, Alexandru Gregor Teodorescu şi Bogdan Ionel Rodeanu, care încearcă să obţină un loc în Consiliul Local.

Când rămân definitive candidaturile


„Din momentul depunerii candidaturilor, noi aveam 24 de ore pentru afişarea lor. Le-am afişat pe toate până la miezul nopţii, aseară (marţi seară - n.r.). Ceea ce înseamnă că, de la acel moment, curg cele 48 de ore prevăzute de lege în care se poate formula contestaţie împotriva oricărui candidat. Asta nu înseamnă că pentru toţi cei înscrişi curge acest termen, de 48 de ore, pentru că unii, depunând înainte listele de candidaţi sau propunerile pentru primar, pentru aceştia termenul a curs din momentul afişării. Până pe 28, la miezul nopţii, teoretic, se pot formula contestaţii, care se depun la Judecătorie şi trebuie soluţionate în regim de urgenţă. Până pe data de 3 mai, ar trebui soluţionate atât la fond, cât şi în calea de atac aceste contestaţii, deoarece pe data de 4 mai ar trebui să încheiem un proces verbal în care să stabilim care sunt candidaturile valide”, ne-a explicat judecătorul Diana Mihaela Oancea, preşedinta Biroului Electoral Municipal (BEM).

ALEGERI LOCALE 2016/ Doi candidaţi independenţi contra opt partide, la Consiliul Judeţean Galați

Citit 9646 ori Ultima modificare Joi, 28 Aprilie 2016 00:35

11 comentarii

 • postat de Ella Luni, 02 Mai 2016 18:16 5.13.221.*** Link la comentariu
  0
  1

  Ori le dam la toti si anulam voturile ori alegem cel incompetent dintre toti ca oricum ala iese. Galati nu isi mai merita titulatura de oras european. Si daca e sa o dam pe bune nu sunt mai multe semnaturi decat cei ce au semnat? Daca ii cauti in trecut nu e niciunul de soi si au niste realitati infioratoare in spate.

  Raportează
 • postat de dinu Joi, 28 Aprilie 2016 22:02 89.137.227.*** Link la comentariu
  3
  0

  Voi vota un candidat curat, gospodar, pregatit, care stie sa accesese fonduri europene, care stie sa atraga investitori si sa creeze locuri de munca, care tine cu orasul, cu lumea din oras, care vrea sa faca din Galati un oras prosper si bogat.

  Raportează
 • postat de graficus Joi, 28 Aprilie 2016 18:07 94.176.183.*** Link la comentariu
  4
  4

  Galatiul nu este al vostru ci al urmasilor urmasilor nostri , in vecii vecilor .....amin . [Tunete si fulgere ]Din trilogia Neamurile lui Durbaca - pe regia pros-timii din Galati . De unde nu-i nici Dumnezeu nu da .

  Raportează
 • postat de vali Joi, 28 Aprilie 2016 15:51 5.13.222.*** Link la comentariu
  4
  3

  Faza este ca, daca nu votati din cauza ca sunt toti sunt la fel, va iesi fix cel de care nu va place deoarece acea mana de votanti care va vota pe cine nu vreti se vor duce la vot. Asta se si doreste. Deci, indiferent ca va place sau nu, ar trebui sa mergem cu totii sa votam sa le dam si altora sansa de a ne arata ce pot face (chiar daca nu va fi bine)......Mult succes si sa speram ca va fi bine.

  Raportează
 • postat de Gabryelles Blog Joi, 28 Aprilie 2016 13:26 5.13.149.*** Link la comentariu
  8
  7

  Este o vorba.. nu cine voteaza conteaza, ci cei care numara voturile.

  Raportează
 • postat de valll Joi, 28 Aprilie 2016 13:07 109.102.131.*** Link la comentariu
  6
  14

  Acum doua zile, mai multe posturi centrale tv dadeau niste imagini halucinante cu cei mai importanti doi oameni ai judetului si orasului Galati, mergand imbratisati pe aceeasi trotineta,intr-un parc, printre galateni care priveau stupefiati.
  Era ceva de groaza. V L a ocolit subiectul. Ii mai votati?!!!

  Raportează
 • postat de Nelu Carbid Joi, 28 Aprilie 2016 12:56 213.233.85.*** Link la comentariu
  23
  5

  Domnule Primar Durbaca,
  Sper ca versul meu sa va placa!
  Pe dvs va voi vota,
  Stiam ca veti candida
  Prada lui M.S nu ne veti lasa!

  Dupa ce Primar veti iesi,
  In fiecare zi imi voi aminti
  Cate-o poezie sa compun
  Edilului nostru cel mai bun!

  Raportează
 • postat de citizen Joi, 28 Aprilie 2016 12:44 82.208.137.*** Link la comentariu
  7
  10

  Intr-adevar nu avem pe cine alege. Nu putem desemna un manager, de la o companie privata de succes, cu o cifra de afaceri comparabila cu bugetul orasului, sa faca ordine in Galati ? Sunt convins ca ar accesa record de fonduri europene, ar da de munca companiilor locale mici, ca ar ridica nivelul de profesionalism al politiei locale si ar administra scolile mai bine, nu ar muta colegii nationale seculare spre beneficiul notarilor.

  Raportează
 • postat de @julien Joi, 28 Aprilie 2016 10:39 5.13.209.*** Link la comentariu
  5
  13

  Cu mentalitatea asta am ajuns unde am ajuns. Daca nu ne prezentam in numar mare, vor ajunge sa decida pentru noi niste membri de partid. Asta vrem? Sa ne fie clar, democratia e prioritara, iar ea se face prin vot. Daca inca nu am inteles asta e grav

  Raportează
 • postat de julien Joi, 28 Aprilie 2016 10:01 5.13.160.*** Link la comentariu
  14
  17

  dradi galateni,nu va mai prezentati la vot ,ca oricum ati vota tot un hot sau un nemernic va castiga.

  Raportează
 • postat de Nelu Carbid Joi, 28 Aprilie 2016 07:23 79.116.135.*** Link la comentariu
  29
  8

  Tu esti Primarul nostru, te asteptam,
  Sa vii din nou in fruntea-acestei urbi,
  Pe care ai puterea si dorinta sa o schimbi
  Sa nu mai fim siliti din ea ca sa plecam!

  Primar iubit, parinte-al nostru drag,
  Din inimi in dorim mandate lungi,
  Pe culmi marete cu orasul sa ajungi
  Mandri sa fim sa trecem al urbei prag!

  Primar iubit, sa faci ce altii nu au vrut sa faca,
  Si sa opresti ce altii au inceput
  (Cu lamele tractoarelor sa puna la pamant)
  Multi ani ne fii Primar, iubite Domnule Durbaca!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.