Generalul Iulian Vlad, ultimul şef al Securităţii comuniste, în conferinţă la Galaţi

Generalul Iulian Vlad, ultimul şef al Securităţii comuniste, în conferinţă la Galaţi

Explicaţie Foto: De la stânga la dreapta: Cătălin Negoiţă, moderatorul conferinţei, gen. (r) Aurel Rogojan, gen. (r) Iulian Vlad şi col. (r) Octavian Sârzea.
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)
10 comentarii

 

Generalul colonel în rezervă Iulian Vlad şi generalul de brigadă Aurel Rogojan au fost prezenţi, ieri, la Galaţi, la invitaţia Departamentul de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii “Dunărea de Jos”. Cei doi foşti ofiţeri de Securitate au susţinut conferinţa cu titlul “România în ecuaţia geopolitică - trecut şi prezent”. Cu aceeaşi ocazie, gen. Aurel Rogojan şi-a lansat ultima sa carte, „Factorul intern“.
Întâlnirea a avut loc la Muzeul “Casa Cuza Vodă”. Timp de două ore, publicul format din studenţi, profesori universitari, dar şi gălăţeni cărora subiectul conferinţei li s-a părut de interes au putut asculta părerile celor doi foşti generali de Securitate despre contextul geopolitic actual. Şi au avut ce asculta. După ce sala a aplaudat ca la teatru, prima parte a întâlnirii i-a fost rezervată generalului Iulian Vlad, fost şef al Securităţii, în perioada 1987-1989. Prezentarea acestuia a fost, de fapt, un lung rezumat făcut cărţii “Factorul intern”. După o serie de platitudini sterile legate de disciplina geopoliticii şi de rolul României în acest joc internaţional, s-a ajuns, inevitabil, la teoriile cu iz conspiraţionist, din care nu au lipsit, bineînţeles, trimiterile la "elita francmasonică".

"Lecţia" generalului Rogojan

În lumina discursului care i-a urmat, susţinut de generalul Aurel Rogojan, prezentarea făcută de Iulian Vlad a părut chiar de bun simţ. Pe un ton hotărât şi sigur pe el, autorul "Factorului intern" a mărturisit că scrie pentru a putea ajuta la "asumarea corectă a trecutului". În opinia sa, "trecutul este continuu falsificat şi rescris". În consecinţă, "ne îndreptăm spre o nouă situaţie la fel de periculoasă precum cea din timpul Războiului Rece". De vină pentru această primejdie sunt instrumentele noii colonizări, apărută pe filiera socialism-comunism-globalizare.
Discursul generalului Rogojan a abundat în elemente naţionaliste. Simplificând la absurd şi modificând proporţiile, prin simpla omisiune a unor evenimente şi prin scoaterea în evidenţă a altora de ordin secundar, Rogojan a încercat să-şi argumenteze teoriile conspiraţiei. Israelul este numit "rasist", în ciuda admiraţiei pe care el o are pentru poporul evreu.
Alte probe din discurs: retragerea papei Benedict al XVI-lea, din 2013, este la fel de suspectă ca pontificatul de doar 33 de zile al lui Ioan Paul I; actualul papă, Francisc, este iezuit şi se ştie, doar, că iezuiţii au fondat organizaţia Illuminati, a cărei doctrină a fost "Novus Ordo Seclorum", mesaj inscripţionat şi pe Marele sigiliu american. Bineînţeles, SUA nu sunt altceva decât "braţul înarmat al multinaţionalelor". De aici şi până la planul malefic al lui George Soros pentru România nu mai este decât un pas. Mesaj abracadabrant urmat din nou de aplauze generoase din sală. Nu trebuie uitat că în sală erau prezenţi studenţi, aduşi de profesori pentru a învăţa din aceste lecţie.

Revoluţie sau lovitură de stat?

A doua parte a conferinţei a constat în întrebări adresate de public. Discuţia s-a concentrat aici asupra evenimentelor din decembrie 1989. Bineînţeles, generalul Iulian Vlad nu a pierdut ocazia să explice din nou cum Securitatea nu l-a ascultat pe Ceauşescu, refuzând, la ordinul său, să ridice armele împotriva manifestanţilor, aşa cum a făcut armata. În opinia sa, evenimentele din urmă cu 26 de ani nu pot fi catalogate drept o revoluţie, ci doar o "lovitură de stat". Din nou, aplauze.
Este ironic faptul că un fost şef al Securităţii, implicat în urmărirea şi supravegherea unor scriitori în anii de dinainte de momentul 1989, a fost invitat să ţină un discurs tocmai de către un departament de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism. După Revoluţie, generalul Vlad a fost condamnat la aproape 25 de ani de închisoare, din care a executat doar patru ani.


Citit 3648 ori Ultima modificare Joi, 08 Decembrie 2016 17:50

10 comentarii

 • postat de Mantu Vineri, 09 Decembrie 2016 22:42 82.40.235.*** Link la comentariu
  1
  3

  Un membru al unui structuri a statului comunist, care a clătinat prin deciziile lui viața a mii de oameni nevinovați, vine sa sa-si lansez cartea in fata unor studenti adusi de profesori ! Sa vorbesc bunul simț sau de minima decența ?!Sa vii în fața copiilor celor pe care i ai aruncat in teama si frica sfidează limita sinistruli !

  Raportează
 • postat de Terente Vineri, 09 Decembrie 2016 20:31 89.137.231.*** Link la comentariu
  1
  2

  Pt. @ gopo; pai daca au vazut sondajele; 42 psd+ 22 pnl= 66 pt. usl -ul , cel care in 2012, a destabilizat Romania la cel mai inalt nivel pt o ambitie prosteasca: suspendarea lui Base..Daca adaugam si alde, alde Tariceanu si pru-ul tine-te apoi. Nu-i asa, cu asa votanti, evident ca guzganii au scos capatanile din vizuini!

  Raportează
 • postat de dan Vineri, 09 Decembrie 2016 20:03 86.122.215.*** Link la comentariu
  1
  3

  Sa va fie rusine. Rusine in numele celor care au iesit in strada la Brasov, in 1987, in numele celor care au iesit in strada la Timisoara, in 1989, in numele celor care au iesit in strada la Bucuresti. Rusine, in numele tuturor celor haituiti, omorati de Securitate.

  Raportează
 • postat de marcu Vineri, 09 Decembrie 2016 16:46 89.137.139.*** Link la comentariu
  3
  1

  Comunistii au fost rai si au pacatele lor dar sa stiti ca si capitalistii, globalistii sunt si mai rai pt ca ei fura, jefuiesc si pun mana pe tot si apoi sclavia se reintoarce in lume. Globalizare inseamna distrugerea statelor nationale,vanzarea tarii la corporatii, cel mai puternic acapareaza tot si face legea, poluare, distrugere, saracie, lacomie.

  Raportează
 • postat de IonV Vineri, 09 Decembrie 2016 16:26 5.13.254.*** Link la comentariu
  0
  3

  Oare ce pensie ii plateste statul roman pentru "cariera de securist" acestui "general" ?!

  Raportează
 • postat de dana Vineri, 09 Decembrie 2016 15:50 159.140.254.*** Link la comentariu
  1
  5

  cine i-a invitat? trageti concluziile singuri.

  Raportează
 • postat de Man Vineri, 09 Decembrie 2016 12:59 5.13.174.*** Link la comentariu
  0
  1

  "Lovitura de stat" ca a picat ceasca si bolsevismul ... Dar ce, statul erau ei ?

  Raportează
 • postat de Capitalismul cu epoleti Vineri, 09 Decembrie 2016 11:56 81.12.150.*** Link la comentariu
  1
  5

  In loc sa fie degradati, cu pensii diminuate si pusi la coltul istoriei, acesti securisti notorii scot carti si dau lectii tineretului despre cum se slujeste statul si patria.
  In acelasi timp, incaseaza pensii cat cinc-sase profesori universitari or vreo 10 de liceu sau tot atatia doctori de familie?
  Vi se pare npormal si fain asa?
  Evident, da, fiindca altfel faceati ceva, macar protestati in fata unei universitati care a aajuns atat de jos incat sa medieze lansari de carti pentru securisti.
  Rusine!

  Raportează
 • postat de vio Vineri, 09 Decembrie 2016 11:35 5.13.170.*** Link la comentariu
  4
  27

  cand la Galati se petrece o astfel de butaforie, pai nu mai plangeti si nu va mai lamentati ca aici nu vin investitori. Pff..

  Raportează
 • postat de gopo Vineri, 09 Decembrie 2016 11:16 82.208.137.*** Link la comentariu
  4
  28

  Chiar asa de rau a ajuns acest, oras, sa ajunga securistii sa ne tina conferinte ? Inteleg sa vina un Plesu, Liiceanu, Cartarescu, sa ne vorbesca despre trecut si viitor in schimb vine un securist notoriu ! Nu le-a zis nimeni oamenilor ca sistemul comunist a fost un sistem criminal iar crimele le-a indeplinit cu ajutorul Securitatii ?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.