TOPUL Mediului de Afaceri | Care au fost cele mai PERFORMANTE FIRME din economia gălăţeană (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

TOPUL Mediului de Afaceri | Care au fost cele mai PERFORMANTE FIRME din economia gălăţeană (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Clasamentul rezultatelor în afaceri a fost realizat de patronatele din cadrul CNIPMMR, în colaborare cu Ministerul Finanţelor şi Registrul Comerţului * Arabesque a fost, în 2015, cea mai puternică firmă gălăţeană, cu un profit brut de 58,8 milioane de lei * Afaceri bune s-au mai făcut şi în domeniul naval, în metalurgie şi comerţ * Ziarul „Viaţa liberă”, premiat pentru calitatea articolelor dedicate mediului economic


Companiile gălăţene care în ultimul an au obţinut cele mai bune rezultate în afaceri au fost premiate ieri, 6 octombrie, în cadrul galei Topului Firmelor 2015, desfăşurată la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”. La eveniment au fost prezenţi atât reprezentanţii ai mediului de afaceri, cât şi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, ai unor instituţii financiar-bancare, ai mediului academic, calitatea de amfitrion revenind Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) – Patronatul IMM-urilor Galaţi. De altfel, la festivitate au fost prezenţi inclusiv preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, şi secretarul general al asociaţiei patronale, Liviu Rogojinaru.

„Este un top care pe de o parte reconfirmă performanţa unor companii gălăţene, unele dintre ele devenind branduri recunoscute nu numai pe plan local, ci chiar şi pe plan naţional, iar pe de altă parte dovedeşte că, fie şi în condiţiile în care mediul de afaceri din regiunea noastră nu este unul dintre cele mai favorabile, sunt societăţi care reuşesc să se ridice şi să se consolideze. Aici este meritul în primul rând al întreprinzătorilor, al determinării de care dau dovadă. Şi probabil că performanţele lor ar fi pe viitor şi mai bune dacă am avea o fiscalitate mai predictibilă şi mai puţin împovărătoare, dacă Galaţiul ar beneficia de proiecte de îmbunătăţire a infrastructurii, dacă ar fi condiţii mai bune în ceea ce priveşte piaţa muncii. Acest top este o recunoaştere a performanţei şi a rolului pe care aceste întreprinderi îl au la nivelul comunităţii gălăţene”, a declarat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.

În „ecuaţia” desemnării celor mai performante companii gălăţene au intrat indicatorii pe 2015 precum cifra de afaceri, profitul, numărul mediu de salariaţi, valoarea activelor, dar şi achitarea obligaţiilor la bugetul de stat. De asemenea, clasamentele au ţinut cont şi de dimensiunile companiilor, aşa cum sunt ele departajate de legislaţia în vigoare. Parteneri ai CNIPMMR în stabilirea clasamentului au fost, de altfel, Ministerul Finanţelor şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Profitul marilor întreprinderi

La categoria „grea” a marilor întreprinderi, SC Arabesque SRL şi-a reconfirmat forţa economică, reuşind şi în acest an să se plaseze în fruntea clasamentului. În 2015, compania specializată în distribuţia de materiale de construcţii a avut un număr mediu de 2.603 salariaţi, iar la o cifră de afaceri de peste 1,54 miliarde de lei a obţinut un profit brut de 58,8 milioane de lei! Pe locul următor s-a plasat SC Phoenix Slag Services SRL, ce are ca principal obiect de activitate exploatarea haldei de zgură a combinatului siderurgic gălăţean. Firma a avut un număr mediu de 275 de salariaţi, iar la o cifră de afaceri de aproape 110 milioane de lei a obţinut un profit brut de 32,1 milioane de lei. Pe locul trei în topul marilor întreprinderi se plasează SC Mairon Galaţi SA, ce a reuşit cu 395 de angajaţi să atingă o cifră de afaceri de 949,5 milioane de lei şi un profit brut de 28,1 milioane de lei.

Dincolo de aceste locuri, sectorul naval este, din fericire, încă bine reprezentat la Galaţi. Şantierul Naval Damen Galaţi rămâne unul dintre principalii angajatori, cu peste 2.500 de locuri de muncă pentru gălăţeni, dar şi ca forţă economică. Anul trecut a raportat o cifră de afaceri de aproape 470 milioane de lei şi un profit brut de 28 de milioane de lei. Şi chiar dacă SN Damen Galaţi se plasează „doar” pe locul patru în topul marilor întreprinderi, trebuie ţinut cont că ciclul de producţie în şantierul naval este unul multianual. Tot din zona navală vin şi alţi performeri la categoria grea: Icepronav Engineering SRL (cifră de afaceri de 50,9 milioane de lei, profit brut 7,5 milioane de lei), CNFR Navrom SA (cifră de afaceri 240,8 milioane de lei, profit brut 4,6 milioane de lei), Alewijnse Marine Galaţi (cifră de afaceri 199 milioane de lei, profit brut 4,2 milioane de lei) şi Aktiv Ship SRL (cifră de afaceri 26,3 milioane de lei, profit brut 3,7 milioane de lei). Cu un profit brut de peste un milion de lei au mai intrat în clasamentul marilor întreprinderi două companii specializate în protecţie şi pază – Dialfa Security SRL (profit brut – 2,2 milioane de lei), respectiv Security WBC SRL (profit brut 1,1 milioane de lei), din zona construcţiilor Katy SRL (profit brut 4,7 milioane de lei), din zona IT s-a remarcat Selir SRL (profit brut 4,6 milioane de lei), iar din zona industrială Criomec SA (profit brut 1,8 milioane de lei). Din domeniu agroalimentar a obţinut rezultate bune Prutul SA (profit brut 3,5 milioane de lei). În top se mai regăsesc şi două companii din subordinea municipalităţii gălăţene, Apă Canal SA (profit brut 18,3 milioane de lei) şi Administraţia Pieţelor Agroalimentare SA (profit brut 1,3 milioane de lei).

Dinamica întreprinderilor mijlocii

La categoria întreprinderilor mijlocii, lider incontestabil este Arcada Company SA. Compania s-a remarcat prin capacitatea de a executa lucrări de construcţii extrem de complexe, precum cele din sectorul infrastructurii feroviare, fapt ce i-a asigurat, de altfel, un loc de frunte inclusiv la nivel naţional. Una peste alta, Arcada Company SA a reuşit anul trecut, cu o medie de 239 de salariaţi, să atingă o cifră de afaceri de peste 295,3 milioane de lei şi un profit brut de 64,6 milioane de lei. Pe locul următor, ArcelorMittal Tubular Products Galaţi SRL, compania-soră a combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi a reuşit, cu 131 de salariaţi, să ajungă în domeniul metalurgiei şi al prelucrării metalelor la o cifră de afaceri de 85,2 milioane de lei, iar profitul a fost de 16,6 milioane de lei. Este un rezultat bun dacă este să ţinem cont de dificultăţile care sunt în prezent pe piaţa oţelului, afectată de o criză de supraproducţie şi politicile de dumping practicate de o serie de state. Locul trei pe podiumul companiilor mijlocii este o reconfirmare a faptului că sectorul naval este, poate, cel mai dinamic din economia gălăţeană. DMT Marine Equipment SA, cu o medie de 122 de salariaţi, a atins o cifră de afaceri de 106,5 milioane de lei şi un profit brut de 13 milioane de lei. În partea superioară a clasamentului se mai regăsesc Tancrad SRL (profit brut 12,1 milioane de lei), Navrom Bac SRL (profit brut 7,4 milioane de lei), Lemacons SRL (profit brut 6,8 milioane de lei), Rojevas 2000 SRL (profit brut 6,3 milioane de lei), Staer International SA (profit brut 6 milioane de lei), Dynamic Selling Group SRL (profit brut 5,5 milioane de lei) şi Helmers SRL (profit brut 5,3 milioane de lei).

Firme mai mici, dar profitabile

Că afaceri bune se pot face chiar şi cu mai puţini angajaţi sau cu active mai puţine o dovedesc clasamentele la categoriile întreprinderilor mici şi microîntreprinderilor. La întreprinderi mici, în prezenta ediţie a Topului Firmelor pe primele locuri s-au plasat Citadina 98 SA (profit brut 11,2 milioane de lei), Bureau Veritas Romania Controle International SRL (profit brut 5,8 milioane de lei) şi Expresskar SRL (4,3 milioane de lei). Microîntreprinderile fruntaşe au fost în acest an Amiro Grup SRL (profit brut 4,2 milioane de lei), Ischia SRL (profit brut 1,8 milioane de lei) şi Bogasil SRL (1,7 profit brut 1,7 milioane de lei). Câştigătorii merită felicitări şi nu putem decât să ne dorim ca prezenţa firmelor gălăţene să fie cât mai consistentă şi în Topul Naţional al Firmelor Private, eveniment ce va fi organizat, pe 25 octombrie, la Marriott Bucureşti, gazdă a manifestării urmând să fie, de asemenea, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii.

Premii Speciale pentru rezultate deosebite

Topul Firmelor realizat de CNIPMMR şi Patronatul IMM-urilor Galaţi a cuprins şi o secţiune de Premii Speciale acordate pentru rezultate sau contribuţii deosebite într-un anumit domeniu de activitate. Astfel, ca o recunoaştere a profesionalismului în reflectarea subiectelor ce ţin de mediul de afaceri, unul dintre trofeele Topului Firmelor a revenit Departamentului Economie – Administraţie al ziarului „Viaţa liberă”.

Iată, însă, care au fost şi celelalte Premii Speciale: SC Tancrad SRL (pentru crearea unui mare număr de locuri de muncă în plan local); SC Grande Gloria SRL (pentru dinamica deosebită a dezvoltării); Ciprian şi Cosmin Trifan, manageri SC C&C Prevent SRL (la categoria tineri întreprinzători cu rezultate deosebite); Crina Mihovici, manager SC Cremial SRL (la categoria femei manager cu rezultate deosebite); Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru (pentru promovarea activităţilor de cercetare şi inovare); SC Menarom PEC SA şi SC Criomec SA (pentru calitatea produselor şi serviciilor conform standardelor europene); SC Anghel NG SRL şi SC Cozamin SRL (pentru activităţi de export); SC Tancrad SRL (pentru implicarea în realizarea unui număr mare de obiective de investiţii în plan local); SC Prestatorul SRL şi Administraţia Pieţelor Agroalimentare SA (pentru rezultate deosebite în domeniul agroalimentar); Groupama Asigurări SA (pentru susţinerea activităţii PIMM Galaţi); BRD Groupe Societe Generale şi CECCAR Galaţi (pentru profesionalism şi susţinerea mediului de afaceri).

Citit 14567 ori Ultima modificare Marți, 18 Octombrie 2016 12:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.