ÎNCEPE Festivalul de Comedie | 17 spectacole unul şi unul, trei evenimente pe zi

ÎNCEPE Festivalul de Comedie | 17 spectacole unul şi unul, trei evenimente pe zi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Mâine, 5 noiembrie, la ora 17,00, în Sala Mare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, va avea loc deschiderea oficială a celei de-a  XXVIII-a ediţii a Festivalului Naţional de Comedie - Galaţi 2016. Vor fi nouă zile cu de toate - de la farsă la musical, 17 spectacole (nouă în Sala Mare, patru la Studio şi patru la Clubul comediei - Ethos Cafe (Casa Serfioti), de pe strada Domnească. Participă 16 companii din România şi Republica Moldova, inclusiv trupe de teatru de improvizaţie, şi actori cunoscuţi, precum Caramitru, Mălăele, Cotimanis sau Bleonţ.

Abonamentele, 60 la număr, s-au epuizat în numai două ore, iar până ieri se vânduseră deja 87 la sută dintre bilete, am aflat, într-o conferinţă de presă, de la directorul teatrului, actorul Florin Toma, care a prezentat, împreună cu secretarul literar al teatrului, Mona Sandu, ofertele evenimentului.

Mulţumind Primăriei, Consiliului Local şi sponsorilor generoşi, managerul declara că oraşul a investit puţin mai mult decât la alte ediţii în acest festival şi, în ciuda timpului scurt pentru organizare, experienţa selecţionerului spectacolelor pentru această ediţie, criticul de teatru Alice Georgescu - unic selecţioner şi director artistic al Festivalului Naţional de Teatru  Bucureşti din 2011, a însemnat foarte mult în aducerea unor spectacole cât mai diferite, din cât mai multe locuri. Comedie în stare cât mai pură: în premieră, Dramaticul nu va concura! Pentru a nu apărea discuţii, conducerea teatrului gălăţean a renunţat să înscrie în concurs ultima sa premieră, piesa „Butoiul cu pulbere”, aceasta nefiind sută la sută comedie; ea va fi, însă, prezentată în afara concursului. Juriul, despre care vom scrie separat, cuprinde, de altfel, mai mulţi critici de teatru, ceea ce va da greutate mai mare premiilor.

Ce, când, cum şi unde vom vedea

Toate spectacolele de la Teatrul Dramatic care încep la ora 17,00 vor avea loc la Sala Studio, iar cele de la ora 19,00 sau 19,30, în Sala Mare. Dimineaţa vor avea loc spectacole, ateliere şi un colocviu la Clubul Comediei, de la Ethos Cafe.

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” sărbătoreşte, anul acesta, patru decenii de festival de comedie. Dramaticul gălăţean a fost primul teatru din ţară care a organizat un festival al comediei, în 1976, festival-concurs care a avut doar foarte puţine întreruperi, trecând de fiecare dată peste greutăţi. Iniţiatorii - directorului teatrului, actorul Mihai Mihail, şi secretarul literar Aurelia Cazacu, sprijiniţi de cronicarul de teatru Valentin Silvestru, l-au denumit „Colocviu despre arta comediei”, mai târziu, „Festingal” (necompetitiv, în acea perioadă), apoi revenind la concurs, inclusiv pentru dramaturgie, pentru câţiva ani. Această ediţie, şi mai bogată anul acesta, oferă publicului comedii noi sau legendare, cu actori cunoscuţi sau pe care o să-i apreciem acum, de la teatre de clasă din Chişinău,  Bucureşti (de unde vin patru trupe, inclusiv cea a Naţionalului), Oradea, Târgu Mureş, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Reşiţa, Tulcea, un recital extraordinar Caramitru - Mălăele, ateliere, un colocviu, o gală de premiere.

O echipă de voluntari va realiza pe parcurs sondaje de opinie privind audienţa teatrului şi nevoia de artă a gălăţenilor.

Află PROGRAMUL FESTIVALULUI și CÂT COSTĂ INTRAREA

 

Citit 4778 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 20:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.