De la primar la fost primar/ SCANDAL, reproşuri şi acuzaţii politice la Tecuci
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

De la primar la fost primar/ SCANDAL, reproşuri şi acuzaţii politice la Tecuci
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Primarul municipiului Tecuci, Cătălin Constantin Hurdubae (PSD), a susţinut prima conferinţă de presă din mandat, într-un mod original. A început cu un „vernisaj” al sediului PNL, a continuat cu vizita sediului Taxe şi Impozite, apoi a urcat la ultimul etaj, şi a coborât în sala de protocol de la demisolul Primăriei, şi, în cele din urmă, s-a oprit, pentru declaraţii, în sala de şedinţe a Consiliului Local. O ploaie de acuzaţii s-a abătut, apoi, asupra fostului edil, liberalul Daniel Gerhardt Ţuchel, dar, din păcate, fără documente. Iată ce reproşuri i se fac şi cum răspunde fostul primar.

PNL, sub sigiliu

Poate părea curios ca primarul PSD să invite presa la sediul PNL. Şi totuşi, noul edil al Tecuciului a ţinut ca presa să vadă clădirea, modernizată în mandatul lui Ţuchel. Pentru că uşa din faţă era închisă, s-a pătruns în curtea imobilului printr-o poartă care, în mod normal, se deschide cu telecomanda, dar era deconectată de la energia electrică. Motivul? Liberalii sunt acuzaţi că s-au extins în clădire peste cele două spaţii care le sunt închiriate! Aşa că Primăria a sigilat spaţiile comune, pentru ca liberalii să nu mai poată avea acces. Numai că, autorităţile au găsit un sigiliu rupt!

„La subsol o să vedeţi o cramă extraordinară!”, au promis noii aleşi ai Tecuciului. Din păcate, nu s-a putut vedea mai nimic, pentru că nu au ştiut de unde să aprindă lumina…

Acuzaţia primarului Hurdubae a fost că pentru modernizarea clădirii s-au cheltuit 362.582 de lei fără TVA, pe vitralii, mobilier, uşi, ferestre, toalete, amenajarea subsolului, pavajul curţii şi porţile cu telecomandă. E drept, investiţiile figurează ca fiind făcute într-un imobil al Primăriei, dar se consideră că beneficiarul este PNL, al cărui contract de chirie expiră în decembrie. „Acolo avem spaţii comune, dar au refuzat să ne pună la dispoziţie chei! Ascund ceva de le e frică aşa tare să vedem noi! Clădirea trebuie să se întoarcă în proprietatea Primăriei, cu siguranţă îi vom găsi o utilitate. Posibil să mutăm acolo o grădiniţă”, a explicat primarul.

Obstrucţionare!

De cealaltă parte, fostul primar, Daniel Ţuchel, acuză „obstrucţionarea unui contract de chirie, care este infracţiune! Nu se trec în contractul de chirie acoperişul, spaţiile comune, curtea interioară, porţile… Este prima dată când se întâmplă aşa ceva la Tecuci.

Discutăm de o clădire a Primăriei care a fost reabilitată cu banii Primăriei! Nu putea PNL să investească într-o clădire publică, nu putea Primăria să investească într-o clădire privată! O clădire publică a fost reabilitată şi, ulterior, a fost închiriată! Chiria a fost reevaluată după investiţii şi plătim 200 de euro pe lună”, a replicat Ţuchel.

Înăuntru - lux, afară - pericol public!

Următorul popas al primarului Hurdubae, împreună cu presa, a fost clădirea de lângă Primărie, unde a fost sediul Direcţiei de Taxe şi Impozite. Intrarea a fost una riscantă fără cască de protecţie, pentru că treptele erau acoperite cu bucăţi de tencuială desprinse din faţadă, care continua să se macine. Din fericire, nimeni n-a fost rănit.

Înăuntru, luxul era la el acasă, pentru că aici ar fi trebuit să fie mutate birourile de primar, viceprimar, sala de protocol în mandatul lui Ţuchel. „Podeaua a fost înălţată la 54 de centimetri pentru că tot sistemul de încălzire, ventilaţie, instalaţiile, sunt ascunse dedesubt. Priviţi tapetul auriu scump, tâmplăria de excepţie, uşile din lemn masiv, mobilierul de lux, din stejar sau nuc. Numai biroul pregătit pentru Ţuchel a costat 48.000 de lei, iar scaunul 7.000 de lei! Pe documente! Aici mai avem şi jaluzele 55.615 cu TVA!”, au explicat autorităţile.

În vreme ce presa admira şi fotografia mobilierul luxos, încă sigilat, a venit şi vestea: „Conform unei decizii a Camerei de Conturi, suntem obligaţi să vindem mobilierul pentru recuperarea banilor, pentru că s-au făcut cheltuieli nejustificate. O să-l scoatem la licitaţie. Aici s-au făcut investiţii de 681.539 de lei fără TVA, mobilier şi lucrări. Deciziile au fost luate de o singură persoană, prin dispoziţia primarului Ţuchel”, a declarat Hurdubae.

„Achiziţiile sunt legale”

„Faţada este degradată! Clădirea este un monument istoric, fostul sediu al Liceului de Fete din Tecuci. Prin 2012-2013, când am început cosmetizarea acelei clădiri pe interior, Direcţia de Cultură ne-a sugerat să facem proiect şi să cerem aviz pentru reabilitare exterioară. Scandalul care s-a declanşat m-a determinat să nu mai finalizez această lucrare pe perioada campaniei electorale. Există autorizaţie de construire, avize, bani prinşi în buget, pentru a fi reabilitată la exterior.

În interior, în proporţie de peste 90 la sută lucrările sunt gata şi intenţia mea era ca acolo să fie sediul administrativ al municipiului Tecuci. Atunci când vine o personalitate a vieţii publice, politice, culturale, să nu fii nevoit să o primeşti într-un bloc de garsoniere, vechi de peste 50 de ani, cum arată Primăria.

În ceea ce mă priveşte pe mine, toate achiziţiile publice sunt legale, au fost făcute în conformitate cu prevederile legii privind achiziţiile publice, cu aprobarea Consiliului Local!”, a susţinut Ţuchel.

Contraste

Dacă demisolul şi parterul Primăriei arată decent, la ultimul etaj e jale! Tavanul şi pereţii sunt brăzdaţi de infiltraţii masive de la ploi, toaletele sunt vechi şi degradate, birourile încinse precum cuptoarele.

În tot acest peisaj trist, primarul Hurdubae a ţinut să prezinte, ca elemente de contrast, „cinci aparate de cafea, care au costat 41.000 de lei, deşi, pe net, am văzut că preţul este maxim 1.400 de lei. Deci de la 1.400 la 8.000 de lei e o diferenţă. Oricum, Camera de Conturi a considerat că achiziţia este total eronată, şi trebuie scoase la licitaţie pentru a ne recupera sumele. La acestea se adaugă şi consumabile de 60.000 de lei. Recuperarea nu se poate face decât de la ordonatorul de credite – fostul primar”, a anunţat Cătălin Hurdubae.

„Dacă eşti inginer mecanic probabil că poţi să-ţi dai cu părerea şi despre dozatoarele de băuturi calde, pe care le foloseşte atât publicul, cât şi personalul din Primărie. Nu am văzut nicăieri, în Europa, oamenii mergând la baie cu ibricul de cafea şi încălzind apa cu termoplonjorul. E adevărat că nu am finalizat lucrările în interiorul Primăriei. Nu-mi rămâne decât să-i urez succes noului primar şi să facă etajele superioare măcar cum arată demisolul şi parterul pe care eu le-am reabilitat”, a replicat Daniel Ţuchel.

Cine-a mers cu ATV-ul?

Primarul Hurdubae a mai acuzat şi achiziţionarea, în mai 2015, a două ATV-uri, cu tot cu echipamentele necesare pentru deszăpezite, în valoare totală de 28.000 de euro. Potrivit edilului echipamentele, destinate situaţiilor de urgenţă, „au fost folosite în interes personal de către Daniel Ţuchel. Au fost noi, dar s-au făcut inclusiv revizii tehnice, au peste 100.000 de km, arată foarte-foarte rău. Cercetările continuă!”. La fel şi pentru găsirea unui autoturism UAZ, proprietatea Primăriei, care nu mai e de găsit, dar se bănuieşte că ar fi în curtea vărului fostului primar.

„Facem un calcul simplu, dacă m-aş fi plimbat cu ATV-ul din mai până în iunie, o sută de mii de kilometri, măcar opt ore pe zi, înseamnă că am mers cu 500 la oră. Ori ele au viteză de 60 la oră! S-a umplut de ridicol cu toate aceste acuzaţii.

Eu am două maşini de teren ale mele. Dacă vrea să-i împrumut una… astea sunt basme, sunt poezii, sunt fabulaţii, sunt legende! Ca primar al unui municipiu poţi să te apleci asupra unor asemenea lucruri, devine ridicol! Cât timp nu prezintă documente şi numai povesteşte, mi se pare cam mult”, a replicat Ţuchel.

Noul primar al Tecuciului a acuzat şi decontarea unor cheltuieli fără acte justificative precum deplasări, combustibil, anvelope auto, consum de carburant, cheltuieli de protocol, care, la un calcul estimativ, s-ar ridica la 2 milioane de lei. „Nu răspund la astfel de acuzaţii, chiar sunt hilare!”, ne-a spus  Ţuchel.

"Protecţie" Lacoste

„S-au achiziţionat 19 bucăţi echipamente de protecţie, în sumă de 5.188 de lei, dar s-a constatat, conform codurilor, că e vorba despre: şase perechi de pantaloni, un sacou, patru cămăşi, o giacă, un pulover, un tricou două perechi şosete şi trei cravate, marca Lacoste. Acestea au fost achiziţionate de către Radovei Dănuţ Petrică (fostul viceprimar)”, a fost acuzaţia primarului Cătălin Hurdubae care a stârnit cele mai multe zâmbete.

„Dl viceprimar Radovei a solicitat, prin 2012-2013, printr-un referat, să-şi achiziţioneze nişte echipamente de protecţie. I-am aprobat, la momentul în care a părăsit funcţia, trebuia să predea bunurile respective. Nu le-a predat şi ca să poată să i se facă lichidarea, le-am luat pe numele meu, scriptic. La încheierea mandatului, l-am rugat să le predea ca să-mi fac lichidarea. Dl Radovei a venit cu un sac cu nişte echipamente de protecţie. De aici şi până la Lacoste, Nikke şi ce prostii s-au mai inventat, e distanţă foarte mare. Nu au decât dl Hurdubaie şi cu Radovei să-şi rezolve problemele, eu nu mi-am cumpărat echipamente de protecţie! Dar sunt acuzaţii nefondate, puerile, care te umplu de ridicol într-un Tecuci care are probleme foarte grave”, a replicat fostul edil al Tecuciului, Daniel Gerhart Ţuchel.

Concluzii

Pe lista acuzaţiilor la adresa lui Ţuchel s-au mai adăugat amenzi pentru achiziţii făcute fără respectarea prevederilor legale, contracte fragmentate de lucrări pentru acelaşi obiectiv, decizii de recuperare ale Camerei de Conturi neaduse la îndeplinire, prejudicii care „vor trebui recuperate, indiferent cum, de la ordonatorul de credite, Daniel Ţuchel!”. Scopul final al acestei pledoarii fiind ca presa să tragă concluzii performanţelor administraţiei Ţuchel.

„Dl Hurdubae nu a deţinut o funcţie administrativă, nici măcar de consilier local de comună, nu cunoaşte nici legislaţie pentru că, din câte ştiu, este inginer mecanic, deci nu are expertiză, şi atunci sunt de înţeles erorile pe care le face. Curtea de Conturi este un audit extern, care constată ceva, după care lasă în sarcina primarului evaluarea prejudiciului şi recuperarea lui. Obligativitatea primarului este aceea să evalueze prejudiciul şi să dispună măsuri de recuperare. Trebuie să identifici vinovaţii şi atunci când nu reuşeşti, te repezi asupra fostului primar, ceea ce nu mă miră, dar se îl umple de ridicol. Tecuciul are probleme mult mai serioase!”, ne-a declarat Daniel Ţuchel.

Citit 7185 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.