AMENDĂ ”aberantă” pentru Menarom
Foto: Directorul general al Menarom, Vergiliu Vals | Foto-arhivă ”Viața liberă”

AMENDĂ ”aberantă” pentru Menarom
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Consiliul Concurenţei a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul intentat de compania gălăţeană Menarom SA pentru anularea deciziei prin care firma a fost sancţionată, alături de Hidroelectrica şi alţi parteneri contractuali ai acesteia, instanţa menţinând amenda în valoare de 724.950 lei. „Cuantumul amenzii este aberant, iar interpretarea dată de Consiliul Concurenţei ţine doar de litera, nu şi de spiritul legii”, ne-a declarat directorul general al Menarom, Vergiliu Vals.

Consiliul Concurenţei informează, pe site-ul propriu, că a câştigat, la Curtea de Apel Bucureşti, procesul intentat de Menarom, acesta fiind „primul proces  finalizat  din  cele 7 aflate pe rolul instanţelor în urma sancţionării companiei Hidroelectrica  şi a 10 dintre partenerii contractuali cu aproximativ 37 milioane euro, pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică. În cadrul investigaţiei privind contractele pe termen lung încheiate între Hidroelectrica şi unii furnizori de energie electrică şi consumatori eligibili pe piaţa angro de energie electrică, autoritatea de concurenţă a constatat că aceste contracte au avut ca  efect blocarea pieţei pentru alţi furnizori şi producători de energie electrică şi consumatori eligibili”.

Alături de Hidroelectrica, companiile sancţionate au fost: Alpiq Romindustries SRL, Alpiq Romenergie SRL, Alro SA, Electrocarbon SA, Electromagnetica SA, Elsid SA, Energy Financing Team AG (Switzerland), Energy Holding SRL, Luxten Lighting Company SA şi Menarom-P.E.C. SA. „Hidroelectrica, Elsid şi  Electrocarbon au  recunoscut  săvârşirea  faptelor anticoncurenţiale”, mai afirmă Consiliul Concurenţei.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti în cazul Menarom nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce avocaţii companiei gălăţene au şi făcut, a declarat pentru „Viaţa liberă” directorul general al Menarom, Vergiliu Vals.

„Noi am început deja să plătim suma, în urma unei eşalonări obţinute de la Ministerul Finanţelor. Pe de o parte, nu vreau să comentez deciziile justiţiei, dar pe de altă parte nu pot să nu remarc un fapt aberant, şi anume: cuantumul amenzii ţine cont de cifra de afaceri totală a companiei, şi nu de cifra de afaceri strict pe vânzarea de energie. Noi am realizat 90% din cifra de afaceri vânzând vinciuri şi doar 10% a venit din vânzarea de energie. Iar noi am primit o amendă ca şi cum am fi vândut numai energie”, ne-a mai spus Vergiliu Vals.

Citit 6798 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.