Mişcare pentru sănătate/ Unde pot înota gălăţenii în această vară (FOTO)

Mişcare pentru sănătate/ Unde pot înota gălăţenii în această vară (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Ofertele şi programul bazinelor de la Baia Comunală, Delfinul, Piticot şi CNVA şi Nemo, atât la iniţiere, cât şi la înotul de relaxare

Odată cu venirea sezonului de vară, începe şi căutarea celor mai bune oferte în ceea ce priveşte piscinele sau bazinele, atât pentru iniţiere, cât mai ales pentru agrement.

Galaţiul, oraşul dintre ape, este în continuare deficitar la acest capitol, mai ales că bazinul de la plaja “Dunărea” este închis pentru al treilea an consecutiv.  

Un bazin public şi câteva private încearcă astfel să facă faţă cererilor venite din partea doritorilor, mai mici sau mai mari, care sunt conştienţi de beneficiile acestui sport. 

 

Cel mai mare interes îl provoacă în continuare bazinul de la Baia Comunală, singurul proprietate publică din Galaţi, în administrarea “Fundaţiei Sportul Gălăţean”, unde, conform administratorului Sandu Istrate, “sunt în jur de 700 de copii la cursuri. Lucru care nu poate decât să ne bucure, dar în acelaşi timp să tragă şi un semnal de alarmă cu privire la necesitatea construirii a încă unui bazin”, a spus Istrate.

Redeschis în 2013, după o reabilitarea care a durat ani buni, acesta oferă condiţii bune, iar preţurile îl fac şi mai atractiv. Pentru cei care nu ştiu să înoate şi vor să înveţe, un abonament de iniţiere în care intră patru şedinţe a câte 60 de minute costă 75 de lei, iar cel de opt şedinţe costă 130 de lei. Tariful pentru adulţi, înot de agrement, este de 13 lei – o oră, iar abonamentul de zece şedinţe a câte o oră costă 131 de lei. Abonamentul pentru a învăţa să înoate adulţii este de 105 lei pentru patru şedinţe, respectiv 195 de lei la cel de opt şedinţe. La înot de agrement, accesul publicului este permis duminica, de la ora 15,30 la 21,00, şi în fiecare seară, după ora 20,00. În restul timpului, bazinul este ocupat pentru iniţiere şi performanţă. 

La Centrul „Delfinul”, unde se poate ajunge pe strada dintre Selgros şi Auchan, abonamentul cu instructor costă 130 de lei pe lună la patru şedinţe şi 200 de lei la opt. Programul pentru copii este între orele 15,00 – 19,00 de luni până vineri, iar miercurea este şi de la 9,00 la 10,00 şi sâmbăta de la 9,00 la 15,00; pentru bebeluşi, programul este miercuri şi vineri (11,00-12,00), marţi (10,00-12,00) şi sâmbătă (16,00-19,00). De menţionat că aici se află singurul bazin cu apă sărată din Galaţi. Pe perioada vacanţei de vară, bazinul de la Delfinul va avea program inclusiv dimineaţa.

Grădiniţa Piticot este situată între Kaufland şi XXL. Aici preţurile abonamentelor variază între 120 de lei pe lună la patru şedinţe a câte o oră şi 240 de lei la 12 şedinţe. Fraţii beneficiază de o reducere de 10 la sută la cel mai mic abonament, iar la pachetul “părinte-copil” (copil cu vârste între 0 şi 4 ani) se va plăti doar abonamentul pentru o persoană.

Programul este următorul: pentru copii, luni-vineri de la 17,00 la 20,00 (la ora 19,00 urmând a fi ultima intrare), iar sâmbătă de la 11,00 la 13,00 (ultima intrare); pentru adulţi, luni, miercuri şi vineri, de la ora 20,00, o singură şedinţă de o oră.  

La bazinul din cadrul Colegiului Naţional “Vasile Alecsandri” (strada N. Bălcescu), pe perioada verii, vor avea loc cursuri de iniţiere. Tarifele sunt de 80 de lei/4 şedinţe (şedinţa de câte o oră şi jumătate), respectiv 160 lei/8 şedinţe. Programul va fi după-amiază, iar orele vor fi stabilite împreună cu antrenorul - Gabriel Constantinescu, în funcţie de numărul de copii înscrişi.

“Înotătorul Nemo” – prezent la Galaţi din luna februarie - îşi desfăşoară activitatea în cadrul complexului Viva (Bariera Traian) şi oferă lecţii de iniţiere (copii şi adulţi) şi perfecţionare în piscina interioară.

Tariful este de 110 lei/4 şedinţe pe lună (şedinţa este de o oră), 180 lei/8 şedinţe şi 228 lei/12 şedinţe, iar programul este de  luni până vineri, 16-19 (ultima ieşire), iar sâmbătă şi duminică, 10-13. “Deocamdată funcţionăm în bazinul cel mic, dar pe măsură ce numărul cursanţilor va creşte ne vom ţine lecţiile în piscina mare (semiolimpică)”, a spus Ionel Bălăeş, instructorul de înot.

 

Ofertă restrânsă pentru agrement

Şi la capitolul agrement oferta este restrânsă, gălăţenii având posibilitatea să se bucure de apă şi soare la piscina de la complexul Stejarul (Pădurea Gârboavele), respectiv la piscina Viva.

La Stejarul programul este în fiecare zi, 9-19. Pentru copiii mai mari de 10 ani şi adulţi, tarifele sunt de 30 de lei (de luni până vineri), respectiv 40 de lei (sâmbătă şi duminică), aceştia beneficiind de saltea de apă, prosop şi şezlong. Pentru copiii mici (0-5 ani) accesul este gratuit, în timp ce pentru cei cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani, costul este de 50 la sută, dar vor avea doar prosop).

La Viva puteţi beneficia de ore de relaxare la piscina exterioară, cu tarife diferenţiate. De luni până joi costul este de 30 de lei/persoană, vineri - 40 lei, iar sâmbătă şi duminică – 50 de lei. În acest tarif aveţi prosop şi şezlong. La piscina interioară, programul este de luni până vineri, de la orele 19-22, iar în weekend (13-18), cu tarif de 50 de lei de persoană. Puteţi opta şi pentru varianta abonamentului, astfel: 250 lei (piscină şi saună) şi 200 lei (piscină).  

  

Înotul, printre cele mai benefice sporturi

Studiile arată că înotul este o activitate care stimulează dezvoltarea fizică armonioasă a copiilor, cu multiple implicaţii pozitive pentru sănătate. Iată câteva dintre acestea: îi învaţă să-şi fixeze ţinte pe care să le atingă; le îmbunătăţeşte încrederea în sine; îi ajută să supravieţuiască în cazul în care se confruntă cu riscul de înec; poate fi transformat dintr-o formă de divertisment într-un sport de performanţă; reprezintă formula ideală pentru scăderea în greutate; dacă o persoană poate înota fără întrerupere 300 de metri, atunci este pregătită pentru o mulţime de alte activităţi amuzante: scuba diving, snorkeling, scufundări, polo pe apă sau poate face parte dintr-o echipă de înot; înotul este relaxant muscular şi psihic ideal; sculptează corpul; îmbunătăţeşte ritmul cardiac şi respiraţia, creşte imunitatea şi rezistenţa la efort.

Beneficiul major este dat de faptul că această formă de exerciţiu fizic antrenează musculatura întregului organism fără să pună presiune pe articulaţii, un aspect important şi în cazul adulţilor, dar cu atât mai important în cazul copiilor care au încheieturile mult mai „laxe” şi mai vulnerabile.      

 

Citit 14564 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.