AMENDĂ ”aberantă” pentru Menarom
Foto: Directorul general al Menarom, Vergiliu Vals | Foto-arhivă ”Viața liberă”

AMENDĂ ”aberantă” pentru Menarom
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)


Consiliul Concurenţei a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul intentat de compania gălăţeană Menarom SA pentru anularea deciziei prin care firma a fost sancţionată, alături de Hidroelectrica şi alţi parteneri contractuali ai acesteia, instanţa menţinând amenda în valoare de 724.950 lei. „Cuantumul amenzii este aberant, iar interpretarea dată de Consiliul Concurenţei ţine doar de litera, nu şi de spiritul legii”, ne-a declarat directorul general al Menarom, Vergiliu Vals.

Consiliul Concurenţei informează, pe site-ul propriu, că a câştigat, la Curtea de Apel Bucureşti, procesul intentat de Menarom, acesta fiind „primul proces  finalizat  din  cele 7 aflate pe rolul instanţelor în urma sancţionării companiei Hidroelectrica  şi a 10 dintre partenerii contractuali cu aproximativ 37 milioane euro, pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică. În cadrul investigaţiei privind contractele pe termen lung încheiate între Hidroelectrica şi unii furnizori de energie electrică şi consumatori eligibili pe piaţa angro de energie electrică, autoritatea de concurenţă a constatat că aceste contracte au avut ca  efect blocarea pieţei pentru alţi furnizori şi producători de energie electrică şi consumatori eligibili”.

Alături de Hidroelectrica, companiile sancţionate au fost: Alpiq Romindustries SRL, Alpiq Romenergie SRL, Alro SA, Electrocarbon SA, Electromagnetica SA, Elsid SA, Energy Financing Team AG (Switzerland), Energy Holding SRL, Luxten Lighting Company SA şi Menarom-P.E.C. SA. „Hidroelectrica, Elsid şi  Electrocarbon au  recunoscut  săvârşirea  faptelor anticoncurenţiale”, mai afirmă Consiliul Concurenţei.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti în cazul Menarom nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce avocaţii companiei gălăţene au şi făcut, a declarat pentru „Viaţa liberă” directorul general al Menarom, Vergiliu Vals.

„Noi am început deja să plătim suma, în urma unei eşalonări obţinute de la Ministerul Finanţelor. Pe de o parte, nu vreau să comentez deciziile justiţiei, dar pe de altă parte nu pot să nu remarc un fapt aberant, şi anume: cuantumul amenzii ţine cont de cifra de afaceri totală a companiei, şi nu de cifra de afaceri strict pe vânzarea de energie. Noi am realizat 90% din cifra de afaceri vânzând vinciuri şi doar 10% a venit din vânzarea de energie. Iar noi am primit o amendă ca şi cum am fi vândut numai energie”, ne-a mai spus Vergiliu Vals.

Citit 6401 ori Ultima modificare Marți, 28 Martie 2017 18:46

3 comentarii

 • postat de iosif
  Miercuri, 29 Martie 2017 14:28
  217.156.52.***
  @marius ionascu: INCORECT. Fiscul nu are competenta de a da amenzi ptr taxa TV - aceasta taxa este - mai corect spus era - colectata de companiile de electricitate si virata in contul Societatii Romane de Televiziune. Ca banii se virau ori se virau cu intarziere asta nu stim nici noi si nici nu ne intereseaza.
  Ca titlu informativ, Fiscul (ANAF) se ocupa doar cu colectarea accizelor, taxelor, impozitelor, contributiilor sociale si alte chestii asemenea care se varsa la bugetul general consolidat de stat. Iar cine nu plateste intra in executare silita asa cum s-a intamplat si cu "antenele".
  @tango: CORECT. stiti cum e cu amenda. Aceasta este in functie de nr de puncte de penalizare, care la randul lor, un punct de penalizare este in functie de salariul minim pe economie.
  Deci daca lucrezi cu jumate norma, amenda este tot atata, ptr ca face referire la o valoare data de cuantumul salariului minim pe economie.
  Altfel spus, "avantaj serviciu" ptr cei care au salarii maricele.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Marius Ionascu
  Miercuri, 29 Martie 2017 11:49
  213.218.53.***
  dl Vals are mare dreptate, amenda este incorecta pentru ca societatea lor au multe activitati economice separate si doar cea pe energie trebuie amendata raportat la cifra de afaceri a celei pe energiei si nu a intregii societati !!

  Este ca si cum Combinatul Siderurgic nu platea taxa TV si venea fiscu si ii frigea o amenda la cifra de afaceri de parca SIDEX traia din vazut stiri la TV.

  Sa fim seriosi, orice exces de zel, incorect, trebuie corectat.
  NU foloseste nimanui razbunari si masuri incorecte luate fara creier.
  13
  2
  Raportează
 • postat de Tango
  Miercuri, 29 Martie 2017 06:57
  109.103.134.***
  Bre, nene Vals, amenda nu e un impozit pe cifra de afaceri per cod caen, e ca sa te inveti minte sa nu te mai comporti ca in jungla.
  2
  23
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.