BANII GALAȚIULUI, în aer. Rectificare de buget amânată
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

BANII GALAȚIULUI, în aer. Rectificare de buget amânată
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Peste 25 de milioane de lei, necesari pentru funcţionarea oraşului şi 4,4 milioane de lei, pentru dezvoltarea Galaţiului au rămas în „stand by” din cauză că rectificarea bugetului local nu a fost votată


Banii necesari pentru învăţământ, sănătate, curăţenia străzilor, cultură, sport şi transport, dar şi sumele necesare investiţiilor au rămas „în aer” din cauză că rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli nu a putut fi aprobată la recenta şedinţă ordinară a Consiliului Local.

Directorul Direcţiei Generale de Buget Finanţe din cadrul Primăriei, Daniel Stadoleanu, a explicat că rectificarea este ocazionată de transferul de la bugetul de stat a sumei de 3 milioane de lei pentru plata diferenţelor salariale ale profesorilor. Şi pentru că a fost estimată o creştere de venituri, aceasta a fost distribuită pe diferite capitole de cheltuieli. Numai că repartizarea banilor nu s-a putut face. Motivul? În sală erau prezenţi (după retragerea grupurilor de aleşi PNL, PMP şi a independentei Simona Vreme) doar 14 consilieri. Cvorum ar fi existat, numai că una dintre consiliere, Silviana Ciupercă (PSD), a anunţat că nu poate vota pentru că, fiind directorul Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu”, s-ar afla în conflict de interese.

Legal, pentru rectificarea bugetului era nevoie de minimum 14 voturi şi, dacă iniţial s-a propus un amendament prin care să nu se mai aloce banii pentru învăţământ, în cele din urmă s-a renunţat şi s-a „sărit” pur şi simplu peste proiectul de hotărâre.

Unde ar fi trebuit să ajungă sumele

Potrivit documentelor care însoţeau proiectul de rectificare, principalul obiectiv al hotărârii era suplimentarea cheltuielilor secţiunii de funcţionare a bugetului local cu suma de 25 milioane de lei.

Pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare a Primăriei erau alocate 2,4 milioane de lei. Învăţământul ar fi primit 4 milioane de lei, din care 3 milioane pentru cheltuielile de personal şi restul pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii necesare desfăşurării activităţii de învăţământ.

Nu mai puţin de 250.000 de lei erau repartizaţi pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare la spitalele "Buna Vestire" şi Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”, iar 696.000 de lei pentru asistenţă socială.

Alţi 7 milioane de lei ar fi trebuit să acopere cheltuielile de funcţionare a celor două teatre, banii pentru cluburi sportive şi pentru întreţinerea zonelor verzi.

O sumă de 2,2 milioane de lei urma să asigure desfăşurarea în bune condiţii a serviciilor comunitare de utilităţi publice. Iar pentru acoperirea cheltuielilor cu activitatea de salubrizare stradală din municipiul Galaţi erau propuse spre alocare 2,5 milioane de lei.

O sumă consistentă - 6,5 milioane de lei trebuia să ajungă la Transurb, pentru asigurarea subvenţiei. Iar bugetul local de dezvoltare a oraşului ar fi trebuit să primească un supliment de 4,4 milioane de lei.

Deocamdată, aceşti bani rămân în aer, pentru că e greu de spus când ar putea fi aprobată rectificarea bugetară.

Citit 5003 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.