Primele achiziţii directe din mandatul lui Ionuţ Pucheanu | Ce firme câştigă bani de la Primărie
Foto: Sursa foto: pagina de Facebook a primarului Ionuţ Pucheanu

Primele achiziţii directe din mandatul lui Ionuţ Pucheanu | Ce firme câştigă bani de la Primărie
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

 

Peste 6 milioane de lei - 1,3 milioane de euro - este valoarea totală a celor 168 de contracte încheiate de Primăria Galaţi în urma realizării unor achiziţii directe, în primele şase luni de mandat ale primarului Ionuţ Pucheanu (iulie - decembrie 2016). Mai bine de 41 la sută din bani au ajuns la aceleaşi firme care conduceau în topul atribuirilor directe şi pe vremea lui Marius Stan.

Potrivit Legii achiziţiilor publice, Primăria are dreptul de a "achiziţiona direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 132.519 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 441.730 de lei". Trebuie spus că municipalitatea  a publicat pe portalul propriu caietele de sarcini ale achiziţiilor publice din cele şase luni trecute din mandatul lui Ionuţ Pucheanu şi a aşteptat ofertele, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. Potrivit datelor furnizate de Primărie la solicitarea noastră, iată care sunt cele mai câştigate firme din achiziţiile directe înregistrate în ultima jumătate a anului 2016.

Rovis Lider

Rovis Lider SRL a câştigat 716.215 lei fără TVA, din cinci contracte, dintre care cel mai bănos a fost obţinut în asociere cu SC ATU Consulting SRL: 339.000 de lei fără TVA pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de excavare, terasament şi taluzare pe Faleza Dunării, afectată de ravene.

În 2015, Primăria condusă de Marius Stan i-a încredinţat direct companiei Rovis Lider patru contracte în valoare totală de 1,09 milioane de lei fără TVA, firma clasându-se pe locul al patrulea în topul realizat de „Viaţa liberă”. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, firma, înregistrată în 1999, avea, la finele lui 2015, un număr mediu de 88 de salariaţi.

Romsit Construct

Locul secund în top este ocupat de SC Romsit Construct SRL, cu patru contracte însumate la 529.402 lei fără TVA. Cel mai valoros contract se ridică la 360.000 de lei fără TVA, obţinut în asociere cu ATU Consulting, şi vizează proiectarea şi execuţia unor lucrări de stabilizare a solului afectat de ploi în zona Tirighina. "Instabilitatea taluzului din zona Tirighina poate duce la prăbuşirea benzilor transportoare peste drumul naţional DN 2B cu implicaţii deosebit de grave", se arată în caietul de sarcini al achiziţiei publice.

Romsit Construct se afla pe al doilea loc în top şi în 2015, cu trei contracte directe în valoare de 1,13 milioane de lei fără TVA. Înregistrată în 2004, Romsit Construct avea, la finele lui 2015, un număr mediu de 34 de salariaţi.

Moviland Met

Cu 12 contracte în valoare totală de 422.732 de lei fără TVA, SC Moviland Met SRL s-a clasat pe ultima treaptă a podiumului. Cel mai scump dintre contractele câştigate a fost de 84.950 de lei fără TVA, pentru reparaţii curente la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”.

În 2015, Moviland Met a fost campioana contractelor directe: 15 atribuiri, în valoare totală de 1,39 milioane de lei fără TVA. Iar în primele şase luni ale anului 2016, când primar era tot Marius Stan, a primit 13 contracte, în valoare totală de 443.253 de lei fără TVA. Înfiinţată în 2014, firma avea, în decembrie 2015, un număr mediu de 31 de salariaţi, conform bilanţurilor Ministerului de Finanţe.

Comtiem

Cele patru contracte de 418.077 de lei fără TVA au adus SC Comtiem SRL pe locul al patrulea în topul celor mai câştigate firme din achiziţii directe. Cel mai valoros contract s-a ridicat la 337.728 de lei fără TVA, pentru reparaţii şi igienizări la Plaja "Dunărea".

În 2015, firma a beneficiat de cinci contracte directe, de 511.054 de lei fără TVA. Iar în primele şase luni ale lui 2016, în mandatul lui Marius Stan, Comtiem a câştigat 361.134 de lei, din două contracte directe. Conform bilanţurilor Ministerului Finanţelor, compania, înfiinţată în 1991, avea, în decembrie 2015, un număr mediu de 67 de salariaţi.

Documentaţii achiziţionate direct

Primăria Galaţi nu are nevoie doar de firme de construcţii pentru executarea lucrărilor urgente, cu o valoare sub pragul impus de lege pentru organizarea unei licitaţii. La fel de necesare sunt şi documentaţiile - studii, proiecte, expertize - fără de care lucrările în sine nu pot fi executate legal.

Potrivit datelor furnizate la solicitarea noastră, SC Proiect SA şi-a adjudecat 14 contracte directe de una singură şi alte două în asociere, valoarea însumată fiind de 432.833 de lei fără TVA. Cei mai mulţi bani, 74.380 de lei fără TVA, îi va încasa din realizarea unui studiu de fezabilitate pentru relocarea Serviciului Public Ecosal - 74.380 de lei fără TVA. În locul Ecosal, la intersecţia arterelor Anghel Saligny şi Basarabiei, Primăria vrea să amenajeze un parc, a cărui proiectare a fost câştigată tot de Proiect SA - 19.400 de lei fără TVA.

În 2015, în Top 10 al atribuirilor directe, realizat de „Viaţa liberă”, SC Proiect SA ocupa locul al şaptelea, cu 14 contracte, în valoare totală de 599.335 de lei fără TVA. În 2016, ultimele şase luni de mandat ale primarului Marius Stan, firmei i s-au încredinţat patru contracte, în valoare totală de 266.700 de lei fără TVA. Înregistrată în decembrie 1992, Proiect SA avea, conform bilanţului de pe Ministerul Finanţelor, un număr mediu de 41 de salariaţi, la finele lui 2015.

ATU Consulting

În tandem cu Rovis Lider şi, respectiv, Romsit Construct - lideri ai acestor asocieri, SC ATU Consulting SRL va realiza proiectele celor mai costisitoare lucrări achiziţionate direct de Primărie: taluzarea Falezei şi, respectiv, stabilizarea solului la Tirighina. Interesant este că, deşi aceste două contracte au fost încheiate de Primărie la finele anului trecut, pe 27 ianuarie anul acesta, Primăria a lansat două achiziţii publice, cu o valoare estimată de 16.800 de lei fără TVA fiecare, pentru întocmirea documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei de construire în aceste două locaţii.

De una singură, ATU Consulting SRL a câştigat opt contracte, în valoare totală de 250.600 de lei fără TVA, cel mai scump dintre ele vizând documentaţia de sistematizare şi restructurare urbană a zonei Colegiului Naţional "Mihail Kogălniceanu" - 85.000 de lei fără TVA.

În 2015, conform datelor Primăriei, ATU Consulting a beneficiat de un singur contract, de 93.750 de lei, pentru lucrările de amenajare trotuare şi locuri de parcare aferente blocurilor din cartierul Dunărea.

Firmele fotbaliştilor, bine văzute

Una dintre firmele care câştigau bine din atribuiri directe pe vremea primarului Marius Stan nu se mai regăseşte printre campioanele achiziţiilor directe din mandatul primarului Ionuţ Pucheanu. E vorba de SC Romvlay SRL, care, în 2015, ocupa locul al treilea, cu zece contracte directe, în valoare de 1,1 milioane de lei fără TVA. La finele ultimelor şase luni de mandat ale lui Stan, Romvlay a fost campioana atribuirilor directe, cu 586.764 de lei fără TVA, din şase contracte. La vremea aceea, conform datelor de la Registrul Comerţului, Romvlay îl avea ca asociat unic şi administrator pe Cristian Constantin Moglan, tatăl lui Robert Moglan, fost fotbalist al clubului Oţelul, unchiul fotbalistului, Valentin Ştefan, fiind una dintre gloriile Oțelului pe vremea când Stan era preşedinte al clubului.

Am remarcat, însă, pe lista firmelor, o prezenţă nouă: SC World D’Alexia SRL, care a câştigat în total opt contracte, în valoare de 152.945 de lei fără TVA. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma, născută în ianuarie 2016, o are ca asociat unic şi administrator pe Carmen Lavinia Ioviţă, soţia lui Valentin Ioviţă, şi el fotbalist.

Cele mai scumpe contracte

Cele mai valoroase contracte atribuite direct în cele şase luni sunt: 360.000 de lei pentru stabilizarea terenului din zona Tirighina, 339.000 de lei pentru taluzarea Falezei, 337.728 de lei pentru reparaţii şi igienizări la Plaja "Dunărea". Urmează în top: 217.000 de lei pentru reparaţii capitale instalaţii electrice la Grădiniţa "Camil Ressu", 129.556 de lei pentru servicii de voce mobilă de la Vodafone şi 102.402 lei pentru organizarea festivităţilor de Ziua Marinei.

Mai puţine contracte pentru Ecosal

Chiar dacă primarul Ionuţ Pucheanu a fost directorul Serviciului Public Ecosal, instituţia pe care a condus-o a primit, în cele şase luni, mai puţine contracte directe decât în ultimele şase luni ale mandatului lui Marius Stan: două contracte în valoare totală de 93.352 de lei, spre deosebire de cele şase, în valoare de 167.342 de lei, atribuite de fostul primar. Ofertele Ecosal au avut preţul cel mai mic.

 

Citit 34361 ori Ultima modificare Luni, 13 Februarie 2017 19:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.