Centrala ArcelorMittal, o chestiune strategică

Centrala ArcelorMittal, o chestiune strategică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Discuţiile dintre Ministerul Economiei şi ArcelorMittal pentru înfiinţarea la Galaţi, pe platforma siderurgică, a unei centrale de 400 megawaţi sunt foarte avansate, după cum a afirmat joi ministrul Economiei, Adriean Videanu, aflat în vizită la Cosmeşti, unde au fost inaugurate lucrările la o hidrocentrală pe râul Siret.

„Discuţiile cu ArcelorMittal sunt avansate. La nivel tehnic, acum se fac evaluările. Discuţiile se duc pe două paliere: este vorba despre acel grup energetic pe care îl gândim la Electrocentrale Galaţi, dar şi despre dimensiunea colaborării pe pachetul de acţiuni pe care România îl deţine la Krivoi Rog. Aş putea cataloga discuţiile cu ArcelorMittal ca fiind unele strategice”, a precizat ministrul Economiei, Adrian Videanu.

Ipoteza înfiinţării la Galaţi a unei centrale de mare putere a apărut după ce, în luna mai a acestui an, ministrul Economiei, Adriean Videanu, anunţa în urma unei întrevederi cu şefii ArcelorMittal Galaţi că statul român este interesat ca împreună cu ArcelorMittal Galaţi şi Electrocentrale să înfiinţeze o capacitate de producere a energiei electrice, cu o putere instalată de 400 de megawaţi.

Conform spuselor de atunci ale ministrului Videanu, unitatea de producere a energiei electrice ar putea deveni funcţională în toamna lui 2012.

Trebuie precizat însă că anunţul referitor la posibilitatea înfiinţării acestei unităţi de producere a energiei a fost făcut de către ministru exact în momentul în care CEZ Cehia avea discuţii avansate cu Termoelectrica pentru preluarea şi modernizarea centralei existente sau construcţia unei noi centrale în Galaţi.

„Nu se întrerupe discuţia CET-ului cu CEZ. E un memorandum care are termenul limită în septembrie. Continuăm discuţiile. Evident că nu renunţăm la acest proiect pe care îl avem cu CEZ. Ceea ce gândim în momentul de faţă este un proiect complementar discuţiilor cu CEZ”, a declarat la vremea respectivă Adriean Videanu.

Între timp, investitorii din Cehia şi-au anunţat retragerea definitivă din acest proiect.

Citit 1228 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.