S-a FINALIZAT modernizarea străzii MIHAI BRAVU. Investiţie pe banii BERD

S-a FINALIZAT modernizarea străzii MIHAI BRAVU. Investiţie pe banii BERD

Foto ”Viața liberă”, Marius Negri
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)
13 comentarii


Lucrările de pe strada Mihai Bravu, prima arteră modernizată cu finanţare de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), au fost recepţionate ieri de către administraţia locală. Investiţia a fost realizată de firma Tancrad (pe segmentul Basarabiei - Gării şi Gării segment Mihai Bravu - Gara CFR) şi a costat, în total, 5,8 milioane de lei, din care 4,8 milioane fonduri de la BERD, restul din bugetul oraşului.

Reamintim că, potrivit datei inscripţionate pe panoul de şantier, data de finalizare iniţială a fost 22 martie, dar autorităţile afirmă că termenul a fost amânat pentru 15 mai din cauza întârzierii aprobărilor venite de la Direcţia de Cultură din Iaşi. Aceasta a căzut la înţelegere cu Primăria ca, pe mijlocul străzii, să fie trasată o porţiune de macadam care să marcheze faptul că pe acolo a trecut prima linie de tramvai din Galaţi, acum rămasă doar în amintire.

În contrast cu aerul modern şi accentele interbelice - piatra cubică, felinarele, bordurile de granit (acolo unde s-au mai putut folosi) -  sunt clădirile care stau să se prăbuşească. Pentru starea lor jalnică ar exista o soluţie: proiectul de hotărâre prin care va fi mărit de cinci ori impozitului pentru clădirile lăsate în paragină, proiect care ar putea fi aprobat la şedinţa de joi a Consiliului Local, desigur, dacă va exista cvorumul necesar. Este măsura prin care municipalitatea speră să-i determine pe proprietari să readucă imobilele la farmecul şi starea iniţială.

Jos cu stâlpii


„Încă mai vedeţi pe această stradă cablurile legate de stâlpi. Stâlpii respectivi vor dispărea, iar cablurile vor fi îngropate în canalizaţia care există, fără a mai sparge nimic. Acest lucru ni l-am propus la toate străzile pe care le modernizăm, să dispară mizeria asta inestetică şi deloc funcţională care se vede în aer”, a venit declaraţia din partea Primăriei, cu precizarea că măsura ar putea fi extinsă la nivelul întregului oraş odată cu modernizarea iluminatului public.

Se caută un vultur


Odată cu strada Mihai Bravu a primit o faţă nouă şi părculeţul din zona gării. Singurul care lipseşte este vulturul care ar fi trebuit să fie pe soclu şi care există în documente, dar încă nu i s-a dat de urmă.

Potrivit oficialităţilor, investiţia va continua, în etapa a doua, cu modernizarea tronsonului Mihai Bravu de la Basarabiei până la Grădina Publică.

Reamintim că Primăria a contractat un credit de o sută de milioane de lei de la BERD şi din aceşti bani se lucrează acum la modernizarea străzilor Tecuci şi Anghel Saligny. Creditul va fi rambursat în zece ani, începând din 2017.

Citit 8024 ori Ultima modificare Marți, 24 Mai 2016 00:11

13 comentarii

 • postat de Enache Marți, 24 Mai 2016 19:09 46.166.190.*** Link la comentariu
  0
  1

  Cica au fost intarzieri din cauza Directiei de Cultura din Iasi si "aceasta a cazut la intelegere cu Primaria ca pe mijlocul strazii, sa fie trasata o portiune de macadam care sa marcheze faptul ca pe acolo a trecut prima linie de tramvai din Galati".

  Pai si din portiunea aceea de macadam de unde sa se inteleaga ca pe acolo a trecut tramvaiul? Da, am inteles macadamul cu piatra aceea care sa arate ca a fost strada pietruita, dar ca pe acolo era linie de tramvai din ce se intelege pentru necunoscatori? Din acele pietre? Sau au incorporat in acel macadam vreo placheta pe care scrie ca "pe aici a trecut tramvaiul? Au lasat vreo bucata de linie de tramvai in acel macadam care sa dea o idee ce a fost inainte acolo?

  Oricum la cat de multe strazi mai trebuie modernizate in orasul asta mai e mult de munca, mai e mult pana departe, fiindca mai sunt destule strazi care nu au mai vazut modernizari de pe vremea lui Pazvanti Chioru.

  Raportează
 • postat de Florin Marți, 24 Mai 2016 17:51 77.247.181.*** Link la comentariu
  0
  0

  Dar ce... s-a modernizat si strada Garii intre strada Mihai Bravu si Gara CFR? Eu parca intelesesem ca s-a modernizat doar strada Mihai Bravu (si nici macar aceea complet ci doar intre strada Basarabiei si strada Garii; fiindca strada Mihai Bravu se mai prelungeste si dupa Basarabiei, inspre Gradina Publica), dar de strada Garii nu auzisem sa se lucreze la modernizarea ei. Adaugati informatii, imagini si despre partea aceasta a proiectului de modernizare. Ce s-a mai modernizat prin acea zona? Eu m-am mutat demult in Bistrita si ma cam "inghiontea" un gand sa ma mut inapoi in Galati. Deci strada Garii a fost si ea modernizata sau urmeaza.

  Cat despre maretul vultur de bronz care ar fi trebuit sa existe pe acel soclu, luminat frumos sa speram ca va apare acolo cat mai curand, trebuie gasit si pus pe acel soclu pentru ca acolo incepusera sa creasca burueni exact in varful soclului. Trebuie sa existe in niste hartii scris ce s-a intamplat cu acel vultur.

  Raportează
 • postat de Marioara Marți, 24 Mai 2016 15:50 77.247.181.*** Link la comentariu
  0
  1

  Poate puneti niste imagini in articol cu tot segmentul modernizat, ca tot spuneti in articol ca s-a modernizat segmentul Basarabiei - Garii si Garii - Mihau Bravu - Gara CFR. Chiar au modernizat si portiunea de strada de la Mihai Bravu pana la Gara CFR? Ca era dezastru drumul pana la gara. Si care parculet din zona garii a primit o infatisare noua? Ce, acolo era vreun parculet? Erau niste boscheti. Puneti niste poze fiindca nu am cum sa vin in tara in mod expres doar pentru a vedea cum s-a modernizat strada si acel asa-zis parculet din zona garii.

  Si bine ca se mai modernizeaza cate ceva prin oras ca era dezastru cum arata inainte, totul fusese lasat in paragina.

  Raportează
 • postat de Nobel Marți, 24 Mai 2016 14:23 82.208.137.*** Link la comentariu
  0
  1

  @Mickey Mouse: si pe unde mergea tranvaiul ala simbolic? Doar pe Mihai Bravu? Are 500 metri (maxim) strada! O bobina toata ziua? Ametea saracul vatman. In plus, cine mergea cu el?

  Raportează
 • postat de Georgel Marți, 24 Mai 2016 11:38 78.97.221.*** Link la comentariu
  2
  10

  Este foarte interesant cum poate face carieră un cuvânt folosit aiurea, de cineva, la un moment dat. Căutați vă rog în DEX ce înseamnă, de fapt, cuvântul ”macadam”.

  Raportează
 • postat de Violeta Marți, 24 Mai 2016 10:56 194.105.20.*** Link la comentariu
  0
  18

  Arata foarte frumos si Mihai Bravu si Starda Garii, dar ca sa fie o cale alternative, o ruta ocolitoare, trebuie reparata si care face legatura intre cele doua pe sub viaduct, pe la pompieri si palatul copiilor!

  Raportează
 • postat de Mickey Mouse Marți, 24 Mai 2016 10:56 79.116.104.*** Link la comentariu
  30
  7

  O porcarie de reabilitare! Au fost taiati teii seculari de parca nu puteau fi protejati, au pus prostia aia de macadam cand puteau pur si simplu sa monteze o linie de tramvai simbolica si chiar ma gandesc ca puteau amplasa in zona un tramvai simbol, chiar unul care era tras de cai daca mai exista asa ceva.

  Raportează
 • postat de Unknown Marți, 24 Mai 2016 09:59 82.137.15.*** Link la comentariu
  12
  18

  Au fost recepționate si crăpăturile deja aparute in trotuar? Sa nu mai spun de valurile deja existente.....

  Raportează
 • postat de je Marți, 24 Mai 2016 08:19 89.137.137.*** Link la comentariu
  6
  19

  Da, arata ok, dar e de abia inaugurata. Sa vedem peste 1 an daca va fi sparta de vreo lucrare uitata, cum se intampla pe Brailei, Siderurgistilor, cu marea "unda verde" sau prin piata mare unde deja se "cojeste" asfaltul pe langa linia de tramvai. Chiar mai important as zice, desi bani vin de la BERD in marea majoritate, cum naiba costa nici un kilometru de strada 1.300.000 euro. Eu sunt curios cu cat se castiga metrul liniar de lucrari la Galati si la Timisoara, de exemplu (cu tot cu refacut canalizare, bransamente, etc cum s-a facut si aici).

  Raportează
 • postat de crt Marți, 24 Mai 2016 07:53 5.2.209.*** Link la comentariu
  8
  15

  Am trecut de cateva ori pe acea strada...nu stiu cum au construit-o indivizii, dar are suficiente denivelari si pe viitor sigur se vor adanci sau vor aparea altele datorita tasarii.

  Raportează
 • postat de BRAVO....dar.... Marți, 24 Mai 2016 06:51 79.114.194.*** Link la comentariu
  2
  22

  Pana la gara, totul OK! Dar zona adiacenta garii tot nu imi place:
  -Trotuare fara asfalt, doar cu ciment din care se desprind mii de pietricele,
  -un capat de autobuze...care de fapt nu e capat! Autobuzele opresc care cum vor, sau care unde au loc. Nu exista peroane sau un acoperis unde sa te adapostesti.
  -boschetii si delasarea care exista pe locul fostelor baruri sau magazine care erau cum urci de la gara spre M.Bravu!
  -haitele de caini maidanezi
  -Str. Maramures (daca nu ma insel) care trece pe sub viaduct si ajunge in garii, este la fel fara asfalt si plina de gropi si denivelari!
  -SI MAI ALES ...GARA PROPRIU ZISA (un kitsch, cu tot cu pasarele fara gust)... INCA NETERMINATA DUPA 27 DE ANI DE LA INCEPEREA LUCRARILOR !!!!!

  Raportează
 • postat de gigi Marți, 24 Mai 2016 06:48 5.13.219.*** Link la comentariu
  11
  11

  Frumos articol,garantat pe strada Mihai Bravu locuieste vre-un mahar sau boss,de sa reabilitat asa repede strada...Ca reporter ai putea sa scrii un articol si despre str.PICTOR ISSER,sa vezi acolo reabilitarea strazii inceputa in 2015 si finalizarea lucrarii in luna APRILIE 2016..Sa escavat toata strada,s-au introdus cateva tuburi pentru canalizare,sa pus pamant peste tuburi si ADIO LUCRARE,sunt mai bine de sase luni de cand nici-un muncitor nu a mai trecut pe la lucrare,iarba este pana la brau,dezastru total,doamne-fereste sa ia foc o casa ca pompierii nu au cum intra acolo sau salvarea...Taxe si impozite se platesc si pe strada aia,dar na este periferie si nu sta nici-un BOSS acolo..Pictor Isser face legatura intre fostul LICEU NR9 si blocurile ANL din Micro 13B...

  Raportează
 • postat de Latraii Marți, 24 Mai 2016 01:17 78.96.255.*** Link la comentariu
  6
  23

  Cata "cacao" , s-a mai mancat cu proiectul asta , ce au mai sarit unii sa latre si sa muste , fel de fel de GicaContra.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.