Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
1 comentariu

Nord-vestul judeţului Galaţi este cel mai „prolific” la capitolul şoferie fără permis

"Campionii" verii sunt mopediştii

Bărbat, tânăr, până în 40 de ani, din mediul rural este cel mai comun profil al gălăţenilor prinşi în ofsaid pe drumurile publice de către poliţiştii care constată că aceştia au condus vehicule de diverse capacităţi, fără a deţine permis de conducere. Fie că nu au avut niciodată carnet, fie au avut, dar le-a fost suspendat ori anulat, ca urmare a altor abateri rutiere, peste o sută de gălăţeni au picat în plasă de la începutul acestui an, conform situaţiilor oficiale raportate de Serviciul Poliţiei Rutiere Galaţi. Atât de des este încălcată această obligaţie de către cei care se vor şoferi cu orice preţ, încât cel puţin două cazuri sunt constatate săptămânal pe raza judeţului, în multe perioade fiind prinse chiar şi câte şapte – opt persoane în această situaţie. Ca o particularitate, odată cu venirea primăverii, în fruntea topului celor fără permis ajung mopediştii. De regulă foarte tineri, unii chiar minori, mulţi ignoră obligativitatea, existentă de câţiva ani în legislaţia românească, a deţinerii permisului de conducere şi pentru motoscuterişti, ignorând pericolul real pe care îl pot reprezenta în trafic şi riscându-şi viaţa lor şi pe a altora. Urmarea unei astfel de constatări este, indiferent dacă vehiculul condus ilegal este tractor, maşină sau moped, un dosar penal. Infracţiunea pentru care sunt cercetaţi cei prinşi este incriminată în articolul 335 din Noul Cod Penal şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Tecuciul, polul infractorilor de pe şosele

Mersul pe uliţă sau pe drumul judeţean fără permis de conducere este, aşa cum am arătat, caracteristic preponderent pentru mediul rural. Situaţia reiese atât din constatările poliţiei, cât şi din statisticile instanţelor de judecată, unde ajung dosarele pentru soluţionare. „Campioana” cauzelor cu şoferi fără permis este Judecătoria de la Tecuci, unde numai de la începutul acestui an au fost înregistrate 66 de dosare cu acest obiect. Urmează Judecătoria Galaţi, unde conform informaţiilor publicate pe portal.just.ro, au intrat 38 de dosare. La distanţă destul de mare, urmează instanţa de la Lieşti, unde figurează, înregistrate în 2016, 20 de cauze, pe ultimul loc fiind Judecătoria Tg. Bujor, cu 11 dosare. Facem precizarea că o parte dintre faptele care au fost deduse judecăţii de la începutul acestui an au fost comise în 2015. Din practica instanţelor, reiese că, de regulă, cei aflaţi la prima abatere primesc închisoare cu suspendare, de câteva luni, apreciindu-se probabil că pericolul public concret, în lipsa altor fapte care să agraveze circumstanţele, precum alcoolemie mare sau accident, este destul de redus, cât să nu îi închidă pe „curajoşi”.

Citit 6184 ori Ultima modificare Duminică, 26 Iunie 2016 16:26

1 comentariu

  • postat de Bandit Luni, 27 Iunie 2016 14:12 82.137.14.*** Link la comentariu
    0
    1

    Păi în momentul în care au fost prinşi conducând fără a deține permis de conducere din varii motive, ar trebui să le confişte cotețele(pardon autovehiculele) şi scoase la vânzare şi să vedem câți mai au curajul după...

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.