Am ajuns de râsul lumii! Galaţiul, pe ultimul loc în ţară privind accesul la reţeaua de apă

Am ajuns de râsul lumii! Galaţiul, pe ultimul loc în ţară privind accesul la reţeaua de apă
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Municipiul Galaţi reuşeşte, din nou, să se facă de râs la nivel naţional. Un top realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP), în cadrul platformei on-line "Plătesc taxe - merit servicii de calitate", situează municipiul nostru pe ultimul loc în clasamentul privind gradul de acces la reţeaua de alimentare cu apă.

Este drept că în top sunt incluse doar 28 de municipii din întreaga ţară, însă poziţia ocupată de oraşul nostru, care s-a situat la coada clasamentului, nu poate fi ignorată, ci mai degrabă poate reprezenta un semnal de alarmă cu privire la calitatea serviciilor locale de utilităţi publice furnizate de autoritatea locală, dar şi în legătură cu nivelul de trai.

Conform clasamentului, în cazul Galaţiului, gradul de acces la reţeaua de alimentare cu apă este de numai 22 la sută, în timp ce în oraşe precum Buzău, Piatra Neamţ sau Slobozia acesta este de sută la sută. Vecinii noştri de dincolo de Siret, brăilenii, se pot lăuda cu un procent de nu mai puţin de 99 la sută şi un onorabil loc doi în top, în timp ce la Tulcea gradul de acces la reţeaua de alimentare cu apă este de 98 la sută, la Vaslui - de 95 la sută, iar la Focşani - de 93 la sută.

În ceea ce priveşte ponderea pierderilor de apă în reţea, aceasta a fost evaluată pentru Galaţi la 41 la sută.

Codaşi şi la capitolul canalizare

Nici în privinţa gradului de acces la reţeaua de canalizare, municipiul Galaţi nu ocupă vreun loc onorabil, ci, conform clasamentului IPP, oraşul nostru se situează printre ultimii trei codaşi ai topului - cu un procent de doar 20 la sută, fiind depăşit, şi de această dată, de vecinii săi, care au peste 88 la sută.

Am solicitat şi un punct de vedere al Apă Canal, operatorul regional de apă rece şi canalizare, pe care îl vom prezenta când ne va fi remis.

Pe penultimul loc în Regiunea Sud-Est

Conform Institutului pentru Politici Publice, care a realizat prima hartă interactivă a serviciilor publice municipale, într-un clasament complet al performanţei municipiilor din Regiunea Sud-Est (la nivelul anului 2013), municipiul Galaţi se situa pe penultimul loc. În fruntea topului se află Tulcea, urmată de Brăila, Buzău, Focşani, Galaţi şi Constanţa. La baza clasamentelor IPP pe regiuni au stat analize cu privire la managementul serviciilor de utilităţi publice (alimentarea cu apă şi canalizare, salubrizare, termoficare, iluminat public şi transport public).

"Aceasta este cea cea de-a patra evaluare realizată de IPP, primele fiind aferente regiunilor de dezvoltare Nord-Est, Sud Muntenia şi Centru. În continuare, IPP analizează performanţa municipiilor din fiecare regiune de dezvoltare urmând să informeze autorităţile şi cetăţenii din aceste zone, pentru ca la final să dea publicităţii un clasament naţional", precizează reprezentanţii IPP, pe propriul site.

Apă Canal contrazice topul IPP. Iată ce a anunţat societatea (pentru DETALII, click aici).

Foto arhiva "Viaţa liberă"

Citit 4502 ori Ultima modificare Joi, 13 August 2015 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.