ALEGERI LOCALE 2016/ Bătălie mare la scrutinul din 5 iunie. Peste 6.000 de gălăţeni vor să fie aleşi locali

ALEGERI LOCALE 2016/ Bătălie mare la scrutinul din 5 iunie. Peste 6.000 de gălăţeni vor să fie aleşi locali
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În întregul judeţ, 35 de independenţi se luptă cu 14 formaţiuni politice * Unul dintre candidaţi este de naţionalitate germană * 436 de secţii de votare pentru peste 521.000 de alegători


Nu mai puţin de 6.134 de persoane candidează, la alegerile locale din data de 5 iunie, pentru funcţii alese în judeţul Galaţi. Spunem persoane şi nu candidaţi, pentru că, după cum v-am mai informat, unii dintre cei care îşi doresc un fotoliu în administraţia locală se regăsesc atât pe liste pentru consilii locale, cât şi pe cele pentru consilii judeţene. Ba chiar în unele cazuri, precum ALDE şi PMP, un nume candidează atât pentru funcţia de primar al municipiului Galaţi, pentru un mandat de consilier în oraşul nostru, cât şi pentru unul de consilier judeţean, întrucât legea nu interzice acest lucru. Cu precizarea însă că, în final, o persoană poate opta doar pentru un singur fotoliu de ales şi nu poate cumula mai multe astfel de funcţii.

Pentru scrutinul care va avea loc în prima duminică a lunii iunie, 14 formaţiuni politice şi-au înscris candidaţi în judeţul Galaţi. Cele mai multe nume au fost promovate de Partidul Naţional Liberal - 1.210, dintre care 44 candidează pentru un mandat de consilier judeţean. Partidul Social Democrat a promovat 1.168 de persoane, dintre care 44 pentru Consiliul Judeţean (CJ), Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor - 1.162 de nume, dintre care 44 pentru CJ, Partidul Mişcarea Populară - 787, dintre care 44 pentru CJ, Uniunea Naţională pentru Progresul României - 719 (dintre care 44 pentru CJ), Partidul Social Românesc - 259 (dintre care 18 pentru CJ), Partida Romilor „Pro-Europa” - 226 (dintre care 44 pentru CJ), Partidul România Unită - 193 (din care 44 pentru CJ), Partidul România Mare - 168 (fără candidaţi la CJ), Partidul Naţional Democrat - 104 (fără candidaţi la CJ), Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) - 47 (fără candidaţi la CJ), Alianţa pentru Unitatea Romilor - AUR - 30 (fără candidaţi la CJ), Partidul Mişcarea Liberală - 13 (fără candidaţi la CJ) şi Partidul Dreptăţii Sociale - 13 (de asemenea, fără candidaţi la CJ).

35 de independenţi pe buletinele de vot

Pe lângă cele 6.099 de nume promovate de cele 14 formaţiuni politice, în judeţul Galaţi mai candidează şi 35 de persoane neafiliate politic (independenţi) pentru funcţii alese. Cele mai multe sunt înscrise în municipiul Galaţi (cinci la număr), patru în comuna Corod şi trei în comuna Piscu. La Tecuci, Fundeni, Iveşti şi Valea Mărului sunt câte doi independenţi şi doar câte unul în comunele Bălăbăneşti, Băneasa, Bereşti Meria, Buciumeni, Drăgăneşti, Lieşti, Matca, Movileni, Nicoreşti, Pechea, Priponeşti, Smârdan şi Tuluceşti. Totodată, aşa cum v-am mai informat, există şi doi independenţi pentru Consiliul Judeţean.

Un neamţ printre 6.000 de români

Printre candidaţi se numără şi un cetăţean de naţionalitate germană, care are însă domiciliul stabil în municipiul Galaţi. Este vorba despre Nazaruk Christopher Raphael, născut pe data de 30.03.1990, care ocupă locul 19 (neeligibil) pe lista ALDE pentru Consiliul Judeţean. Conform documentelor depuse la Biroul Electoral Judeţean (BEJ), tânărul de 26 de ani este jurist de profesie şi, conform declaraţiei sale de avere, înregistrează venituri din activitatea pe care o desfăşoară la SC Security WBC SRL Galaţi, SC FCI Consult & Investment Galaţi şi din cadrul celei de la nivelul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (Cabinet MEIMMMA Bucureşti, conform declaraţiei sale de avere). Acesta mai este membru fondator al Asociaţiei Clubului Ideilor Liberale şi membru al Asociaţiei Rotary E-Club Tg. Mureş Renaşterea.

Peste 521.000 de votanţi

Mai bine de 521.000 de cetăţeni cu drept de vot vor fi aşteptaţi să se prezinte la urne, pe data de 5 iunie, în toate cele 436 de secţii de votare din judeţul Galaţi, întrucât, conform datelor centralizate de Biroul Electoral Judeţean (BEJ), la începutul lunii mai judeţul nostru număra nu mai puţin de 521.970 de alegători, dintre care 408 sunt străini, cu domiciliul sau rezidenţa în judeţul nostru. Aceştia se vor regăsi pe listele complementare.

Dintre cei 521.970 de electori, 260.300 provin din municipiul Galaţi, unde vor funcţiona 176 de secţii de votare deja stabilite, listă ce poate fi consultată pe site-ul oficial al Prefecturii. Tot aici sunt înregistraţi şi cei mai mulţi străini, care vor fi aşteptaţi să-şi exercite dreptul de vot pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Nu mai puţin de 300 dintre cei 408 de străini se află în municipiul nostru.

Marţi, 10 mai, în jurul prânzului, au ajuns la Galaţi, de la rezervele statului, şi cele 48 de tone de hârtie necesare tipăririi buletinelor de vot, operaţiune prevăzută în grija Instituţiei Prefectului.

 

Citit 5437 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 13:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.