Salariile profesorilor ar putea întârzia

Salariile profesorilor ar putea întârzia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu s-au publicat încă metodologiile de aplicare, deşi legea a fost asumată de mai bine de patru luni *

După ce că veniturile profesorilor s-au micşorat prin aplicarea Legii 330, salariile ar putea ajunge cu întârziere în buzunarele lor.

Secretarele şi contabilii din şcoli stau cu sufletul la gură, pentru că, la ora actuală, nu se ştie nimic clar nici în legătură cu modul de aplicare a Legii 330, nici despre salarizarea per elev, după care se vor da salariile pe ianuarie.

Sunt mai puţin de zece zile, până când personalul din şcoli ar trebui să aibă statele de plată gata. Dar legiuitorii nu au făurit încă metodologia de aplicare.

Deşi legea a fost asumată de Guvern încă din luna septembrie anul trecut, timp de mai bine de patru luni guvernanţii nu au găsit răgazul să rezolve acest lucru.

„Poate vine al 13-lea salariu”

Şi liderul gălăţean al FEN, Constantin Ciosu, ne-a declarat că situaţia nu este tocmai una convenabilă: „Nu se ştie nimic despre sporurile care au rămas neincluse în salariul de bază.

Conform noii legi, acestea nu vor trebui să depăşească 30 la sută. Dar 30 la sută din ce? Din veniturile ministerului, ale consiliilor locale, ale fiecărui angajat în parte?  De aceea e nevoie de acea metodologie de aplicare, ca să putem vedea despre ce e vorba.

Dar exact cum se întâmplă la noi în România, lucrurile se fac mereu în pripă şi pe ultima sută de metri”, a spus Constantin Ciosu, care crede că există şi posibilitatea  ca, din această cauză, profesorii să-şi primească lefurile cu întârziere.

„Poate până pe 8 sau 12 februarie (data la care ar trebui să primească banii)  le dau al 13-lea salariu şi atunci nu va mai fi o aşa de mare supărare că se va întârzia”, a declarat Ciosu.

Ce sporuri vor fi diminuate cu 30 la sută

Conform noii Legi de salarizare a bugetarilor, sporul de vechime (între 3-25 la sută), sporul de fidelitate, pentru cadrele didactice cu vechime neîntreruptă de peste zece ani (10 la sută), sporul de muncă educativă (10 la sută) şi sporul neuropsihic (între 3-33 la sută) vor intra în salariul de bază.

Ca urmare, reducerea de 30 la sută se va aplica sporului de mediul rural (maxim 15 la sută, pentru judeţul Galaţi), celui de învăţământ special (15 la sută), celui de învăţământ simultan (între 7-15 la sută) şi  la gradaţia de merit – 25 la sută.  Însă nu se ştie cum şi ce se va tăia.

Nu se ştie dacă în reducerea de 30 la sută intră şi micşorarea sporului de mediul rural de la maxim 80 la sută, cât a fost până anul trecut, la maxim 20 la sută.

„Trist este că şi după ce va ajunge metodologia de aplicare, secretarele, directorii şi contabilii vor începe să dea telefoane la ISJ şi de la ISJ la minister, pentru că nu vor şti cum s-o aplice. Pentru că aşa-i la noi, trebuie metodologie la metodologie!”, spune supărat liderul FEN.

Deocamdată ceea ce se ştie sigur e că nu se ştie nimic!

Citit 1558 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.