O gălăţeancă de Oxford, MEDALIATĂ cu argint internaţional

O gălăţeancă de Oxford, MEDALIATĂ cu argint internaţional
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Ioana Bouroş, absolventă a Colegiului Naţional "C. Negri", a adus Galaţiului o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Lingvistică


Ioana Bouroş a câştigat o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Lingvistică care s-a desfăşurat recent în India, la Mysuru.

Pasionată de matematică, logică şi tot ce pare a fi o piatră de încercare, Ioana ne-a povestit că problemele pe care le-a avut de rezolvat au fost extrem de interesante şi au ţinut-o în priză pentru a găsi rezolvările cele mai potrivite: "Prima problemă a fost de geografie. A trebuit să dezlegăm un text despre modul în care un trib se orienta în spaţiu. Ei nu foloseau punctele cardinale, ci se orientau după cursul unui râu. Apoi a trebuit să decodificăm un mesaj scris în Luwiană, o limbă dispărută din Asia, la scrierea căreia se foloseau hieroglife asemănătoare cu cele chinezeşti. Apoi au fost şi probleme de semantică de morfologie, tot în limbi mai puţin cunoscute. Dar primele două m-au încântat maxim, pentru că au fost inedite", spune Ioana.

Fosta elevă de la CNCN nu este la prima participare la această olimpiadă la o disciplină care nici măcar nu se studiază la şcoală şi care se situează undeva la graniţa dintre matematică, logică şi lingvistică. Ea s-a calificat la faza internaţională şi în 2014, când nu a obţinut niciun premiu, dar a câştigat multă experienţă pe care a folosit-o la obţinerea performanţei de anul acesta.

Consideră că performanţa ei se datorează atât muncii pe care a depus-o, dar şi ajutorului primit din partea dirigintelui ei, profesorul Mitică Dudău, cu care face echipă de când era mică, şi profesoarei de limba şi literatura română Cristina Ciobanu.

Pe lângă bucuria izbânzii, Ioana recunoaşte că India i s-a părut o ţară fascinantă, atât cât a putut vizita în zilele în care nu a avut probe: "Am fost şi am văzut nişte cascade impresionante la Karnataka, dar şi un templu. Ne-au fost ghizi nişte studenţi voluntari, care ne-au povestit despre mitologia hindusă. Aveam uneori senzaţia că sunt într-un documentar gen Discovery. Aş repeta oricând experienţa".

Ultima aventură dinaintea marii aventuri

Mărturiseşte simplu că este încântată că şi-a terminat cariera de elev model cu o medalie internaţională, după ce a participat la nenumărate concursuri în special la matematică, unde a obţinut şi câteva distincţii la olimpiadele naţionale.

"Aceasta a fost ultima mea aventură dinaintea marii aventuri. Din toamnă mă aşteaptă alte experienţe frumoase la Oxford", mai spune ea.

Ioana Bouroş este prima absolventă de la CNCN care a fost admisă la o instituţie de învăţământ superior intrată în legendă. Din octombrie, ea va studia Matematică statistică la St. Hilda's College, unde doar doi candidaţi au fost admişi la această specializare în anul I. În total, la toate colegiile din Oxford, sunt doar 20 de studenţi acceptaţi în primul an la această specializare. Ca să fie admisă, Ioana a trecut printr-un examen destul de sever, care ei i s-a părut însă floare la ureche.

A ales statistica pentru că este o ştiinţă a viitorului şi  presupune o aplicare practică a matematicii. Pentru că îi place biologia (în clasa VI-a, când a dat primul interviu pentru ziarul nostru, spunea că se va face biolog marin), s-a gândit ca pe viitor să aleagă genetica statistică. Dar o atrag şi finanţele: "E interesant să observi procesele economice şi să vezi cum funcţionează, de fapt, lumea. Vrem, nu vrem, suntem influenţaţi de economie, iar statistica îţi poate da o astfel de viziune", motivează ea alegerea făcută.

Peste zece ani se vede o femeie de carieră, dar nu exclude nici posibilitatea de a avea deja întemeiată o familie. Consideră că are puterea de a se adapta oriunde în Europa pentru a munci, aşa că nu-şi face planuri de pe acum în legătură cu locul în care va rămâne după absolvirea studiilor. Ar putea reveni chiar şi în România, dar asta doar dacă se va schimba mentalitatea actuală a compatrioţilor săi. "Mă uit în jur. Peste tot oamenii valoroşi au de pierdut. Şi nu mă refer aici doar la valoarea academică. Chiar şi unor simpli oameni cu bun-simţ li se dă în cap, pentru că refuză compromisul de a fi la fel cu toţi ceilalţi."

Citit 13969 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.