Taxe eliminate şi proceduri administrative simplificate/ Ce pregăteşte Guvernul tehnocrat pentru reducerea birocraţiei

Taxe eliminate şi proceduri administrative simplificate/ Ce pregăteşte Guvernul tehnocrat pentru reducerea birocraţiei
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Guvernul pregăteşte mai multe modificări legislative cu scopul reducerii birocraţiei, unul dintre cele mai toxice fenomene administrative din ţara noastră, pentru care societatea civilă le-a cerut, în repetate rânduri, politicienilor să ia măsuri, fără rezultate vizibile însă. Conform memorandumului promovat de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC) cu privire la debirocratizare, aprobat de premierul Dacian Cioloş, care, în prezent, se află în dezbatere publică până pe data de 24 iunie, Executivul şi-a propus simplificarea mai multor proceduri pentru obţinerea de documente, avize, acorduri, ba chiar eliminarea unor taxe percepute pentru eliberarea de acte sau judiciare de timbru.

Printre modificările punctuale prevăzute de Guvernul tehnocrat se numără simplificarea procedurilor de obţinere a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, a stimulentului de inserţie şi a alocaţiei de stat, cât şi simplificarea procedurilor de obţinere a indemnizaţiei de şomaj şi a altor beneficii oferite şomerilor neindemnizaţi. Totodată, Executivul va impune promovarea www.ghiseul.ro ca sistem electronic naţional de plată (SNEP) şi includerea autorităţilor şi instituţiilor publice din administraţia centrală de specialitate în sistem.

Eliminare de taxe, sisteme integrate şi servicii digitalizate

Potrivit Memorandumului, elaborat după consultarea cetăţenilor şi a societăţilor comerciale cu privire la procedurile administrative pe care le găsesc împovărătoare, Executivul pregăteşte implementarea cărţii electronice de identitate, modificarea legislaţiei în vederea facilitării depunerii online a solicitării de obţinere a cazierului judiciar, precum şi crearea cadrului legal în vederea implementării unor sisteme automate de plată a taxelor aferente prestării serviciilor publice de eliberare a paşaportului, cărţii de identitate, certificatului de cazier judiciar şi nu numai, chiar în locaţia de furnizare a serviciului. „Analiza oportunităţii modificării actelor normative astfel încât autorităţile şi instituţiile publice, altele decât cele din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, să obţină certificatul de cazier judiciar în mod direct de la MAI, scutind cetăţeanul de obţinerea acestuia, caz în care taxa de eliberare şi taxa extrajudiciară de timbru vor fi eliminate. Responsabili: MAI, MDRAP şi MFP”, se arată în strategia aflată în dezbatere publică.

Guvernul şi-a mai propus totodată şi modificarea cadrului normativ în vederea simplificării procedurii de înmatriculare auto.

După data de 24 iunie, când expiră termenul alocat promovării Memorandumului, Executivul va iniţia mai multe modificări ale unor hotărâri de Guvern, iar instituţiile statului vor fi obligate să le pună în aplicare în timp foarte scurt.

Citit 3165 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.