ACUZAȚI de incompatibilitate sau conflict de interese | Candidaţi la Parlament, ţinuţi în şah de ANI

ACUZAȚI de incompatibilitate sau conflict de interese | Candidaţi la Parlament, ţinuţi în şah de ANI
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Candidat PMP la Senat, fostul primar al Galaţiului, Marius Stan, tocmai a pierdut, în prima instanţă, procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care l-a acuzat de conflict de interese. Stan nu este însă singurul candidat pe care procesele cu ANI îl ţin în şah. În aceeaşi situaţie se mai află Nicuşor Ciumacenco, candidat PNL la Camera Deputaţilor, şi Cristian Dima, candidat ALDE la Senat.

De două ori în vizorul ANI

Nicuşor Ciumacenco a intrat prima dată în vizorul ANI în iunie 2012, când a fost acuzat de incompatibilitate din cauza unui contract (furnizare de utilaje) în cuantum de 11.547 lei, încheiat cu Consiliul Local. Respectivul contract a fost câştigat prin licitaţie în octombrie-noiembrie 2007, iar utilajele au fost livrate în ianuarie-februarie 2008 unei societăţi aparţinând Consiliului Local, SC Construcţii şi Reparaţii. Plata, în schimb, s-a făcut după alegerile în urma cărora Ciumacenco a devenit consilier local şi viceprimar PSD al municipiului Galaţi. Liberalul nu a contestat decizia ANI.

În 2014, ANI l-a acuzat că a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, pentru că în perioada exercitării mandatului de viceprimar (2008-2012) a votat favorabil două hotărâri ale Consiliului Local Galaţi, prin care s-au alocat, cu titlu de cotizaţie, bani pentru Fundaţia „Andreiana Juventus”, al cărei preşedinte era. Politicianul a contestat decizia ANI, a câştigat procesul în prima instanţă, dar ANI a făcut recurs şi, din 2015, aşteaptă „în procedură de filtru” la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fixarea primului termen de judecată.

A cerut intervenţia Curţii de Justiţie a UE

Tot la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a ajuns şi Cristian Dima. ANI l-a luat la ochi pe motiv că „a participat la şedinţele Consiliului în care au fost dezbătute şi aprobate, în unanimitate, două hotărâri privind majorarea contribuţiei publice la bugetul Fundaţiei "Andreiana Juventus", în cadrul căreia acesta deţine funcţia de vicepreşedinte”. În opinia ANI, liberalul a încălcat astfel regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, la fel ca şi Nicuşor Ciumacenco.

În opinia lui Dima, nu a existat vreun interes patrimonial ori personal, pentru că nu a fost remunerat pentru funcţia de la "Andreiana Juventus", iar deciziile votate erau necesare pentru plata unor salariaţi ai Bibliotecii „V. A. Urechia”. Cert este că politicianul a contestat decizia ANI, dar a pierdut procesul în prima instanţă şi a ajuns la Înalta Curte.

Pe 1 noiembrie, candidatul ALDE a avut un nou termen în acest proces. Instanţa i-a respins cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi a stabilit un nou termen în martie 2017.

Pregătiri pentru recurs

Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, Marius Stan a pierdut, în prima instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, procesul cu ANI, care l-a acuzat că s-a aflat în stare de incompatibilitate aproape trei ani din mandat, pentru a deţinut simultan funcţiile de primar al municipiului Galaţi şi de administrator al SC Moldova Expedition SRL.

De cealaltă parte, Stan susţine că nu a fost vorba de incompatibilitate pentru că firma nu mai funcţiona din 2005, ba chiar, mai mult, lăsase şi împuternicire celorlalţi acţionari pentru a o radia. Şi este hotărât să facă recurs împotriva deciziei primei instanţe.

Ce spune legea

Potrivit Legii 176/2010, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese sau al incompatibilităţii constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi pentru interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective.

Revenind de la teorie la practică, deputatul PSD Florin Pâslaru a fost acuzat în 2011, de ANI, de conflict de interese, pentru că şi-a angajat fiul la cabinetul parlamentar, plătindu-l din bani publici, dar asta nu l-a împiedicat să-şi ducă la bun sfârşit mandatul parlamentar.

În foto, Nicuşor Ciumacenco, Cristian Dima și Marius Stan

Citit 2486 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 20:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.