"Artileria grea" a partidelor pentru alegerile din decembrie | Ce politicieni se pregătesc să (re)devină parlamentari

"Artileria grea" a partidelor pentru alegerile din decembrie | Ce politicieni se pregătesc să (re)devină parlamentari
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

*Galaţiul va fi reprezentat în Parlament de nouă deputaţi şi patru senatori

*Cele mai multe fotolii vor reveni PSD şi PNL

*USR ar putea da peste cap planurile PMP şi ALDE

Pe data de 11 decembrie, gălăţenii vor fi chemaţi, din nou, la urne, pentru a-şi alege noii deputaţi şi senatori, care să-i reprezinte în următorii patru ani în Parlament. Întrucât startul campaniei electorale se va da pe 11 noiembrie, în această perioadă este agitaţie mare în interiorul partidelor, unde unii dintre membrii acestora poartă adevărate lupte pentru a obţine locuri eligibile pe liste, care să le garanteze mandate în Legislativ.

Până la acest moment, nicio formaţiune politică nu a anunţat oficial care sunt candidaţii pe care îi va lansa în cursa pentru parlamentare, rezumându-se doar la a transmite că se află în plin proces de selecţie a candidaţilor. Cu toate acestea, în partide circulă deja liste cu aspiranţii pentru Camera Deputaţilor şi Senat, deşi liderii formaţiunilor politice nu şi le asumă oficial.

Chiar dacă mulţi dintre gălăţeni şi nu numai cer insistent o politică reformată, care să promoveze oameni pe criterii de meritocraţie şi rezultate palpabile în diverse domenii de activitate, cele mai multe formaţiuni politice vor miza, se pare, şi de această dată, pe politicieni controversaţi şi arhicunoscuţi publicului, care au ocupat importante funcţii alese în ultimii 20 de ani.

PSD îi scoate la înaintare pe Bacalbaşa şi Ştefan

Conform informaţiilor care circulă în mediul politic, social-democraţii gălăţeni vor merge pe mâna lui Nicolae Bacalbaşa, decanul de vârstă al Consiliului Judeţean, pentru Senatul României. Se pare că acesta va ocupa primul loc pe listă şi va fi urmat de senatorii în funcţie Ionel Daniel Butunoi (de la Tecuci) şi Nicolae Marin (de la Pechea).

Pentru Camera Deputaţilor sunt vehiculate numele lui Viorel Ştefan (care, deşi se află la al cincilea mandat de parlamentar, este aproape „invizibil” în plan local), Florin Popa (fost city manager şi viceprimar al oraşului), Florin Pâslaru (condamnat cu suspendare, de curând, pentru conflict de interese, aflat la al doilea mandat) şi Lucreţia Roşca (cu două mandate de deputat). Scenariile mai vorbesc şi despre o posibilă rocadă între Viorel Ştefan şi Florin Pâslaru. Conform calculelor politice, PSD ar putea obţine patru deputaţi şi doi senatori, adică ar avea, ca şi în prezent, cei mai mulţi parlamentari.

PNL merge pe mâna lui Dobre, la fel ca în trecut

Aşa cum v-am informat în urmă cu doar câteva zile, liberalii gălăţeni au înaintat deja conducerii partidului de la Bucureşti propunerile de candidaţi, iar în interiorul filialei locale au izbucnit tensiuni din cauza modului în care au fost aleşi cei de pe locurile eligibile. Primul loc pe lista pentru Senat, cu şanse sigure de reuşită, îl ocupă consilierul local George Stângă, urmat de consilierul judeţean Radu Valentin, iar pe locul trei se află senatorul în funcţie Paul Ichim. Nu este exclus însă ca ordinea celor trei candidaţi să sufere modificări.

Lista dedicată Camerei Deputaţilor va fi deschisă de deputatul în funcţie Victor Paul Dobre (aflat la al treilea mandat), urmat de consilierul local Nicuşor Ciumacenco şi deputatul în funcţie George Scarlat (aflat la primul mandat). Conform calculelor preelectorale, PNL ar putea obţine doi (cei mai optimişti liberali spun trei) deputaţi şi un senator.

ALDE defilează cu Durbacă, numărul 1 pe listă

Senatorul Eugen Durbacă (în trecut, primar, preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean) îşi doreşte să obţină un al doilea mandat de parlamentar. Deşi nu şi-a anunţat oficial intenţia de a candida, colegii săi de partid şi adversarii spun că acesta va deschide lista formaţiunii politice pentru Senat. Nu ar fi exclus ca, în cazul în care Durbacă va simţi că nu are şanse să obţină un nou mandat de senator, să opteze pentru primul loc pe lista dedicată Camerei Deputaţilor, poziţie „vânată” de consilierul local Cristian Dima, singurul oponent oficial al lui Durbacă din ALDE. Printre numele vehiculate pentru Camera Deputaţilor se mai numără cel al lui Bogdan Ciucă (aflat la al treilea mandat). Totuşi, surse politice spun că acesta ar fi afirmat, în cercuri restrânse, că nu şi-ar mai dori să candideze pentru un nou mandat. Conform pronosticurilor, ALDE va obţine un mandat de deputat şi unul de senator.

PMP, cu Stan în frunte

Noul PMP (rezultat din fuziunea fostului PMP cu UNPR) îl va avea cap de listă pe fostul primar al Galaţiului, Marius Stan, însă, la acest moment, nimeni nu poate spune cu certitudine dacă fostul edil-şef va deschide lista pentru Senat sau pe cea pentru Camera Deputaţilor. În timp ce apropiaţii lui Stan spun că acesta va fi "locomotiva" partidului pentru Camera Deputaţilor, apropiaţii lui Cătălin Cristache susţin că se va "bate" pentru Senat. Conform unor surse, atât Marius Stan, cât şi Cătălin Cristache îşi doresc un mandat de deputat.

Actualul deputat Eugen Chebac pare să fi rămas, în noul PMP, în afara unui loc eligibil, însă nu trebuie ignorat faptul că pe acesta şi pe fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, îi leagă o prietenie mai veche, iar unele decizii, aparent bătute în cuie, pot suferi modificări în ultimul moment.

Cert este că noul PMP ar avea de câştigat prin candidatura lui Marius Stan, aşa cum a avut şi UNPR la alegerile locale, întrucât fostul edil-şef se bucură încă de susţinerea multor gălăţeni. Sunt voci care susţin că Marius Stan ar fi singurul capabil să îl lase pe tuşa politicii pe Eugen Durbacă şi să obţină chiar el, în urma unui scor mai bun decât cel al ALDE, un mandat de senator.

USR, spaima partidelor mici

Candidaţi pentru alegerile parlamentare va avea şi Uniunea Salvaţi România (USR), care îşi construieşte, în prezent, o organizaţie şi la Galaţi. Printre numele vehiculate pentru Camera Deputaţilor se numără cel al lui Radu Oprea, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători. Nu este exclus ca proaspătul USR să obţină un mandat de deputat la Galaţi, pe fondul nemulţumirii profunde a oamenilor, generată de actuala clasă politică şi de liderii acestora. Totodată, noua formaţiune politică, ai cărei lideri au obţinut rezultate spectaculoase la alegerile locale, ar putea să rupă din capitalul electoral al ALDE şi al PMP.        

Citit 5754 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Septembrie 2016 02:06

11 comentarii

 • postat de da.
  Luni, 05 Septembrie 2016 17:05
  95.76.32.***
  voi vota cu USR. de ce? vreau sa incerc si altceva. dau gres iarasi...nu-i problema pentru ca din 1990 tot timpul am gresit la votarea in alegeri. timpul a demonstrat asta. e votul meu si fac ce vreau cu el....da.
  2
  3
  Raportează
 • postat de virtual
  Luni, 05 Septembrie 2016 16:13
  79.116.134.***
  nu-l mai popularizati atat de mult pe M . Stan....este in cadere libera , circul cu validarea sa in cele doua consilii ia scazut popularitatea , el este deja un esec in politca...nu-i place politica , asta-i declaratia lui.....daca cautati in arhiva TV. Galati....ve-ti gasi declaratiile lui in care arata cu convingere ca el nu face politica.....ci administratie....intrebare ...ce cauta la parlament ???....el este un extremist, motiv pentru care toata pleiada politica la marginalizat ( este un gica contra , cel mai destept si nu suporta sfaturi )...asadar ar fi bine ca acest ziar care nu-mi publica comentariile ( cel putin 10 pina acum ) sa n u mai ia bani de la Stan si sa nu-i mai faca propaganda .... ( publicitate ) politica
  10
  7
  Raportează
 • postat de Andrei
  Luni, 05 Septembrie 2016 14:51
  92.80.155.***
  "Alesii neamului" isi doresc si ei sa nu mergem la vot, pentru ca la o participare scazuta, aduc prostimea cu zaharelul, plus cat se mai fura in sectii... asa isi asigura "eternitatea". Eu inteleg ca nu vrei sa te duci sa votezi, dar sa ii indemni si pe ceilalti sa nu se duca... asta mi se pare suspect.
  2
  11
  Raportează
 • postat de valll
  Luni, 05 Septembrie 2016 13:29
  109.102.131.***
  Multumesc, dati-mi voie sa votez in alt judet. Care vreti d-stra, putem trage din caciula.
  Dobre e singurul care stie sa citeasca si sa inteleaga o lege, dar votadu-l e el, dau votul si celorlalti, despre care n-am auzit sa fi facut pana acum o fapta buna care sa le justifice pretentia de a ne reprezenta..
  Bacalbasa e bun de circ, a gresit adresa, acolo nu e tetru de comedie. Iar Durbaca ... ce cauta in parlament acest speculant imobiliar?
  Cat despre liota avandu-i in frtnte, niciun erou al locului printre ei.
  2
  12
  Raportează
 • postat de Taranca Taranca
  Luni, 05 Septembrie 2016 12:26
  109.166.131.***
  Rugam Consiliu Judetean Galati sa plombeze vesnicile gropi la drumul pavat cu piatra de rau Plesa - Talasmani din comuna Beresti Meria . Se surpa o portiune de drum de langa rapa .
  0
  14
  Raportează
 • postat de Adrian
  Luni, 05 Septembrie 2016 10:55
  5.2.205.***
  Rusine. Rusine. Rusine. Defilam de 25 de ani cu Bacalbasa, Dobre si Durbaca. Pe bune?????? Viorel Stefan poate mai lasa si pe altii sa mai faca ceva pt Galati? Nu inteleg cum poti vota acelasi lucru care nu merge, aceleasi personaje ani la rand. CUM E POSIBIL ASA CEVA? Treziti-va oameni buni.
  3
  25
  Raportează
 • postat de Andrei
  Luni, 05 Septembrie 2016 09:52
  92.80.155.***
  Bai frate, mai schimbam si noi ceva, sau doar atata putem?
  3
  38
  Raportează
 • postat de julien
  Luni, 05 Septembrie 2016 09:50
  5.13.249.***
  DRAGI ROMANI, NU MAI MERGETI LA VOT.ESTE O MASCARADA.IN ROMANIA A MERGE LA VOT ESTE ECHIVALENT CU A RECUNOASTE CA ESTI FRAIER.
  20
  15
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Luni, 05 Septembrie 2016 09:30
  5.13.192.***
  Oare orasul asta chiar nu mai are alti oameni pe care sa ii putem alege ca ne-am saturat de acele nume vechi si figuri sinistre,singurul nume nou este Marius Stan care probabil nu a cantat in cor cu ceilalti a fost marginalizat cand s-a ivit ocazia si care a facut ceva mai mult pentru orasul asta.Unde sunt tinerii orasului si cu pregatire,care vor sa schimbe ceva in oras,sau nu au loc de sacali.Avem primari in comune buni gospodari de ce nu se fac recrutari si de acolo?doar nu sunt simpli tarani au si ei pregatire unii au chiar doua facultati cu ce sunt mai prejos decat cei de aici din oras mai cu seama ca la tara se pot derula multe proiecte cu fonduri europene sau fonduri de dezvoltare, dar sunt limitati de cei din oras care sunt pe functii.
  7
  27
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Luni, 05 Septembrie 2016 08:53
  109.166.131.***
  Da da bun dobre.haha
  4
  18
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Luni, 05 Septembrie 2016 08:32
  5.13.162.***
  Prost e cel care va voteaza,dragi hoti,turnatori,penali. Voua oricum nu va ajunge cascavalul decat atunci cand moartea va va desparti!
  6
  28
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.