Un avocat gălăţean primeşte o INDEMNIZAȚIE de creştere a copilului de 27.000 de euro pe lună

Un avocat gălăţean primeşte o INDEMNIZAȚIE de creştere a copilului de 27.000 de euro pe lună
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

În municipiul Galaţi ar urma să fie plătită una dintre cele mai mari indemnizaţii de creştere a copilului din toată ţara * La scurt timp de la adoptarea noii legi, autorităţile şi-au dat seama că estimările iniţiale sunt cu mult depăşite, motiv pentru care acum vor o dezbatere publică


Un proaspăt tătic din municipiul Galaţi urmează să primească, lunar, o indemnizaţie de creştere şi îngrijire a copilului în valoare de peste 120.000 de lei, echivalentul a 27.000 de euro. Pentru a vă face o idee despre ce înseamnă această sumă este de ajuns să spunem că ea reprezintă echivalentul a 130 de salarii minime nete pe economie. Suma mai mult decât generoasă care o să-i revină părintelui în cauză se încadrează, fără probleme, în topul celor mai mari indemnizaţii pentru creşterea copilului din România.

Fericitul tătic a profesat ca avocat, până de curând, în cadrul unui birou de avocatură din municipiul Galaţi. "Suma despre care vorbim este, pentru moment, una estimativă, deoarece a fost calculată pe baza documentelor pe care persoana le-a ataşat la dosar. Urmează să primim şi confirmarea de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, undeva până la jumătatea acestei luni", a precizat Răzvan Avram, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Galaţi.

De altfel, indemnizaţia pe care o va primi tăticul norocos, în următorii doi ani, se apropie de întregul buget avut la dispoziţie de AJPIS. Doar că, din cei 135.000 de lei pe lună, cât are la dispoziţie agenţia, sunt plătite salariile şi contribuţiile sociale a 37 de angajaţi.

Indemnizaţii mult mai mari, odată cu modificarea legii

La distanţă considerabilă de primul loc, pe locul al doilea în top se află un părinte din Galaţi care urmează să primească o indemnizaţie ce va depăşi 20.000 de lei. Indemnizaţia de pe locul al treilea este cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei. 13 gălăţeni vor primi indemnizaţii cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei fiecare, în vreme ce alţi 21 de părinţi vor beneficia lunar, pentru creşterea copilului, de sume cuprinse între 4.000 şi 5.000 de lei.

Noile indemnizaţii sunt posibile datorită unui act normativ adoptat de Guvern de la 1 iulie. Până la acea dată, indemnizaţiile lunare de creştere şi îngrijire a copilului nu puteau depăşi pragul de 3.400 de lei. Potrivit noii legi, cuantumul indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului a fost majorat la 85 la sută din media venitului net realizat în 12 luni, perioada luată în calcul fiind de doi ani. "În prezent, avem în plată aproximativ 2.600 de indemnizaţii lunare pentru creşterea copilului şi 800 de stimulente, pentru cazurile în care părintele în cauză s-a întors mai devreme la serviciu", a adăugat Avram.

Cum stăm, raportat la restul judeţelor

Topul indemnizaţiilor pentru creşterea şi îngrijirea copilului este condus de un părinte din Sibiu, cu venituri nete lunare de 187.158 de lei şi o indemnizaţie de 159.084 de lei, venit realizat ca membru asociat sau persoană autorizată să desfăşoare o activitate în mod independent. În cazul în care Administraţia Finanţelor Publice va confirma că datele din dosarul depus de avocatul din Galaţi sunt corecte, acesta îi va urma în top părintelui din Sibiu. Locul al treilea este ocupat de o mamă din Bucureşti, cu venit de 110.786 lei şi indemnizaţie de 94.168 lei, din acelaşi tip de activitate ca părintele din Sibiu, iar pe locul al patrulea este un părinte din Constanţa, cu venituri de 87.874 lei şi indemnizaţie lunară de 74.693 lei.

A fost deschisă o cutie a Pandorei?

Un număr de 129.226 femei şi 13.764 bărbaţi au depus, după 1 iulie, dosare pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea şi îngrijirea copilului, cuantumul mediu fiind de 1.404 lei pe lună, a anunţat Ministerul Muncii. Calculul făcut de autorităţi a arătat că impactul bugetar pentru plata drepturilor aferente lunii iulie a fost de 70 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult faţă de estimarea iniţială, ceea ce ar putea dezechilibra balanţa bugetară, pe termen mediu.

Potrivit informaţiilor primite de la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, obţinute în urma unui studiu realizat la solicitarea ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru, o proporţie de numai 0,17 la sută din totalul celor 142.990 beneficiari ai acestei indemnizaţii, adică 242 de persoane, consumă o treime din bugetul total alocat.

Dezbatere publică după adoptarea legii

”În acest moment, după numai o lună de aplicare a măsurii adoptate în prima parte a anului de către Parlament, se înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plata indemnizaţiei pentru creşterea şi îngrijirea copilului, iar această situaţie trebuie dezbătută public în următoarea perioadă”, consideră reprezentanţii Ministerului Muncii, potrivit agenţiei Mediafax.

Citit 18614 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 22:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.