BRAZII din pieţe pot avea "origini nesănătoase" | Pomi de Crăciun, procuraţi samavolnic din pepiniere

BRAZII din pieţe pot avea "origini nesănătoase" | Pomi de Crăciun, procuraţi samavolnic din pepiniere
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sute de brazi care vor lua forma pomilor de Crăciun în acest an au ajuns în posesia comercianţilor prin mijloace ilegale. Constatarea a fost făcută la începutul acţiunilor pe linia protejării fondului forestier în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă pe care poliţiştii  le-au demarat la finele lunii noiembrie. Cel puţin în zona de est a ţării, sursa principală de aprovizionare şi pentru pieţele din Galaţi, au fost depistate adevărate reţele care sustrăgeau brazii şi urmau să îi pună în vânzare samavolnic, fără acte şi autorizaţii. Mai multe persoane din judeţele Brăila şi Vrancea, în posesia cărora au fost găsiţi brazii pregătiţi de vânzare, sunt acum în vizorul autorităţilor. Descinderile poliţiştilor au survenit după un furt semnalat la o pepinieră dintr-un ocol silvic din Vrancea, valoarea prejudiciului depăşind suma de 250.000 de lei.

„Poliţiştii din Panciu au efectuat cinci percheziţii domiciliare, două la sediul unor societăţi comerciale din municipiul Brăila, iar trei la locuinţele unor persoane fizice din comuna Soveja. În urma percheziţiilor, de la sediul uneia dintre societăţile comerciale au fost ridicaţi 255 de brazi, deţinuţi fără documente de provenienţă. De asemenea, de la locuinţele persoanelor cercetate, au fost ridicate mai multe telefoane mobile şi obiecte de tăiat lemn confecţionate artizanal”, se arată în comunicatul Poliţiei Române.

Doi dintre vrâncenii percheziţionaţi au fost reţinuţi sub acuzaţia de tăiere ilegală şi furt de material lemnos, iar administratorul firmei brăilene este cercetat pentru complicitate la aceste fapte.

Aviz vânzătorilor!


Gălăţenii care vor achiziţiona în următoarea perioadă brazi pentru a-i vinde în pieţe şi târguri sunt avertizaţi asupra necesităţii deţinerii actelor de provenienţă şi să nu „bată palma” cu tăietori de brazi din judeţele vecine care se angajează să le facă rost de marfă mai ieftină. Ce trebuie avut în vedere pentru ca vânzarea pomilor de Crăciun să nu devină dintr-o afacere profitabilă, una penală.

-  Transportul pomilor de Crăciun se realizează doar în baza avizelor de însoţire cu regim silvic, respectiv aviz de însoţire primar dacă transportul se efectuează de la locul de recoltare sau aviz de însoţire secundar dacă achiziţia se face din depozite, pieţe, târguri sau oboare.
-  La achiziţionarea pomilor de Crăciun de la locul de recoltare, din depozite, pieţe, târguri sau oboare se va solicita obligatoriu aviz de însoţire cu regim silvic, factură sau bon fiscal. Marca dreptunghiulară aplicată pe secţiunea de tăiere nu trebuie să lipsească.
-   În situaţia achiziţionării de pomi de Crăciun din supermarketuri (recoltaţi de pe teritoriul altor ţări) se va solicita aviz de însoţire şi factură sau bon fiscal. Amprenta dreptunghiulară nu este necesară.

Cei care încalcă legislaţia care reglementează expedierea, transportul şi vânzarea pomilor de Crăciun sunt pasibili de amendă, cuantumul fiind cuprins între 5.000 şi 10.000 de lei, la care se adaugă confiscarea mărfii.

Citit 3614 ori Ultima modificare Vineri, 02 Decembrie 2016 18:51

4 comentarii

 • postat de gică
  Marți, 06 Decembrie 2016 20:12
  79.116.96.***
  pacatosilor, spiritul craciunului nu e criminal in serie, ca si taierea mieilor, sacrificarea porcului, posturile de peste an , sunteti penibili ucideti cu sange rece traditia ortodoxa, ramaneasca, sunteti gica contra ..nu ucideti iarba
  0
  0
  Raportează
 • postat de Silvia
  Duminică, 04 Decembrie 2016 23:19
  92.150.6.***
  Bradul este simbolul vietii eterne iar noi îl sacrificam de Craciun! Este adevarat ca bradul creste foarte greu, ramânem cu instinctul de turma ... sau deschidem ochii?
  0
  0
  Raportează
 • postat de macovei
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2016 12:26
  89.137.139.***
  Va rog opriti macelul!!!! Nu mai macelariti padurea! E o crima! Stiti in cat timp creste un brad? In numele unor sarbatori deveniti criminali!
  1
  17
  Raportează
 • postat de un roman responsabil
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2016 10:02
  89.101.53.***
  Nu inteleg de ce politia incepe cu finalul ... oare nu ar fi fost mai benefic in loc sa vina in piete si apoi sa mearga pe fir inapoi pina ajung la delicventi , sa fi organizat paza serioasa si responsabila in toate locurile de unde se poate taia puietul de brad ? Daca ar fi dupa mintea mea , avind in vedere situatia dezastruoasa in care se afla fondul forestier , in urma taierilor ilegale masive , cel putin 15 ani de aici inainte in Romania ar trebui pusi la vinzare numai braduti in ghivece care sa fie apoi replantati . Spun asta , pentru ca ramin multi brazi taiati aiurea , care nu se vind si se ard dupa sarbatori . Deja multi romani au adoptat modelul european , unde se impodobesc brazi artificiali !
  1
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.