UPDATE. Constituirea Consiliului Local şi alegerea viceprimarilor, ANULATE. Justiţia i-a redat lui MARIUS STAN şi mandatul de ales local

UPDATE. Constituirea Consiliului Local şi alegerea viceprimarilor, ANULATE. Justiţia i-a redat lui MARIUS STAN şi mandatul de ales local
Evaluaţi acest articol
(1579 voturi)

Fostul primar al municipiului Galaţi, Marius Stan, va reveni cu drepturi depline şi în Consiliul Local, nu doar în Consiliul Judeţean. Aleşii locali ai Galaţiului sunt obligaţi de magistraţii Tribunalului Galaţi să valideze mandatul de consilier local câştigat prin vot de Marius Stan, la alegerile locale din 5 iunie 2016. Dar asta nu e tot! Sunt puse sub semnul întrebării şi declararea Consiliului Local Galaţi ca legal constituit, precum şi alegerea lui Cristian Sorin Enache (PSD) şi a lui Picu Apostol Roman (UNPR) ca viceprimari.

Decizia instanţei

Judecătorii Tribunalului Galaţi s-au pronunţat, ieri, în procesul pe care Marius Stan l-a intentat după ce mandatul de consilier local nu i-a fost validat. Concret, instanţa de judecată a dispus nu doar anularea dispoziţiei prin care Marius Stan a fost nevalidat, ci şi anularea a alte două decizii ale legislativului local. Este vorba despre Hotărârea (HCL) nr. 3 din 27 iunie 2016, prin care Consiliul Local a fost declarat ca legal constituit, şi de HCL nr. 5 din 27 iunie 2016, prin care au fost aleşi viceprimari ai oraşului Cristian Sorin Enache (PSD) şi Picu Apostol Roman (UNPR). Totodată, municipalitatea a fost obligată de instanţă să-i plătească lui Marius Stan suma de 1.500 de lei, cheltuieli de judecată.

Soluţia instanţei nu este similară cu aceea pronunţată în cazul procesului dintre Marius Stan şi Consiliul Judeţean. Astfel, este definitivă doar soluţia cu privire la validarea lui Stan ca ales local. Anularea hotărârii de declarare a Consiliului Local ca legal constituit şi a alegerii viceprimarilor pot fi atacate cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Ce spune Marius Stan

"Mi se pare o decizie normală. Aştept şi decizia instanţei la recurs. De această hotărâre depinde foarte mult activitatea ce a urmat, iar instanţa va spune dacă a fost în conformitate cu legea sau nu. La Consiliul Judeţean a fost o întreagă discuţie, au luat cuvântul tot felul de domni şi doamne care încercau să explice că hotărârea instanţei e corectă sau nu, că aduce prejudicii oamenilor din judeţ şi alte din acestea, poveşti populiste! Esenţa lucrurilor e următoarea: ei vorbesc despre consecinţele, în fapt, ale unei ilegalităţi comise de ei. Ei acum se comportă ca şi cum nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase! Penibil!", ne-a declarat fostul primar.

Acesta rămâne de neclintit: "După ce am hotărârile definitive ale instanţei, am timp şase luni ca să le fac plângere penală! În sfera asta s-au dus ei, pentru că le-a dictat partidul!".

Situaţie aşteptată

Cum declararea Consiliului Local ca legal constituit poate fi supusă recursului, repetarea circului politic de genul celui din Consiliul Judeţean mai are de aşteptat. Cert este că decizia instanţei nu surprinde pe nimeni. "Suntem extrem de pregătiţi, dormim extrem de relaxat, nu mor caii când vor câinii! Eu zic că nu se formează noi majorităţi, dar nimeni nu e de neînlocuit. Sunt speculaţii privind desfiinţarea tuturor hotărârilor adoptate până acum. Consiliul, la momentul la care a fost constituit, a fost constituit legal! Legea 215 spune că CL se constituie cu două treimi prezenţă, fapt care a fost îndeplinit. Drept urmare, la momentul respectiv, CL era legal, putea să îşi exercite toate atribuţiile. Se anulează constituirea pentru a-i da dlui Stan posibilitatea de a candida pe una dintre funcţiile de viceprimar", a declarat, săptămâna trecută, primarul Ionuţ Pucheanu.

Conform legii, primarul depune jurământul în faţa Consiliului Local legal constituit. "Jur de câte ori e nevoie!", ne-a răspuns primarul Ionuţ Pucheanu, când l-am întrebat ce va face dacă va ajunge în situaţia să repete momentul solemn în faţa Consiliului Local (re)declarat legal constituit.


MARIUS STAN a câștigat şi MANDATUL de consilier local. Decizie a instanţei

Fostul primar al municipiului Galaţi, Marius Stan, şi-a câştigat în instanţă nu doar mandatul de consilier judeţean, ci şi pe cel de consilier local.

Magistraţii Tribunalului Galaţi au dispus astăzi anularea în parte a Hotărârii Consiliului Local Galaţi nr. 2 din 27.06.2016, mai exact a articolului 2, referitor la invalidarea mandatului de consilier local al lui Stan. Tribunalul a obligat Consiliul Local la adoptarea unei hotărâri de validare a mandatului de consilier local al reclamantului în 15 zile de la comunicarea sentinţei.

Instanţa a dispus şi anularea hotărârii prin care Consiliului Local al municipiului Galaţi era declarat legal constituit şi a hotărârii de alegere a viceprimarilor. Totodată, a obligat municipalitatea să-i achite lui Marius Stan suma de 1.500 de lei, cheltuieli de judecată.

Decizia instanţei este definitivă doar în ceea ce priveşte validarea lui Marius Stan.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 13039 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.