Propunerea NOULUI PRIMAR al Galațiului: În locul bateriilor de GARAJE, PARCĂRI cu boxe (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Florin Răvdan

Propunerea NOULUI PRIMAR al Galațiului: În locul bateriilor de GARAJE, PARCĂRI cu boxe (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Demolarea garajelor a fost una dintre acţiunile care i-a adus fostului primar, Marius Stan, susţinerea celor care îşi doreau restructurare urbană, dar şi ura celor care deţineau, de zeci de ani, asemenea construcţii. Mai mult, în campania electorală, a fost vehiculată inclusiv promisiunea unor despăgubiri pentru cei care rămaşi fără construcţiile cu pricina.

Ruinele garajelor, imaginea dezolantă a fostelor baterii pe jumătate dezafectate, timpul extrem de lung care s-a scurs între momentul demolării şi cel al restructurării urbane propriu-zise, i-au erodat şi mai mult imaginea fostului edil.

Tocmai de aceea am fost foarte curioşi să aflăm ce planuri are noul primar al Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, cu bateriile de garaje. Mai ales că sunt zone precum cea din proximitatea Colegiului Naţional "Costache Negri", în care doar câteva garaje au fost demolate, iar cele mai multe au rămas neatinse.

Ce scrie în pliant

În proiectul politic al candidatului PSD la Primăria Galaţi, Ionuţ Pucheanu, am găsit o singură frază referitoare la garaje: "Acolo unde există deja baterii de garaje, vom supune dezbaterii publice măsurile de resistematizare, iar decizia va ţine cont de dorinţa cetăţenilor".

Din fotoliul de primar, Ionuţ Pucheanu susţine aceeaşi idee: "Din punctul meu de vedere, optica de până acum, atât a cetăţenilor vizavi de administraţia locală, cât şi a administraţiei locale vizavi de relaţia cu cetăţeanul, a fost greşită. Pe de o parte, administraţia nu a consultat niciodată cetăţeanul, de fiecare dată a venit cu nişte proiecte impuse, pe principiul "ştim noi mai bine ce e bine pentru voi". Pe de altă parte, cetăţeanul, de cele mai multe ori, nu se prea informează înainte de a emite judecăţi de valoare. Vreau ca această consultare să fie una activă, reală, pentru că nimeni nu ştie mai bine decât cetăţeanul care locuieşte în zona respectivă ce l-ar avantaja mai mult: un loc de joacă pentru copii până la 12 ani, un parc de distracţie pentru role şi skate, un loc de promenadă cu băncuţe sau menţinerea garajelor. Asemenea discuţii vreau să iniţiez atunci când vom ajunge şi la aceste subiecte, astfel încât cetăţeanul să aibă certitudinea că participă activ la deciziile oraşului. Nu poţi să vii în permanenţă şi să spui "dom’le, am stat noi aşa şi am judecat cel mai bine că aici se pretează o parcare supraterană cu zece etaje". Exagerez, evident, dar s-ar putea, după un an, când treci pe acolo, să auzi doar înjurături în spatele tău: "De asta aveam noi nevoie?"", ne-a declarat primarul.

Resistematizarea parcărilor

Tot în programul politic al lui Pucheanu, am găsit o propunere privind "resistematizarea parcărilor de reşedinţă şi amenajarea unor parcări supraterane. Aceste parcări vor fi dotate inclusiv cu zone de boxe, acolo unde cei ce vor încheia contract cu municipalitatea pentru locul de parcare vor primi şi un spaţiu de depozitare. Pe acoperişul acestor parcări vor fi amenajate zone verzi şi spaţii de recreere".

"În parcarea în care am copilărit, ba ne încurcau maşinile când jucam fotbal, ba dădeam câte un şut în vreo portieră, de ieşea şi cel care avea maşina, şi vecinii", îşi aminteşte primarul. Şi de aici ideea unor spaţii de recreere.

În ceea ce priveşte boxele, a pornit de la realitatea că în garaje, de cele mai multe ori, sunt depozitate murăturile şi cauciucurile de iarnă. "Cred că marea majoritate a apartamentelor din Galaţi se rezumă la suprafeţe între 50 şi 60 de metri pătraţi. Un om care a agonisit se desparte mai greu de obiectele în care a investit atât emoţional cât şi financiar. Într-adevăr, sunt extrem de multe garaje în care nu stau maşini, aşa cum ar trebui, dar nu poţi să arunci cu piatra în cel care îşi ţine cauciucurile de iarnă acolo, pentru că în casă încerci să îţi creezi un minim confort şi nu cred că toată lumea are idei neconvenţionale să-şi facă din pneuri o măsuţă în living sau să le ducă la un centru de colectare şi să-şi ia altele. Tocmai pentru a veni în întâmpinarea celor care nu au foarte mult spaţiu, printr-un contract de închiriere a locului de parcare, se poate ajunge extrem de uşor să ai parte şi de o boxă, care nu trebuie să fie exagerat de mare: doi pe doi, doi pe trei. Dar ştiu că am locul 10 de parcare, cu boxa 10, şi ştiu că la nivelul unui an plătesc 200-300 de lei, aferent taxei sau impozitului pe care îl plăteai pentru garaj", ne-a explicat Pucheanu.

Rămâne de văzut când şi mai ales cum vor fi puse în practică aceste idei.

Citit 21058 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 11:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.