Captivi într-un sistem interpretat în fel şi chip. BRANȘAREA individuală la apă, numai prin instanţă
Foto: Foto ”Viața liberă”, Corina Dobre

Captivi într-un sistem interpretat în fel şi chip. BRANȘAREA individuală la apă, numai prin instanţă
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

De mai bine de un an, o familie care locuieşte la blocul R1, din cartierul Mazepa I, se chinuie să se branşeze individual la apă rece, însă fără succes, din cauza piedicilor care îi sunt puse chiar de către conducerea asociaţiei de proprietari. Deşi sunt cu plata la zi a utilităţilor, iar Apă Canal le-a eliberat avizele necesare pentru contorizarea individuală, soţii Popov sunt împiedicaţi să-şi pună în practică proiectul care, în opinia acestora, le va spori confortul de zi cu zi şi le va face viaţa mai uşoară. Asta pentru că, spun soţii Popov, o relaţie directă cu operatorul de apă rece şi canalizare le va conferi o serie de beneficii precum citirea la distanţă şi plata facturii din orice altă localitate din ţară, în condiţiile în care aceştia lipsesc nu de puţine ori din oraş. Ba mai mult, spun ei, presiunea apei reci se va îmbunătăţi considerabil, iar un alt avantaj ar fi că vor plăti tot timpul atât cât consumă.

Un lung şir de tensiuni şi şicane

„Telenovela” branşării individuale pentru soţii Popov a început pe data de 15 iunie a anului trecut, când Apă Canal le-a eliberat primul aviz în acest sens. Ana Popov ne-a povestit că reprezentanţii asociaţiei de proprietari s-au opus până şi montării unui distribuitor, aşa cum cere procedura, de către Apă Canal în subsolul blocului, motiv pentru care a fost nevoită să apeleze, în toamna anului trecut, la Poliţia Locală, pentru a putea intra în subsolul imobilului. Atunci, asociaţia a şi fost sancţionată cu 1.500 de lei întrucât zona în care se află trapa de acces la subsol era ţinută sub cheie de conducere, ba mai mult aceasta a fost inclusă într-un compartiment în care se află sediul asociaţiei, fără ca reprezentanţii asociaţiei să aibă autorizaţie de construire, motiv pentru care Poliţia Locală a dispus totodată şi intrarea în legalitate.

„La scurt timp după acest incident, au pus un anunţ pe scară, dar nu au prezentat corect situaţia. Au redactat anunţul în aşa fel încât să îmi pună oamenii în cap, să-i întoarcă împotriva noastră. Prin urmare, am venit şi eu cu un anunţ pe scară, pe care mi l-au rupt şi am fost nevoită să le bag unora dintre locatari în cutiile poştale, pentru buna informare a acestora. Este dincolo de imaginaţie ce se întâmplă. Am încercat toate variantele, le-am adus toate documentele solicitate - şi nu au fost puţine - dar tot nu a fost bine. Cred că este singurul proiect de apă supraavizat din Galaţi. Întrucât este făcut de soţul meu, care cu asta se ocupă, este inginer, ne-au cerut să fie supervizat şi de o firmă/persoană autorizată. Am făcut şi asta. Am făcut efectiv tot ce ne-au cerut, că de luni de zile o tot ţinem în corespondenţă cu ei. Ne-au cerut inclusiv să dăm declaraţie la notariat că reparăm, dacă stricăm ceva. Am făcut-o şi pe asta şi tot nu este bine. A făcut şedinţă cu locatarii de la celălalt bloc, nu de la cel în care stau eu, ca să vadă dacă mă lasă să fac debranşarea, chiar dacă nu au nicio legătură cu ceea ce vreau eu să fac. Motivul lor de refuz? Nu vrea comitetul, nu vor locatarii. Sunt prima care doreşte branşament individual, iar doamnelor preşedinte şi administratoare le este frică, probabil, că lumea se va debranşa şi nu mai vin banii în asociaţie, se duc direct la furnizor”, ne-a spus Ana Popov.

Aceasta ne-a mărturisit totodată că anul acesta, pe data de 7 iunie, a fost nevoită să facă demersuri pentru obţinerea celui de-al doilea aviz de la Apă Canal, întrucât valabilitatea unui astfel de document este de un an de zile. În aceste condiţii, nu ar fi de mirare ca soţii Popov să bată la uşile Apă Canal şi în anul 2017 pentru a intra în posesia celui de-al… treilea aviz.

Primăria s-a spălat pe mâini cu o somaţie

În luna decembrie a anului trecut, Compartimentul de Relaţie cu Asociaţiile de Proprietari din cadrul Primăriei transmitea Asociaţiei de proprietari nr. 163, la sesizarea familiei Popov, o adresă în care atenţiona conducerea asociaţiei că „o hotărâre a comitetului executiv nu poate încălca prevederile legale în vigoare. Astfel SC Apă Canal SA Galaţi, în urma analizării cererii nr. 23613/15.06.2015, formulată de dvs şi conform legislaţiei specifice, respectiv Legea nr. 50/1991 republicată cu modificările şi completările ulterioare, a acordat avizul favorabil pentru contorizarea cu apă potabilă a apartamentului 12, bl. R1, proprietatea dvs. Ca atare, recomandăm conducerii asociaţiei să identifice o cale de colaborare pentru soluţionarea pe cale amiabilă a problemei semnalate, pentru a nu fi afectate relaţiile de convieţuire în condominiu”.

În luna iunie a acestui an, familia Popov a revenit cu o nouă sesizare către Primărie, iar în luna iulie acelaşi compartiment a comunicat familiei, asociaţiei şi comitetului executiv o adresă în care preciza: „(…) recomandăm conducerii asociaţiei să identifice o cale de colaborare pentru soluţionarea pe cale amiabilă a problemei semnalate care trenează din anul 2015. În cazul în care situaţia expusă în petiţie nu-şi găseşte rezolvarea pe cale amiabilă, vă recomandăm să vă adresaţi instanţei de judecată pe calea dreptului comun „instituind obligaţia de a face”", au transmis, luna trecută, reprezentanţii Primăriei.

Conducerea asociaţiei spune că proiectul este eronat

Maria Năstase, preşedinta Asociaţiei de proprietari nr. 163, susţine în schimb că proiectul tehnic al familiei Popov este eronat şi că, spre deosebire de alte blocuri, în care există spaţiu pentru astfel de lucrări, la blocul turn R1, spune aceasta, masca prin care ar urma să treacă ţevile este foarte mică şi nu ar permite tuturor celor 10 apartamente de pe coloană să-şi facă branşament individual, în cazul în care, în viitor, ar dori şi ceilalţi. „Eu am lucrat în proiectare, am făcut schiţe. Această mască este foarte mică, el reuşeşte, dar ceilalţi 10, care sunt pe coloană, pe unde trec? În afară de asta, fiecare ţeavă, a lui sau a altora, trebuie ancorată de pereţii interiori. Nu are cum să facă asta. Ca să facă asta trebuie să aibă acordul locatarilor, că pe-acolo, prin casă la om, trebuie să treacă. Fără acordul locatarilor, nu se poate. Locatarii nu dau voie. Dacă toată lumea ar vrea şi s-ar face organizat, am putea tăia ţeava de apă caldă şi ţeava de apă rece şi ar intra. Dacă îmi dă proiect făcut de un specialist proiectant în instalaţii şi tabel cu locatarii care îi dau voie, eu nu am treabă. Fără proiect de specialitate în instalaţii nu se poate (…) Este o ambiţie, ceva… Că apă rece au avut tot timpul, plătesc cât consumă”, a afirmat preşedintele asociaţiei.

În timp ce familia Popov susţine că legea este de partea sa şi acuză conducerea asociaţiei de abuz, reprezentanţii acesteia afirmă că au pârghii legale pentru deciziile adoptate şi suportul locatarilor. Cum autorităţile nu au reuşit să stingă conflictul dintre cele două tabere, familiei Popov îi mai rămâne doar să se adreseze Justiţiei, în speranţa că instanţa va obliga conducerea asociaţiei de proprietari să-i permită să aibă o relaţie directă cu furnizorul de apă rece.

Citit 8148 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:45

12 comentarii

 • postat de comuna Pestera, Constanta, 90 de bani/metru cub apa rece
  Vineri, 12 August 2016 07:22
  5.13.133.***
  Comuna Pestera, judetul Constanta a redus pretul la metrul cub de apa rece este de 90 DE BANI. De ce acolo se poate si aici unde suntem inconjurati de ape platimasa mult???Nu este aceeasi tara??
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 11 August 2016 21:26
  5.13.197.***
  @King Fisher stai jos ai nota3! @ marko CORECT! Spatiile comune fac parte din cota indiviza deci asociatia DOAR IA LA CUNOSTINTA si I se preda indexul apometrelor prin process verbal dupa debransare pentru a calcula difrenta de consum daca exista ATAT, daca nu exista restante familia respective doar instiinteaza asociatia! Asociatia nu are nici un drept de veto asupra debransarii de apa race,caldura sau gaze!
  OAMENI BUNI CITITI LEGILE NU VA LUATI DUPA TERCHEA BERCHEA SA VA SUFLE SUB NAS MINCIUNI INVENTATE!
  Fireste au incercat si la mine dar le-am dat peste nas! Legea specifica clar! Asociatiile NU AU DREPT DE VETO privind debransarile de utiltiati in vederea separarii lor... decat daca exista restante PUNCT! Iar o femeie daca o platesc din banii mei sa-mi puna mie bete-n roate pe banii mei nu mai are ce cauta in postul respectiv! Aveti coloana verbetrala CE DRACU! AR SPUNE MAESTRUL Gheorge Dinica! De asta ne mananca moliile si cancerul rosu IAR cu 9,7%!
  0
  1
  Raportează
 • postat de marko
  Joi, 11 August 2016 18:48
  5.13.190.***
  1. un singur lucru : cand va puneti centrala semnati ca stiti foarte bine ca acele camine prin care trec tevile sunt spatii care nu apartin proprietarilor si va obligati sa lasati sa se efectueze lucrari in aceste spatii.
  2. Asociatia nu are dreptul de a lua decizia de mai sus si probabil si-o va lua urat inclusiv daune in instanta .
  1
  5
  Raportează
 • postat de Kingfisher
  Joi, 11 August 2016 12:27
  86.127.212.***
  Problema este ca inca mai sunt indivizi care nu inteleg ca libertatea lor se termina unde incepe a celorlalti. Atitudinea asta de "ba p-a matii" ii impiedica pe unii sa vada ca altele sunt conditiile de trai in comun, la bloc, si altele la casa. Vor contract separat si liberatate totala, fara vecini, fara obligatii? Sa se intoarca la tara, domnul inginer cu consoarta lui! Pe unde vrea sa-si treaca teava? Prin casele vecinilor? Pai nu ii trebuie si acordul lor, sau ii da voie Apatermul, Primaria sau Politia Locala? Blocul acela este un bloc de Proprietari, nu de milogi care asteapta sa vina cineva sa le spuna ce sa faca!
  10
  9
  Raportează
 • postat de Tocu Toader
  Joi, 11 August 2016 10:36
  5.13.193.***
  Eu nu inteleg de ce mai exista in primarie Compartimentul de Relatie cu Asociatiile de Proprietari pentru ca nu au puterea de a interveni in privinta unor nereguli si incalcari de legi si hotarari ale C.L. emise chiar de primarie,afirmand ca ei doar pot face recomandari catre asociatii de proprietari si daca avem nemultumiri sa ne adresam justitiei.Asa este si cazul asociatiei 521 din micro 20, unde presedintele are pregatire juridica si presedinta comisiei decenzori care este si expert contabil impreuna cu administratorul care nu are atestat emis de primarie fac ce vor ei si incalca legea dupa bunul lor plac.Ei au angajat un presedinte cu pregatire juridica,un jurist,un contabil,un expert contabil care este si presedinta comisiei de cenzori,administrator fara atestat,iar cenzorii ia ales presedintele. Ce ar putea face un proprietar cu resurse materiale minime in fata acestor idivizi daca ii da in judecata? pentru ca in jurul lor au corul de aplaudaci mereu ,la alegerile recente din 13 iulie au incalcat legea 230/2007,H.G .1588/2007 si HCL 499/21/11/2013..Am scris acestea pentru ca eu ma aflu in aceiasi situatie cu doamna de mai sus am centrala termica de un an de zile si nu pot trage apa rece separat ,ca dupa o cearta cu administratorul mi-a recalculat penalitati din 2005 sa imi arate cine este el ,dar numai mie din intreaga asociatie,se poate asa ceva?
  5
  7
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 11 August 2016 09:11
  5.13.197.***
  Iesiti din asociatie si declarati-o illegala! Apoi faceti sedinta si destituiti toata conducerea... necesar 50%+1 din locatari! Variante sunt dar justitia libera este oarba tare pentru unii si pentru altii vede surprinzator de bine! O tara cu oameni de cacao, un catun funebru si o conducere cu mafie institutionalizate generalizate exprimata prin traditionalul: LASA-MA'S'TE'LAS! LA MULTI ANI!
  5
  5
  Raportează
 • postat de Iacomi ecaterina
  Joi, 11 August 2016 08:09
  5.13.141.***
  Ma intreb de ce nu se schimba legea asociatiilor de proprietari conform situatiilor actuale si anume : oamenii s-au bransat individual la gaze , la apa , asociatia plateste numai curentul de pe scara , curent care poate fi platit iarasi separat , fiind factura separata , contor separat . De ce trebuie sa depindem de asociatii cata vreme nu ne mai reprezinta interesele , orice problema avem , o rezolvam pe banii nostri . De ce nu putem sa scapam de capusele astea ?
  7
  12
  Raportează
 • postat de GALATI-ORASUL FARA STAPANI SI ADMINISTRATIE, incopetenta!
  Joi, 11 August 2016 07:14
  78.96.253.***
  Marlani la tot pasul!

  Mai la vale de acest bloc, aceiasi situatie, cativa marlani, toape, babe si mosi sclerozati, fac legea pe scara, in care si-au ales un analfabet bolnav ca sef de scara...Gandaci, plosnite, mizerie de la cainii nesimtitilor, fac viata un calvar.

  Consiliul Local trebuie sa emita hotarari de reglemntare in coordonarea activitatii administrative in blocuri si condominiu, alaturi de legea 230, vizand in special activitatea acelui sef de scara, care se considera mafalda, mai ales cand are si marlani sustinatori in spate, precum si pentru detinatorii de javre care latra cand ti-e lumea mai draga si fac mizerie...

  Eu nu inteleg, ce face acel birou de indrumare a asociatiilor de locatari/proprietari din Primarie!?

  Domnule primar, intra in acel birou inopinat, sa vezi cum trandavesc acei salariati, platiti de galateni!

  Cate nereguli sunt in orasul asta, cu oameni pe post in primarie, cu salarii grase, platite de galateni, care nu fac nimic!!.. .

  Ma opresc si la Politia Locala, alti trantori!
  3
  11
  Raportează
 • postat de Consumator de servicii
  Joi, 11 August 2016 07:01
  5.13.154.***
  Societatea "Apa -Canal " este proprietarul distribuitorului de apa ca solutie pentru alimentarea mai multor consumatori. In ce baza juridica furnizorul monteaza acest echipament pe proprietatea Asociatiei, care devine responsabila pentru existenta lui in spatiul Asociatiei?. Este necesar Contract inchiriere spatiu sau Proces Verbal din care sa rezulte responsabilitatea Apa-Canal pentru integritatea acestui echipament montat in spatiul altei persoane juridice.
  Tehnic. Daca primii solicitanti au spatiu pentru montat noile tubulaturi in canalul vertical, ce se intampla ulterior daca mai sunt si alti solicitanti?Proiectantul, este evident ca nu a luat in calcul aceasta solutie. Retinerea locatarilor pare a fi logica.
  3
  5
  Raportează
 • postat de Silion
  Joi, 11 August 2016 06:55
  5.13.217.***
  Oamenii sunt masochisti... Daca de la primul refuz se duceau la instanta acum lucrarea era deja facuta.
  Da se pare ca le place sa se chinuie trimitand adrese
  3
  6
  Raportează
 • postat de Iosif Stalin
  Joi, 11 August 2016 06:34
  82.76.8.***
  Cunosc situatia prezentata. Locuiesc de 38 de ani in scara de bloc unde s-a mutat domnul Popov. Dumnealui nu intelege ceva simplu: o asociatie de proprietari este exact ce spune numele: o asociatie. Dumnealui are tendinta de a trata blocul ca pe o proprietate personala. Interesele celorlalti 39 de proprietari nu il intereseaza.

  Plus ca, in alta ordine de idei, proiectul dumnealui este imposibilitate tehnica la un bloc turn cu amprenta la sol de 250 mp. Sa speram ca instanta va obliga familia Popov sa aiba o relatie cu vecinii locatari, si nu sa ne oblige sa ne spargem apartamentele pentru un capriciu.
  7
  8
  Raportează
 • postat de IC
  Joi, 11 August 2016 05:29
  82.78.255.***
  Consecintele legislatiei mostenite din "iepoca de aur " si perpetuate in "capitalismul original ". In ce cartier se intampla aceasta , in Mazepa ,a facut cineva o statistica sa vada cu cine voteaza de fiecare data cetatenii din acest cartier ,cartierul privilegiatilor comunismului ?Acolo s-a rasturnat caruta cu nostalgicii tovarasilor ......
  8
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.