Au scăpat de cel puţin un examen

Au scăpat de cel puţin un examen
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Câteva zeci de elevi de clasa a XII-a au scăpat deja de cel puţin o probă din examenul de bacalaureat. Din acest an şcolar, candidaţii trebuie să treacă de trei probe de competenţe, câştigându-şi astfel dreptul să susţină bacalaureatul propriu-zis.

Pentru că au o diplomă de atestare a cunoştinţelor de limbă străină sau de utilizare a calculatorului, o parte din viitorii candidaţi vor sta liniştiţi în perioada în care colegii lor vor participa la testarea organizată în şcoală.

Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” (CNVA) se află printre liceele cu cei mai mulţi candidaţi pretendenţi la echivalarea diplomelor.

Aproximativ 75-80 la sută dintre cei 200 de viitori absolvenţi deţin cel puţin un astfel de certificat, pentru cunoştinţele de limbă străină (Cambridge, IELTS sau, mai rar, TOEFEL, la engleză, şi DELF-ul sau DALF-ul, la franceză) sau pentru cele de utilizare a computerului (ECDL).

Numărul exact al candidaţilor gălăţeni care îşi pot echivala examenele va fi cunoscut abia după centralizarea datelor de înscriere.

Mai puţine bătăi de cap la organizare

Posibilitatea echivalării certificatelor de competenţe le dă mai puţine bătăi de cap nu numai candidaţilor, ci şi comisiilor de bac din instituţiile liceale, care vor organiza testarea pentru un număr mai mic de elevi.

„Preconizăm că, practic, va trebui să organizăm examinările competenţelor lingvistice de limbă străină şi de cunoştinţe digitale din timpul anului şcolar numai pentru 20-30 de candidaţi din cei 197 câţi sunt înscrişi în clasa a XII-a”, ne-a precizat directorul adjunct al colegiului, Cezar Gaiu.

Cea mai „pretenţioasă” probă la capitolul organizare este cea de testare a cunoştinţelor de limbă modernă, desfăşurată în mai multe etape. Candidaţilor le sunt evaluate competenţele de exprimare în scris, de exprimare la oral, precum şi  capacitatea de înţelegere a unui text audio.

Toţi vor participa însă la evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care nu are echivalent în nicio altă examinare.

Explicaţie foto: Anul trecut, absolvenţii de liceu au susţinut pentru ultima oară bacalaureatul în forma clasică

Citit 750 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.