Fiecare vot contează | Mâine ne alegem noii parlamentari

Fiecare vot contează | Mâine ne alegem noii parlamentari
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

522.443 de gălăţeni sunt aşteptaţi în secţiile de votare

Judeţul nostru va fi reprezentat în legislativul 2016-2020 de patru senatori şi nouă deputaţi

Mâine, 11 decembrie, România îşi va alege parlamentarii pentru următorii patru ani. Alături de ceilalţi români, gălăţenii - în număr de 522.443, conform datelor oficiale - sunt aşteptaţi la urne pentru a-i desemna, prin vot, pe cei nouă deputaţi şi patru senatori care le vor reprezenta interesele în legislativul ţării. Atenţie, nu este un vot uninominal, pe colegii, ca acum patru ani, ci este un vot de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.

Cine votează

Conform legii, pot vota cetăţenii care au vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv, nu sunt debili, alienaţi mintal, puşi sub interdicţie şi nu li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege prin hotărâre judecătorească definitivă.

Unde votează

Regula generală este că alegătorii pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul. Pentru a afla mai uşor unde puteţi vota, accesaţi adresa de internet www.registrulelectoral.ro şi introduceţi datele personale solicitate pentru a afla secţia de votare la care aţi fost arondaţi, inclusiv adresa acesteia.

În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă localitate din cadrul aceluiaşi judeţ în care îşi au domiciliul, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale respective. De pildă, dacă aveţi domiciliul în municipiul Galaţi, veţi putea vota în oricare din comunele sau oraşele judeţului Galaţi, dar nu şi în Brăila, Vrancea sau Vaslui!

Cum se votează

Fiecare alegător prezintă actul de identitate şi, după caz, documentul care dovedeşte reşedinţa, iar operatorul de calculator al biroului electoral al secţiei de votare înscrie codul numeric personal al alegătorului în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Dacă totul este în regulă, veţi primi două buletine de vot - unul pentru Camera Deputaţilor şi unul pentru Senat - şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”.

În cabina de vot, aplicaţi ştampila în patrulaterul corespunzător candidatului preferat. Apoi pliaţi buletinele de vot în aşa fel încât opţiunea electorală să rămână secretă şi introduceţi-le în urne. Predaţi ştampila de vot şi primiţi actul de identitate marcat cu ştampila sau timbrul autocolant care dovedesc faptul că aţi votat.

Atenţie, indiferent ce veţi scrie pe buletinul de vot, nu contează decât dacă aţi aplicat ştampila pe unul dintre patrulatere. Parlamentarii primesc mandate doar în funcţie de voturile valabile!        

Citit 2397 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 02:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.