BRAZII din pieţe pot avea "origini nesănătoase" | Pomi de Crăciun, procuraţi samavolnic din pepiniere

BRAZII din pieţe pot avea "origini nesănătoase" | Pomi de Crăciun, procuraţi samavolnic din pepiniere
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sute de brazi care vor lua forma pomilor de Crăciun în acest an au ajuns în posesia comercianţilor prin mijloace ilegale. Constatarea a fost făcută la începutul acţiunilor pe linia protejării fondului forestier în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă pe care poliţiştii  le-au demarat la finele lunii noiembrie. Cel puţin în zona de est a ţării, sursa principală de aprovizionare şi pentru pieţele din Galaţi, au fost depistate adevărate reţele care sustrăgeau brazii şi urmau să îi pună în vânzare samavolnic, fără acte şi autorizaţii. Mai multe persoane din judeţele Brăila şi Vrancea, în posesia cărora au fost găsiţi brazii pregătiţi de vânzare, sunt acum în vizorul autorităţilor. Descinderile poliţiştilor au survenit după un furt semnalat la o pepinieră dintr-un ocol silvic din Vrancea, valoarea prejudiciului depăşind suma de 250.000 de lei.

„Poliţiştii din Panciu au efectuat cinci percheziţii domiciliare, două la sediul unor societăţi comerciale din municipiul Brăila, iar trei la locuinţele unor persoane fizice din comuna Soveja. În urma percheziţiilor, de la sediul uneia dintre societăţile comerciale au fost ridicaţi 255 de brazi, deţinuţi fără documente de provenienţă. De asemenea, de la locuinţele persoanelor cercetate, au fost ridicate mai multe telefoane mobile şi obiecte de tăiat lemn confecţionate artizanal”, se arată în comunicatul Poliţiei Române.

Doi dintre vrâncenii percheziţionaţi au fost reţinuţi sub acuzaţia de tăiere ilegală şi furt de material lemnos, iar administratorul firmei brăilene este cercetat pentru complicitate la aceste fapte.

Aviz vânzătorilor!

Gălăţenii care vor achiziţiona în următoarea perioadă brazi pentru a-i vinde în pieţe şi târguri sunt avertizaţi asupra necesităţii deţinerii actelor de provenienţă şi să nu „bată palma” cu tăietori de brazi din judeţele vecine care se angajează să le facă rost de marfă mai ieftină. Ce trebuie avut în vedere pentru ca vânzarea pomilor de Crăciun să nu devină dintr-o afacere profitabilă, una penală.

-  Transportul pomilor de Crăciun se realizează doar în baza avizelor de însoţire cu regim silvic, respectiv aviz de însoţire primar dacă transportul se efectuează de la locul de recoltare sau aviz de însoţire secundar dacă achiziţia se face din depozite, pieţe, târguri sau oboare.

-  La achiziţionarea pomilor de Crăciun de la locul de recoltare, din depozite, pieţe, târguri sau oboare se va solicita obligatoriu aviz de însoţire cu regim silvic, factură sau bon fiscal. Marca dreptunghiulară aplicată pe secţiunea de tăiere nu trebuie să lipsească.

-   În situaţia achiziţionării de pomi de Crăciun din supermarketuri (recoltaţi de pe teritoriul altor ţări) se va solicita aviz de însoţire şi factură sau bon fiscal. Amprenta dreptunghiulară nu este necesară.

Cei care încalcă legislaţia care reglementează expedierea, transportul şi vânzarea pomilor de Crăciun sunt pasibili de amendă, cuantumul fiind cuprins între 5.000 şi 10.000 de lei, la care se adaugă confiscarea mărfii.

Citit 3800 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 23:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.