Domino cu VÂNZĂRI DE TERENURI în Consiliul Local Galaţi. Dacă nu trece terenul fiicei lui DURBACĂ, nu mai trece nimic

Domino cu VÂNZĂRI DE TERENURI în Consiliul Local Galaţi. Dacă nu trece terenul fiicei lui DURBACĂ, nu mai trece nimic
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

* Vânzarea terenului de sub complexul comercial rămas neterminat în Ţiglina 1, dorit de fiica senatorului Eugen Durbacă, a stârnit controverse în Consiliul Local * Alte două terenuri pe care Primăria era interesată direct să le vândă au picat la vot, după ce vânzarea din Ţiglina I a fost respinsă


Dintre cele cinci vânzări de terenuri care figurau pe ordinea de zi a recentei şedinţe ordinare a Consiliului Local, doar una a fost aprobată. Una dintre înstrăinări a fost retrasă de iniţiatorul proiectului, primarul Marius Stan. Pentru că vânzarea terenului dorit de Roxana Marosy, fiica senatorului ALDE Eugen Durbacă, a fost respinsă, înstrăinarea altor două terenuri, pe care municipalitatea era direct interesată să le vândă, a fost blocată. Iată ce s-a întâmplat.

O vânzare retrasă, una aprobată

La începutul şedinţei, primarul Marius Stan i-a rugat pe aleşi să accepte retragerea de pe ordinea de zi a vânzării terenului de 55 mp, situat pe strada General Alexandru Cernat nr. 17, către Marius Sorin Dimachi. „E un preţ stabilit care blochează pe oricine. Nu ştiu care au fost criteriile, cine a fost evaluatorul, pentru că am vândut în zonă cu 40-50 de euro şi acum e 298 euro/mp, fără TVA, pe un teren în curtea omului. Îl introducem, după ce ne lămurim, în următoarea şedinţă”, a spus Stan. Aleşii au fost de acord, aşa cum au aprobat şi prima dintre vânzările propuse: suprafaţa de 179 mp situată în Micro 39A, lângă restaurant Aeroport, aferent bloc V1, pe strada Traian Vuia nr.27 A, cu preţul de 93 euro/mp, fără TVA. Prin cererea depusă în februarie 2014, Liliana Giurgea solicita cumpărarea acestui teren pe care este edificată o construcţie cu destinaţia de spaţiu comercial, a cărei proprietară este.

Controverse

Vânzarea terenului cu suprafaţa de 408,10 mp, situat pe strada Saturn nr.1 D, la preţul de 164 euro/mp, fără TVA, a încins disputa. Cererea de cumpărare era semnată de Roxana Elena Marosy, fiica senatorului Eugen Durbacă, în numele SC Derec 1 SRL. Consilierul local UNPR Vergiliu Vals a fost cel care a deschis discuţia: „Cererea a fost depusă pe 23 septembrie 2015 şi a intrat în comisie pe 20 octombrie 2015. Este remarcabil, probabil vom ajunge ca pentru anumite persoane să dam aprobare de cumpărare înainte sa depună cerere”. Colegul său de partid, Victor Malinovici, a pus punctul pe i întrebând dacă „este vorba de acea monstruoasa construcţie de pe strada Saturn şi dacă se vinde cu tot cu suprafaţa pe care a luat-o, şi trotuar şi suprafaţa de parcare”. „În raportul de specialitate nu spune de asta, dar e vorba de clădirea de pe Saturn care este ca un schelet acolo şi care sta de ceva ani, nu?! Nu ne aparţine vina celor care au acceptat o stare de lucruri pe care noi n-avem decât să o constatăm”, a replicat primarul Marius Stan. „Este construită pe trotuar şi obstrucţionează traficul către fostul magazin universal din Ţiglina I. Eu zic să ne mai gândim dacă o construcţie care s-a ridicat puţin cam în stradă merită să o legalizăm chiar aşa uşor”, a tranşat discuţia consilierul liberal Mihail Bucatanschi. Supusă la vot, vânzarea, de pe urma căreia Primăria ar fi încasat, în total, 66.930 euro fără TVA, a fost respinsă. Doar patru aleşi, toţi din grupul ALDE, au votat „pentru”, în condiţiile în care ar fi fost necesare 18 voturi.

Au picat alte două vânzări

Fără vreun comentariu, celelalte două vânzări rămase pe ordinea de zi au fost respinse după ce câtre nouă, respectiv opt consilieri din grupurile PSD şi ALDE s-au abţinut de la vot. Prima respinsă a fost vânzarea terenului de 73,06 mp, situat pe strada Nicolae Bălcescu nr. 13, la preţul de 191euro/mp, fără TVA. Paradoxal, soţii Ion şi Valentina Grecu, care au cerut în septembrie 2014 vânzarea terenului aferent construcţiilor proprietate, au şi o sentinţă civilă definitivă şi irevocabilă prin care Primăria este obligată să le vândă suprafaţa. A picat la vot şi vânzarea terenului de 317 mp, situat sub ansamblul rezidenţial de pe strada Tecuci nr.157, cu preţul de 158 euro/mp, fără TVA. Cererea a fost depusă în iulie 2015 de subscrisele Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL şi LD Expert Grup IPURL Huşi în calitate de lichidatori ai debitorului SC Melcret AT SRL Galaţi. Potrivit documentelor, acestea solicită cumpărarea terenului în vederea „intabulării construcţiei realizate pe terenul concesionat şi obţinerea de fonduri prin lichidarea unor active din patrimoniul debitoarei Melcret şi apoi distribuirea acestora către creditori”. Paradoxal, Primăria Galaţi este înscrisă şi ea la masa credală cu suma de 1.415.784 de lei, deci avea tot interesul ca terenul să se vândă!

Rugămintea lui Stan

La finalul şedinţei, primarul Marius Stan a lansat un apel către consilieri: „V-aş ruga mult, să dăm dovadă, în continuare, de consecvenţă. Am vorbit şi am spus cu toţii că vrem să vindem terenuri, vrem să vindem tot ce avem în proprietate, că nu suntem noi dezvoltatori, nu trebuie să ne ocupăm de aşa ceva. Când apar proiecte care, evident, sunt în cadru legal, vă rog să le votaţi fără alte conotaţii, că dacă nu s-a votat ăla, nu se votează nici celălalt, că uite-aşa ne mai dăm câte una unii la alţii, un grup, la alt grup. Pentru că un proprietar cu siguranţă are grijă şi construieşte, dezvoltă ceva. Nu cred că-şi ia cineva, în mijlocul oraşului, un teren ca să cultive porumb”, a spus Stan. Rămâne de văzut când vor reveni vânzările pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local şi dacă vor fi aprobate.         

Citit 8624 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Noiembrie 2015 14:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.