PROTEST SPONTAN la Palatul de Justiţie | Grefierii, nemulţumiţi că lucrează cât pentru trei

PROTEST SPONTAN la Palatul de Justiţie | Grefierii, nemulţumiţi că lucrează cât pentru trei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Vineri, în jurul orei 11,00, grefierii din instanţele gălăţene au întrerupt lucrul şi au început un protest spontan, nemulţumiţi de faptul că sunt obligaţi să muncească foarte mult, fără ca salariile să reflecte acest lucru.

„Am întrerupt lucrul pentru că suntem foarte nemulţumiţi. Eu personal mă simt jignită şi umilită de atitudinea care o au guvernanţii şi cei din Ministerul de Justiţie. Noi cerem să se mărească schemele de personal. În 2012, când s-a decis intrarea în vigoare a Noilor Coduri, a fost întocmit un raport de către CSM şi s-a constatat că ar fi necesară mărirea schemei de personal cu 3.800 de posturi de grefieri. De atunci şi până anul trecut, schema de personal s-a mărit doar cu 800 de posturi. Eu muncesc pentru încă trei grefieri, care nu sunt în sistem. În luna decembrie, am muncit de dimineaţă de la ora 4,00 până seara la ora 21,00, timp de 20 de zile consecutiv şi nu mai pot. Salariul este fix, nu sunt plătite orele suplimentare. Ele se compensează cu timp liber, dar eu nu pot să îmi iau liber, pentru că nu există personal care să îmi ia locul. Eu dacă mă îmbolnăvesc nu are cine să vină să îmi ţină locul, munca mea este preluată de o altă colegă. Într-o ţară care se doreşte europeană, în care se vorbeşte mereu despre lupta împotriva corupţiei, sistemul se duce de râpă pur şi simplu. Suntem prea puţini, suntem prost plătiţi. S-a decis la Înalta Curte să se mărească valoarea sectorială de la 380 de lei la 405 lei şi s-a emis ordin de recalculare a salariilor numai pentru judecători. Noi nu lucrăm în acelaşi sistem, noi nu respirăm în acelaşi aer şi nu avem acelaşi stres ca şi un judecător? Noi suntem mâna dreaptă a judecătorului, fără noi nu se poate desfăşura un proces. Nu este posibil să fim discriminaţi în acest fel! Lucrez de 20 de ani în sistem, timp în care eu nu am avut Paşte, Crăciun, nu mai am familie, pentru că eu sunt în slujba justiţiei”, ne-a declarat Luminiţa Talpeş, grefier la Tribunalul Galaţi.

Grefierii gălăţeni, supăraţi că după acţiunile similare de anul trecut nu s-a rezolvat nimic, sunt decişi ca, începând de luni, să oprească lucrul timp de două ore, zilnic, şi să asigure doar o treime din personal pentru procesele zilnice. Astfel, cel mai probabil, în cele două ore de protest se vor desfăşura doar procesele foarte urgente şi cele cu arestaţi.

Citit 6306 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 21:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.