Toate SPITALELE din Galaţi, VERIFICATE în scandalul dezinfectanţilor

Toate SPITALELE din Galaţi, VERIFICATE în scandalul dezinfectanţilor
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Ministerul Sănătăţii (MS) a cerut Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi un raport cu privire la situaţia tuturor substanţelor biocide aflate, în momentul de faţă, în depozitele spitalelor publice din Galaţi. Adrese similare au fost transmise şi către direcţiile de sănătate publică din celelalte judeţe.

"Cel mai probabil, datele solicitate de Ministerul Sănătăţii, cu privire la stocurile de substanţe biocide de care dispun spitalele din Galaţi, vor fi folosite pentru o acţiune viitoare de control. Datele urmează să fie trimise către MS în cursul zilei de marţi", a precizat dr. Liliana Moise, directorul executiv al DSP Galaţi.

Toate biocidele intră la control

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, sâmbătă, 7 martie, că a cerut Ministerului Sănătăţii să fie făcute prelevări de probe de dezinfectanţi din toate spitalele şi pe toate produsele, indiferent de provenienţă. La finalul unei şedinţe cu responsabili din sistemul sanitar, premierul a declarat că există în derulare o anchetă penală, în cadrul căreia au avut loc, sâmbătă, descinderi ale poliţiei în peste 20 de judeţe. În paralel cu ancheta penală, Ministerul Sănătăţii va desfăşura şi una administrativă, obiectivul fiind acela "de a recăpăta încrederea în produsele folosite pentru dezinfecţii în spitale".

Galaţiul, pe lista neagră a ministerului

Vă reamintim faptul că Galaţiul se află şi el pe lista anchetatorilor, după ce controalele făcute în urmă cu două săptămâni au scos la iveală probleme în ceea ce priveşte eficienţa dezinfectanţilor, la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Andrei" şi la Spitalul Clinic de Copii "Sf. Ioan". Echipe mixte formate din poliţişti ai Serviciului Economic al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi şi angajaţi ai DSP Galaţi au descins, sâmbătă, la cele două spitale amintite, pentru a face verificări în legătură cu scandalul dezinfectanţilor diluaţi. Anchetatorii au părăsit cele două spitale după câteva ore, luând cu ei cutii întregi cu ceea ce păreau a fi documente şi mostre din dezinfectanţii bănuiţi că ar fi diluaţi.

Spitalul Judeţean are încheiat un contract cu firma HexiPharma, pentru livrarea unui produs folosit pentru dezinfecţia mâinilor, în vreme ce la Spitalul de Copii au fost încheiate două astfel de contracte, unul dintre produse fiind folosit pentru dezinfecţia suprafeţelor şi unul pentru cea a tegumentelor. În cadrul noilor acţiuni de control anunţate de şeful Executivului, produsele biocide vor fi testate atât în ceea ce priveşte concentraţia, cât şi ca eficacitate.

În România nu sunt laboratoare acreditate

În cursul zilei de ieri, probele luate sâmbătă din cele două spitale gălăţene au fost duse la ICECHIM, pentru analiza concentraţiei. Primele rezultate sunt aşteptate, cel mai devreme, miercuri, 11 mai. Pentru a proba calitatea produselor, vor fi efectuate şi teste de eficacitate. "Am constatat cu surprindere că nici pentru asta nu avem laboratoare publice acreditate în România, ci doar unele private, ale companiilor care produc aceşti dezinfectanţi. Există, în schimb, două laboratoare care sunt în pregătire pentru acreditare. Am constatat şi o problemă legislativă în procesul de verificare şi monitorizare a biocidelor, care acum se face doar pe baza unor documente. Miercuri, am cerut Ministerului Sănătăţii să vină cu un proiect de modificare a unei Hotărâri de Guvern prin care să ameliorăm procedura de control şi de monitorizare a biocidelor", a declarat Cioloş, potrivit “Adevărul”.

Ministrul Sănătăţii şi-a dat demisia

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a demisionat luni din funcţie, demisia sa fiind acceptată de Dacian Cioloş. Din momentul în care Cadariu a preluat acest portofoliu, ministerul pe care l-a condus a fost implicat în mai multe scandaluri, dintre care cel mai recent este cel al dezinfectanţilor diluaţi produşi de HexiPharma. O altă criză a fost cea a bebeluşilor din Argeş, morţi în urma unor infecţii ale rinichilor.

Potrivit unor oficiali din Ministerul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu şi-a exprimat intenţia de a demisiona încă de luni dimineaţa. Cadariu a demisionat după ce a avut o discuţie cu premierul Dacian Cioloş, care convocase la Guvern o întâlnire cu mai mulţi experţi din domeniul sănătăţii publice, pentru a putea îndrepta situaţia din domeniu.

Ministrul afirmase, în urmă cu câteva zile, că împotriva sa se duce o campanie de denigrare. Medicul Sorin Paveliu, expertul în politici de sănătate publică al Societăţii Academice Române, a explicat, pentru „Adevărul”, că această demisie a venit la timpul potrivit. „Îi mulţumesc că a făcut ce trebuia atunci când trebuia, altfel l-ar fi pus pe premier în situaţia de a-l demite. Din 28 decembrie, de când a venit în funcţie, nu a făcut nimic. L-au numit după tragedia Colectiv, a prezentat un raport pe marginea infecţiilor intraspitaliceşti. Scandalul infecţiilor nosocomiale trebuie să îşi găsească rezolvarea, nu să fie ascuns sub preş. Infecţiile nosocomiale sunt o ruşine naţională, iar ministrul, în calitate de chirurg, de manager de spital, trebuia să le rezolve. Sunt 19 ordine de ministru pe care le putea modifica”, a declarat Sorin Paveliu. În ceea ce priveşte criza bebeluşilor, ministrul n-a avut nicio vină, arată Paveliu. „Doar a demonstrat că nu ştie să comunice şi nu a închis situaţia. Nu a recunoscut că nu poate face mai mult”, a completat Paveliu.

Citit 3811 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 12:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.