PRIMĂRIA GALAȚI trebuie să ia BANII daţi fiului deputatului Pâslaru. Decizie a Curţii de Conturi

PRIMĂRIA GALAȚI trebuie să ia BANII daţi fiului deputatului Pâslaru. Decizie a Curţii de Conturi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)


Miza verificărilor: daune cominatorii şi cheltuieli de executare în valoare totală de 181.390 de lei * Camera de Conturi Galaţi a stabilit că, din punct de vedere legal, Primăria a plătit, dar a greşit „destinatarul” sumei


Primăria municipiului Galaţi a fost, în vară, ţinta a două controale efectuate de Camera de Conturi Galaţi, structură a Curţii de Conturi a României. În urma unui „Audit financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară pe anul 2015”, Camera de Conturi a constatat abateri a căror valoare totală estimată se ridică al 2,3 milioane de lei. Iar Controlul „legalităţii contractării sau garantării, precum şi a utilizării şi rambursării finanţărilor rambursabile pe perioada 2014-2015”, a scos la iveală abateri de peste 350.000 de lei.

Conform Deciziilor 24 şi 25, emise în august de Camera de Conturi, Primăriei i se reproşează: venituri neîncasate la bugetul local, divizarea unor achiziţii publice pentru a fi atribuite fără licitaţie, lucrări supraevaluate, dar şi plăţi nejustificate, prejudicii pe care Primăria este obligată să le recupereze până la finele acestui an. Din salba de nereguli constatate de Camera de Conturi Galaţi, vom detalia astăzi abaterea referitoare la plata de către municipalitate a unor sume de bani cu titlul de daune cominatorii (sume plătite periodic până la achitarea unei obligaţii - n.r.) şi cheltuieli de executare familiei deputatului PSD Florin Pâslaru.

Poveste veche


După cum aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, Primăria municipiului Galaţi a fost obligată să plătească daune cominatorii şi cheltuieli de executare pe motiv că nu a reuşit să consolideze taluzul care ameninţă imobilul din strada Cuza nr. 60, vila familiei Pâslaru. Instanţa a reţinut atunci că Valerica Pâslaru, soţia deputatului PSD Florin Pâslaru, este proprietara imobilului de pe strada Cuza nr. 60, aflat în imediata vecinătate a terenului din Cuza nr. 62, teren care „pune în pericol siguranţa construcţiilor din vecinătate”. Asta în ciuda faptului că firma IPTANA, care a făcut proiectul tehnic al consolidării a constatat altceva: „construcţiile din strada Cuza nr. 60 (vila lui Pâslaru) şi nr. 62 sunt executate pe un material sensibil la umezire, cu risc de prăbuşire sub greutatea proprie”...

Cert este că, prin Sentinţa Civilă nr. 10720, din 15 noiembrie 2011, Judecătoria Galaţi a admis acţiunea intentată de Valerica Pâslaru şi a obligat Primăria să efectueze lucrările de consolidare a taluzului până la data de 30 aprilie 2012. Ca mijloc de constrângere, instanţa a stabilit sancţiunea plăţii de daune cominatorii de o sută de lei pe zi, de la data de 30 aprilie 2012 până la data realizării obligaţiei stabilite!

Numai că, abia în iunie 2016 Primăria a demarat lucrările de consolidare, care vor dura un an de zile, aşadar a fost bună de plată. Şi a plătit! Dar a greşit, vorba lui Nenea Iancu, „andrisantul” banilor!

Constatările auditorilor


În Decizia nr. 24 a Camerei de Conturi, se arată că, prin încălcarea prevederilor articolului 435 din Codul de procedură civilă, Primăria a efectuat „plăţi nejustificate din bugetul local al municipiului Galaţi, cu titlul de daune cominatorii şi cheltuieli de executare în valoare totală de 181.390 de lei […] în condiţiile în care, în perioada pentru care s-au plătit aceste cheltuieli, adică 30 aprilie 2014 - 31 ianuarie 2016, reclamanta Pâslaru Valerica înstrăinase imobilul situat în Galaţi către fiul său, prin contract de donaţie autentificat la Biroul Notarial „Ciucă & Asociaţii”, persoană care nu a fost parte în litigiu şi deci nu îi puteau fi aplicabile dispoziţiile Sentinţei civile nr. 10720 din 15 noiembrie 2011”. Pe scurt, în loc să-i plătească banii soţiei deputatului, i-a plătit fiului, devenit, prin donaţie, proprietarul imobilului de pe Cuza nr. 60!

„Valoarea estimativă a abaterii constatate este de 224.381 de lei, din care suma de 148.452 de lei constituie daune cominatorii şi suma de 32.938 de lei reprezintă cheltuieli de executare pe care Primăria le-a achitat în mod nejustificat unei persoane fizice care nu avea calitate procesuală activă (reclamant), iar suma de 42.991 de lei este aferentă majorărilor de întârziere aferente plăţilor efectuate de entitate cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare”, se arată în Decizia Camerei de Conturi.

Misiune pentru Primărie


„Veţi stabili întinderea prejudiciului rezultat din plata fără bază legală a daunelor cominatorii şi a cheltuielilor de executare unei persoane care nu avea calitate procesuală activă (reclamant), aşa cum a rezultat din sentinţa civilă nr. 10720/ 2011, pronunţată de Judecătoria Galaţi, prejudiciu la care se vor adăuga beneficiile legale nerealizate şi veţi lua măsurile legale de recuperare a acestuia Termen de realizare: 31 decembrie 2016”, este sarcina trasată de auditori.

„Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii şi a neurmăririi de către conducere a măsurilor transmite de Curtea de Conturi, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau amendă”, atrage atenţia Camera de Conturi.

Ce spune administraţia locală


Trebuie spus că verificările Camerei de Conturi vizează perioada în care Primăria municipiului Galaţi era condusă de Marius Stan, dar cea care va trebui să dea explicaţii şi să recupereze prejudiciile este noua administraţie a oraşului, condusă de primarul Ionuţ Pucheanu.

După cum am aflat de la Biroul de presă, Primăria municipiului Galaţi a făcut plângere pe cale administrativă la Curtea de Conturi a României pentru ambele decizii. Rămâne de văzut ce răspuns va primi şi dacă nu va ajunge în situaţia de a-i cere fiului banii înapoi, pentru a-i plăti mamei lui. Ar mai fi de spus că imobilul cu pricina, care figurează ca sediu al firmei PAF Media SRL, la care asociaţi sunt Alexandru şi Valerica Pâslaru, adică feciorul şi soţia politicianului, va scăpa de ameninţarea taluzului aflat acum în consolidare.

Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Citit 7345 ori Ultima modificare Joi, 29 Septembrie 2016 00:30

9 comentarii

 • Joi, 29 Septembrie 2016 23:16
  5.13.252.***
  Ce a facut nea Pislea cel Voinic pentru oras decit sa-si umfle bine buzunarelecu babi de pe acea casa,nu cumva e un tertip sau chiar a fost un tertip de a lua bani de la primarie ,exemplu ;ala a solicitat refacerea casei ,primaria sa facut ca nu stie nimic ,iar astia au primit ches o suma imensa si apoi sau mutat lasind fiul acolo e oarecum ceva ,,PUTE A FACATURA CU LOVELE ALO DOMNII DE LA DNA MIROSUL NU A AJUNS SI LA DOMNIILE VOASTRE Ca domn prislea nu a batut un cui la viata lui in perete dar lovele are cu duiumul
  0
  3
  Raportează
 • postat de cetateanuL
  Joi, 29 Septembrie 2016 17:40
  89.137.230.***
  OARE II VA LUA???????SE PARE CA MINUNATA CURTE DE CONTURI COMUNICA INTOTDEAUNA CEEA CE AR TREBUI SA IA DAR ULTERIOR SE CAM UITA ACEST LUCRU. SA VEDEM CAT VA TINE STIREA S AR PUTEA SA NU MAI AUZIM NIMIC DESPRE ASTA. NUMAI DUPA CE SE RECUPEREAZA BANII DE LA ACESTI NESIMTITI ATUNCI PUTEM SPUNE CA AUTORITATEA PLATITA DE NOI , CURTEA DE CONTURI , A FACUT CEVA.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Strigoi
  Joi, 29 Septembrie 2016 13:19
  81.12.149.***
  Ce imbecilitate?
  Cum are tupeul fam. Faslaru sa ceara bani de la stat daca si-au facut casa pe un teren umed.. Au autorizatie de constructie pt imobilul respectiv? Daca au, aia sa raspunda pt daune!
  Dar e interesanta cardasia in toate manevrele astea politice: Paslaru sotia - Paslaru fiul - Ciuca notariatul - Paslaru firma mascata, etc
  P.S. Dar dl deputat Paslaru si-a platit datoriile catre Primarie cu chiria restanta de la fostul sau cabinet din oras?
  0
  17
  Raportează
 • postat de Moartea pe uliţă
  Joi, 29 Septembrie 2016 10:21
  92.80.175.***
  ... nu-l apuca ignatul pe faslaru, ar vrea el, treb'e puscarie la greu la chiparos!
  1
  17
  Raportează
 • postat de julien
  Joi, 29 Septembrie 2016 10:00
  5.13.198.***
  dna galati exista sau doarme pe multi bani ai statului?????
  1
  22
  Raportează
 • postat de Un Cetatean
  Joi, 29 Septembrie 2016 09:13
  82.137.12.***
  Ce plangere, mai clar de atat, ce ar mai putea fi. S-au aflat in litigiu Primaria Galati cu persoana fizica proprietara Valerica Paslaru. Exista decizie definitiva ca dansa sa primeasca compensatii banesti pentru pierderi daune suferite pentru neconsolidare. Aceste daune se produc atata timp cat dansa e proprietara. Dupa ce a instrainat bunul nu conteaza cum si cui, daunele au incetat sa se mai produca catre persoana ei. Prin urmare primaria trebuia sa calculeze daune doar pana la momentul instrainarii bunului. Noul proprietar era liber sa se adreseze instantei pentru eventuale prejudicii care se calculeaza si se dau, in eventualitatea unei decizii definitive in favoarea noului proprietar. E cat se poate de corect ceea ce a constatat Curtea de Conturi si la intelegerea oricui are minime cunostinte juridice. Contesta ce primaria? Sa plateasca de la Stan pana la functionarasul care a semnat ordinul de plata si cel ce a primit necuvenit banii. Asta arata cat de slab pregatiti profesional si aserviti sunt functionarii din institutiile publice. Pariu ca daca nu semna ordinul de plata ptr acest matrapazlac zbura din serviciu functionarasul? Asa se face administratie publica cu sefi bagati in combinatii si functionari care ca sa-si pastreze scaunul fac orice.
  0
  15
  Raportează
 • postat de Firfirel
  Joi, 29 Septembrie 2016 07:39
  82.78.125.***
  Si uite asa cum primaria poate imbogatii pe unii parveniti cu bani ,fara sa faca nimicin acest sens .Mai bine titlul cuna asa;;;Cum sa te imbogatesti in Galati fara sa faci nimic ;;;;
  0
  16
  Raportează
 • postat de Vicu Staicu
  Joi, 29 Septembrie 2016 07:19
  5.13.245.***
  cine-I smecher se descurca!
  Bravo dom' Paslaru!
  Ce misto era cand erati sef la ADP, Concerte la valuri, pe faleza.., Vremuri bune!
  Sanatate maxima!
  2
  11
  Raportează
 • postat de gigu
  Joi, 29 Septembrie 2016 01:11
  46.226.49.***
  bai esti nebun cum fac unii bani? incredibil frate.
  0
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.