Şi IARNA asta autorităţile vor fi "LUATE PRIN SURPRINDERE"/ Drumurile Galaţiului vor fi ÎNCHISE la primul viscol

Şi IARNA asta autorităţile vor fi "LUATE PRIN SURPRINDERE"/ Drumurile Galaţiului vor fi ÎNCHISE la primul viscol
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

DN 24D, cel mai critic sector de drum naţional din judeţul Galaţi, are toate şansele să fie, şi în această iarnă, închis circulaţiei, dacă va ninge abundent şi va viscoli. Panourile parazăpezi, pe care Secţia de Drumuri Naţionale Galaţi le are în dotare, sunt insuficiente pentru a combate urgia în punctele critice din judeţul Galaţi. Deşi are în administrare nu mai puţin de 286,3 kilometri de drum naţional în judeţul nostru, entitatea este dotată cu doar 8.600 de metri liniari de parazăpezi!

"Am mai primit anul trecut panouri parazăpezi, am ajuns la 8.600 de metri liniari, care vor fi montaţi în punctele critice - pe drumul european principal, pe DN 24, între Cosmeşti şi Priponeşti, pe DN 24D, dar sunt insuficiente şi, din punctul meu de vedere, din cauza cantităţii de zăpadă şi a viscolului, pe acest sector nu mai deservesc rolul pentru care sunt montate", a informat ing. Doiniţa Corban, şefa Secţiei de Drumuri Naţionale Galaţi, în şedinţa Colegiului Prefectural.

Iar se impun perdele forestiere!

Aceasta a precizat că, în zona amintită, singura soluţie-salvatoare ar fi înfiinţarea unor perdele forestiere, care să protejeze căile de comunicaţii. Despre necesitatea şi eficienţa acestora s-a mai discutat, însă, în cadrul şedinţelor găzduite de Prefectură. "Acolo se impune, dar este foarte greu, din cauza multitudinii de proprietari care au terenuri în lungul drumului, înfiinţarea de perdele forestiere, care ne-ar salva de înzăpezirea drumului şi închiderea lui pe perioade lungi de timp", a spus Doiniţa Corban.

Valentin Hahuie, şeful Direcţiei Silvice Galaţi, şi-a luat angajamentul că, împreună cu Prefectura, va interveni pentru a-i convinge pe proprietarii de terenuri să fie de acord cu înfiinţarea perdelelor forestiere. Acesta i-a cerut şefei Secţiei de Drumuri Naţionale să transmită o informare oficială cu privire la unităţile administrativ-teritoriale din zona punctelor critice.

Personal insuficient şi utilaje puţine

La acest moment, structura din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) are în dotare doar trei autofreze, alte două utilaje cu lamă, plug şi răspânditoare pentru materiale antiderapante şi două încărcătoare. Până la sfârşitul lunii noiembrie, vor sosi la Galaţi şi cele două autofreze noi, cu care CNADNR dotează fiecare secţie din ţară. Totodată, la acest moment, se află în derulare procedura de achiziţie privind închirierea a 27 de utilaje, necesare întreţinerii drumurilor în perioada iernii.

"Ca personal, suntem destul de puţini, având în vedere intensitatea şi cantităţile mari de zăpadă care au fost în zona noastră începând cu iarna 2009 şi ne este foarte greu să asigurăm continuitatea prin personalul propriu. Din acest motiv, iarăşi o să avem nevoie de deservenţi care vor fi angajaţi pe perioadă determinată, începând cu luna noiembrie şi până la sfârşitul lunii martie, cât durează campania de deszăpezire”, a declarat Doiniţa Corban.

În ceea ce priveşte materialul antiderapant şi combustibilul, şefa Secţiei de Drumuri Naţionale a precizat că "nu au fost niciodată probleme, având în vedere fondurile alocate pentru necesarul fiecărei ierni".

Citit 2219 ori Ultima modificare Vineri, 25 Septembrie 2015 10:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.