UPDATE. PERICOL pe Dunăre | Fluviul îngheţat a mai făcut o VICTIMĂ

UPDATE. PERICOL pe Dunăre | Fluviul îngheţat a mai făcut o VICTIMĂ
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

UPDATE, 14 februarie, ora 14,00 | Sloiurile de gheaţă de pe Dunăre au mai făcut o victimă, tot în zona dintre Cernavodă (km 300) şi Călăraşi (km 370). O barjă a fost întoarsă de bucăţile mari de gheaţă şi răsturnată, la km 353. Barja 1393 transporta 700 de tone de nisip şi îi aparţine firmei Lufadori Extract din Ovidiu.

"Gheaţa de la bulgari a venit pe canalul Ostrov. Barja era ancorată, dar a venit şi apă mare şi a întors-o, nisipul s-a scurs în Dunăre prin bordul liber, iar barja a fost răsturnată cu fundul în sus. Am şi două macarale acolo, încercăm să o repunem pe linia de plutire. Sunt costuri mari, cu motorina, cu oamenii care lucrează, încă n-am făcut o estimare a pagubelor. Am spart şi gheaţa, dar foarte puţin, cât să mă pot mişca”, ne-a declarat Dorin Popescu, proprietarul barjei.

L-am întrebat pe armatorul constănţean dacă e vinovat cineva pentru situaţia din acest sector al Dunării. ""Şeful" e de vină, că a lăsat prea mult frig la noi în ţară! Glumesc, nu e absolut nimeni de vină, doar gheaţa… Forţa apei este extraordinară", ne-a mai spus Dorin Popescu.


EXCLUSIV ”Viața liberă”. PERICOL! Nu mai e de glumă. Prima NAVĂ SCUFUNDATĂ de gheaţa de pe Dunăre (VIDEO) | O dragă fluvială, proprietate a unui armator din Constanţa, este prima victimă a podului de gheaţă din zona portului Călăraşi, despre care "Viaţa liberă" a scris de mai multe ori. Întrucât reacţia autorităţilor se lasă aşteptată, un armator gălăţean al cărui convoi este prizonier între sloiuri a început să spargă gheaţa prin forţe proprii.

Zace pe o rână, lângă mal, la kilometrul 308, pe jumătate acoperită de apa îngheţată. Nu e scufundată de ieri, ci de câteva zile, dar e prima victimă a periculosului pod de gheaţă de pe Dunăre, în zona dintre Călăraşi şi Cernavodă, despre a cărui ameninţare potenţială „Viaţa liberă” a scris de mai multe ori. Nava răsturnată şi scufundată pe jumătate este o dragă cu cupe, proprietate a firmei Pronav din Constanţa. „Când a plecat gheaţa prima dată, nava, având bordul mic, a fost încălecată. Echipajul îl aveam pe un împingător, navele erau la iernat. Încă nu am o estimare a pagubelor, nu m-am gândit nici cum le voi recupera”, a declarat, pentru „Viaţa liberă”, Dumitru Vulturu, patron al firmei de shipping Pronav Constanţa.

"Bondarul" sparge gheaţa

44 de companii cu activitate la Dunăre au lansat, pe 7 februarie, un apel către Ministerul Transporturilor, AFDJ şi alte instituţii de stat cu atribuţii în navigaţia fluvială, pentru ca acestea să intervină cât mai urgent pentru deblocarea controlată a navigaţiei în zona Călăraşi-Cernavodă. Până acum, nicio reacţie concretă, doar o promisiune din partea ministerului că va da un răspuns apelului respectiv.

„Văzând că statul român nu face nimic, am început noi, Trading Line, să spargem gheaţa. Folosim un împingător cu toată prova întărită cu tablă de 12, "Bondar 95", care funcţionează ca un spărgător de gheaţă. Am spart cam 2,5 km, dar blocajul mare este între km 350 şi 373. Acolo trebuie spart doar din aval, iar "Bondar 95" este în amonte. Sunt o grămadă de nave blocate în maluri, luni am am ajuns nava "Shir Khan", care e blocată de pe 5 ianuarie, când s-au format sloiurile. Am deblocat şi o navă bulgărească. Dacă AFDJ avea două spărgătoare bune, am fi navigat de două-trei săptămâni”, ne-a spus Paul Ivanov, patron al companiei Trading Line.

Acesta ne-a mai spus că discuţiile din Colegiul Naval de pe lângă minister, de joia trecută, nu au dus la niciun rezultat. „Am constatat că Asociaţia armatorilor, reprezentată de dl. Șerban Cucu, nu ne reprezintă şi că dă informaţii eronate ministrului. Suntem reprezentaţi de o asociaţie care nu e legitimă, întrucât noi (semnatarii apelului - n.r.), însumat, adunăm mai multă capacitate decât Navrom”, a încheiat Ivanov.

”Dacă AFDJ avea două spărgătoare de gheaţă bune, navigam deja de două-trei săptămâni prin zona respectivă”, Paul Ivanov, Trading Line.

Citit 22714 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iunie 2023 11:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.