Un avocat gălăţean primeşte o INDEMNIZAȚIE de creştere a copilului de 27.000 de euro pe lună

Un avocat gălăţean primeşte o INDEMNIZAȚIE de creştere a copilului de 27.000 de euro pe lună
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

În municipiul Galaţi ar urma să fie plătită una dintre cele mai mari indemnizaţii de creştere a copilului din toată ţara * La scurt timp de la adoptarea noii legi, autorităţile şi-au dat seama că estimările iniţiale sunt cu mult depăşite, motiv pentru care acum vor o dezbatere publică


Un proaspăt tătic din municipiul Galaţi urmează să primească, lunar, o indemnizaţie de creştere şi îngrijire a copilului în valoare de peste 120.000 de lei, echivalentul a 27.000 de euro. Pentru a vă face o idee despre ce înseamnă această sumă este de ajuns să spunem că ea reprezintă echivalentul a 130 de salarii minime nete pe economie. Suma mai mult decât generoasă care o să-i revină părintelui în cauză se încadrează, fără probleme, în topul celor mai mari indemnizaţii pentru creşterea copilului din România.
Fericitul tătic a profesat ca avocat, până de curând, în cadrul unui birou de avocatură din municipiul Galaţi. "Suma despre care vorbim este, pentru moment, una estimativă, deoarece a fost calculată pe baza documentelor pe care persoana le-a ataşat la dosar. Urmează să primim şi confirmarea de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, undeva până la jumătatea acestei luni", a precizat Răzvan Avram, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Galaţi.

De altfel, indemnizaţia pe care o va primi tăticul norocos, în următorii doi ani, se apropie de întregul buget avut la dispoziţie de AJPIS. Doar că, din cei 135.000 de lei pe lună, cât are la dispoziţie agenţia, sunt plătite salariile şi contribuţiile sociale a 37 de angajaţi.

Indemnizaţii mult mai mari, odată cu modificarea legii


La distanţă considerabilă de primul loc, pe locul al doilea în top se află un părinte din Galaţi care urmează să primească o indemnizaţie ce va depăşi 20.000 de lei. Indemnizaţia de pe locul al treilea este cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei. 13 gălăţeni vor primi indemnizaţii cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei fiecare, în vreme ce alţi 21 de părinţi vor beneficia lunar, pentru creşterea copilului, de sume cuprinse între 4.000 şi 5.000 de lei.

Noile indemnizaţii sunt posibile datorită unui act normativ adoptat de Guvern de la 1 iulie. Până la acea dată, indemnizaţiile lunare de creştere şi îngrijire a copilului nu puteau depăşi pragul de 3.400 de lei. Potrivit noii legi, cuantumul indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului a fost majorat la 85 la sută din media venitului net realizat în 12 luni, perioada luată în calcul fiind de doi ani. "În prezent, avem în plată aproximativ 2.600 de indemnizaţii lunare pentru creşterea copilului şi 800 de stimulente, pentru cazurile în care părintele în cauză s-a întors mai devreme la serviciu", a adăugat Avram.

Cum stăm, raportat la restul judeţelor


Topul indemnizaţiilor pentru creşterea şi îngrijirea copilului este condus de un părinte din Sibiu, cu venituri nete lunare de 187.158 de lei şi o indemnizaţie de 159.084 de lei, venit realizat ca membru asociat sau persoană autorizată să desfăşoare o activitate în mod independent. În cazul în care Administraţia Finanţelor Publice va confirma că datele din dosarul depus de avocatul din Galaţi sunt corecte, acesta îi va urma în top părintelui din Sibiu. Locul al treilea este ocupat de o mamă din Bucureşti, cu venit de 110.786 lei şi indemnizaţie de 94.168 lei, din acelaşi tip de activitate ca părintele din Sibiu, iar pe locul al patrulea este un părinte din Constanţa, cu venituri de 87.874 lei şi indemnizaţie lunară de 74.693 lei.

A fost deschisă o cutie a Pandorei?


Un număr de 129.226 femei şi 13.764 bărbaţi au depus, după 1 iulie, dosare pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea şi îngrijirea copilului, cuantumul mediu fiind de 1.404 lei pe lună, a anunţat Ministerul Muncii. Calculul făcut de autorităţi a arătat că impactul bugetar pentru plata drepturilor aferente lunii iulie a fost de 70 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult faţă de estimarea iniţială, ceea ce ar putea dezechilibra balanţa bugetară, pe termen mediu.

Potrivit informaţiilor primite de la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, obţinute în urma unui studiu realizat la solicitarea ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru, o proporţie de numai 0,17 la sută din totalul celor 142.990 beneficiari ai acestei indemnizaţii, adică 242 de persoane, consumă o treime din bugetul total alocat.

Dezbatere publică după adoptarea legii


”În acest moment, după numai o lună de aplicare a măsurii adoptate în prima parte a anului de către Parlament, se înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plata indemnizaţiei pentru creşterea şi îngrijirea copilului, iar această situaţie trebuie dezbătută public în următoarea perioadă”, consideră reprezentanţii Ministerului Muncii, potrivit agenţiei Mediafax.

Citit 18231 ori Ultima modificare Vineri, 09 Septembrie 2016 18:05

18 comentarii

 • postat de Oameni suntem, dar nu la fel
  Luni, 12 Septembrie 2016 12:50
  5.13.237.***
  - Acesta este rezultatul legii propuse de copresedinta P.N.L. inainte de a naste si
  daca si-a organizat bine ,,parlamentarii'' , au votat majoritatea din toate partidele pentru
  ca au venituri foarte mari si astfel a ,,iesit ce a iesit''.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Duminică, 11 Septembrie 2016 13:12
  86.127.73.***
  Ma baieti care faceti teoria chibritului, daca respectivul se apuca sa toarne copii la 2 ani distanta, vreo 10 cu diferite femei, el va iesi direct la pensie cu cateva zeci de mii de euro,nu-i asa? Platesti impozit 12 luni si gata, ai terminat-o cu munca!
  1
  7
  Raportează
 • postat de Marco
  Duminică, 11 Septembrie 2016 10:34
  5.13.196.***
  Bravo lor care stiu sa fure statul ca si el ne fura pe noi! Indemnizatia asta ar trebui plafonata undeva pe la 1 mie de euro pe luna ca nu stai acasa si iti cresti odraslele pe banii tarii ai cetatenilor asta ar trebui sa fie un ajutor atat.
  1
  8
  Raportează
 • postat de valll
  Duminică, 11 Septembrie 2016 07:41
  109.102.131.***
  Ia intr-o luna cat unul in 11 ANI !
  Inca un exemplu care arata ca bunul simt nu incape in parlament de prostie si de egoism. Si acum, dupa ce s-a vazut ce situatii aberante a generat,,inca sunt in parlament cateva imbuibae si cativa ibuibati cu minte putina, care sustin ca e in ordine!.
  Argumentele lor: creste natalitatea si cei care prmesc indemnizaii mari, platesc si impozite mari.
  Facand un calcul sumar, avocatul din Galati ar trebui sa plateasca un impozit lunar de 5000 euro pe luna. Plateste???
  Cresterea populatiei taii depinde de cele cateva procente de imbuibati?
  Va dati seama pe ce maini a ajuns tara asta?!!
  0
  13
  Raportează
 • postat de cineva
  Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 22:30
  82.137.11.***
  Daca e 85% din salariul, nu vad unde e problema. Castigi mult, platesti mult la stat, iar in cazul asta ai dreptul ca indemnizatia sa fie pe masura.
  10
  6
  Raportează
 • postat de Mary Hoana
  Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 19:36
  94.176.183.***
  Cineva a stiut SIGUR de aceasta lege si a procedat in consecinta . Calculul este simplu , platesti cam 20% la buget timp de 2 ani si iei 80 % din salariul . Dar daca s-ar proceda ca in USA , 3 luni CM platit si dupa copilul la cresa iar MAMA la munca . Romanul este inventiv , lipsit de scrupule sub atenta supraveghere a clanurilor mafiote numite partide politice . Pai cati TRANTORI are tara noastra prin zecile de mii de primari . consilieri , secretari si secretare , deputati , senatori , bagatori de seama pe la televiziuni si ziare , etc.....si ne miram de ce se traieste cu 300 euro pe luna ca in Africa . Variantele spre normalitate sunt ori vira afara . ori o greva generala ori mana pe par .
  2
  31
  Raportează
 • postat de doar verificati
  Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 13:52
  95.76.32.***
  verificati actele in baza caruia s-au declarat aceste venituri. faceti un control financiar corect si stabiliti daca veniturile declarate sint reale si bazate pe acte corecte. m-asi mira. nu cred ca exista liber profesist, chiar avocat, sa aiba timp de 2 ani aceste venituri.
  1
  17
  Raportează
 • postat de Catalin
  Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 12:37
  95.76.37.***
  Majoritatea familiilor cu multi copii sunt asa din lipsa de educatie, nu stiu sa se protejeze, si se nasc unii dupa altii. Urmatorii sunt cei care ii fac pentru ajutoare sociale. Da da, pentru alocatia aia mica, care se aduna.
  Un avocat care castiga 2 miliarde pe luna nu va face copii pentru ca va pierde 2 miliarde pe luna fara 10 milioane pe care i le da statul pentru concediu de crestere a copilului.
  Deci voi vreti sa incurajam inmultirea needucatilor (nu neaparat a prostilor) si a asistatilor social, nu si a oamenilor de exceptie, care se descurca in viata.
  Majoritatea romanilor inca traiesc in comunism, bine indoctrinati!
  14
  18
  Raportează
 • postat de amarat de galati
  Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 12:34
  5.13.233.***
  DESPRE CE TARA VORBIM? UNII SE LAFAIE IN "AUR SI DIAMANTE" IAR ALTII TRAIESC DINTR-UN SALARIU DE 1000 LEI NET PE LUNA! OARE PRESEDINTELE TARII VEDE ACESTE DISCREPANTE IMENSE... EU CRED CA AR TREBUI SA LE VADA, CA LA ALEGERI NU IESE LA VOT ALA DE IA 25000 EURO PE LUNA INDEMNIZATIE DE CRESTERE COPIL, TOT SARACII DE RAND II PUNE PE FUNCTII!!! IAR BAIETII DESTEPTI ISI DUC ODRASLELE IN CELE MAI CALDUTE LOCURI DE MUNCA, PLATITI REGESTE... RUSINEEE!!!
  6
  22
  Raportează
 • postat de Nikolae
  Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 10:52
  109.102.89.***
  Vorbiti ca sa va aflati in treaba. V-ati intrebat cu cate zeci de mii de lei a contribuit anual la buget fiecare din acesti oameni. Si mai ales cati bani sau intors sub forma vreunui serviciu decontat din acelasi buget. In general prea putini bani se mai intorc in vreun fel sau altul la acesti contribuabili. De obicei oameni care realizeaza venituri mari sunt si cei care au nevoie mai rar sau nu apeleaza deloc la serviciile medicale decontate de stat. Simplu. Educatia pe care o au contribuie la mentinerea unei stari mai bune de sanatate decat media si in plus isi vor rezolva problemele de sanatate pe banii lor din motive evidente. Pot obtine servicii de calitate superioara si fara sa mai astepte pe la eternele cozi de la serviciile medicale decontate. Asa ca mai usor cu aruncatul pietrelor. Sunt banii lor.
  Totusi guvernantii ar fi trebuit sa ia din start in calcul si asemenea situatii si sa fi stabilit o limita. Eventual o limitare procentuala progresiva.
  28
  10
  Raportează
 • postat de Poienaru
  Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 09:26
  5.13.230.***
  Nu este prost cine cere ......sunt curios ce venituri a declarat individul la Finanțele publice
  3
  35
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 09:21
  82.78.252.***
  Intr-o tara incare dreptul la munca, la plata ei decenta macar, locuinta, familie si conditii de mediu social dencent NU EXISTA.... ce pot sa mai spun! Mai gasiti inca 100 de tatici similari si dam faliment ca tara! Mai bagati sa plece chiar toti din tara sa ramana pleava!
  7
  42
  Raportează
 • postat de Bunul simț, obligă plafonarea indemnizației, bate obrazul !
  Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 08:27
  213.233.85.***
  Problem este, că aceste super indemnizații, de mii și zeci de mii de euro, acoperă prin sumă, peste un sfert din totalul sumelor indemnizaților din România, văduviți fiind tocmai ce-i ce au nevoie de aceste îndemnizații, cum ar fi copiii de la sate și familii tinere, în nevoi. Și acum tăticul, este la Monte Carlo, pe Coasta de Azur, să aibă nevoie de această sumă mare de întreținere a unui nou născut ? Cu această superindemnizație, supertăticul, poate să-și angajeze cel puțin 10 medici pediatri,pentru fiecare organ specialitate. Sau cu acești bani, poate deschide o creșă, grădiniță sau să îngrijească toți noii născuți din oraș Bunul simț și logica, impune plafonarea sumelor aberante de indemnizație, că doar nu-i bebe-NAS, crescut pe un satelit artificial al Pământului....ori o fi un viitor Președinte în România, în viitor, când va fi mare ?
  6
  41
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 08:01
  5.13.226.***
  Cum naiba se face ca pe lista celor mai bine remunerati romani din bugetul public se numara numai avocati? Cum naiba de numai taticii copiilor isi iau concediu de ingrijire a copilului? Chiar atat de tampiti si prosti sa fim incat sa nu ne dam seama ca legea asta a fost facuta cu dedicatie? Cica sa creasca natalitatea. Pai bai statule dai faliment in cateva luni daca apar copii in familiile avocatilor din Romania, ce naiba! Si nu faci altceva decat sa incurajezi tinerii din tara asta sa-si intemeieze familii in alte tari,fiindca tu,in loc sa incurajezi tinerii sa ramana in tara si sa-si intemeieze familii,ii descurajezi cand acestia vad smecheri care incaseaza indemnizatii demne de fotbalistii Barcelonei pe cand ei sunt rasplatiti cu sume de liga a 4-a in Romania! Chiar valoreaza 10 copii de avocati cat restul copiilor care se nasc in Romania? Si in plus incurajeaza nemunca si falimenteaza bugetul,fiindca exact parintele care are un job mai important in economia tarii,daca tinem cont de impozitele pe care le-a platit in ultimile 12 luni,isi ia concediu maternal atunci logic ca si bugetul e vaduvit de acele impozite mari,iar sectoarele respective din economia tarii raman descoperite! Si ii mai aud pe antreprenori sau pe agricultori ca nu mai gasesc fraierii care sa munceasca pe 1000 Ron sau zilieri pe camp cu 50 de Ron. Sa faca copii si sa stea acasa, statul ii recompenseaza regeste!
  6
  49
  Raportează
 • postat de felicia katz
  Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 07:47
  176.228.41.***
  Atata timp cat se calculeaza la venitul pentru care s-au platit taxe si impozite aferente,nu s-a deschis nici o cutie.Nu inteleg de ce se doreste ca toata lumea sa primeasca aceiasi suma.Personal consider ca li se cuvine fiecare banut.
  47
  20
  Raportează
 • postat de @cetatean
  Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 04:51
  89.137.225.***
  Rezultatul legilor populiste , adoptate de parlamentul majoritar PSD-ist !
  11
  32
  Raportează
 • postat de Alt cetatean
  Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 04:08
  203.125.132.***
  Dnu Cetatean... Si cu advesarul actualului presedinte cred ca aveam un viitor stralucit. Eu cred ca stia ca daca nu iese presedinte vor incepe sa iasa la iveala toate relele facute :) de altfel el fiind reprezentant psd...ceea ce nu ma surprinde
  8
  17
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 00:44
  109.166.137.***
  Ce sa zic se descurca bine tare..guvernul meu..o discriminare mai mare nu cred ca exista.dar na ce sa facem ne.am ales cu un presedinte votat de cei din afara si un guvern care nu la votat nimeni.tot inainte aaaa si vb uitasem ,,ghinion,,
  30
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.