Directorul Voicu, vârât în corzi de primar | Industrial Parc toacă bani publici degeaba

Directorul Voicu, vârât în corzi de primar | Industrial Parc toacă bani publici degeaba
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

În locul profitului de 30.000 de lei pe care şi-l propusese în 2016, Costică Voicu, directorul general al SC Industrial Parc SRL, firma care administrează Parcul Industrial, s-a ales cu o pierdere de 847.000 de lei!

Pierderea se adaugă găurilor din anii precedenţi, aşa cum sunt ele consemnate în bilanţurile de pe portalul Ministerului Finanţelor: 290.755 de lei - 2015, 154.894 de lei - 2014, 240.443 de lei - 2013 şi 36.874 de lei - 2012!

Rezultatul dezastruos al anului trecut a stârnit discuţii la recenta şedinţa a Consiliului Local, când a fost supus aprobării bugetul pe 2017 al SC Industrial Parc SRL. Consilierul PNL Onuţ Atansiu a cerut explicaţii legate de „rezultatul brut al anului 2016, minus 847.000 lei” şi de profitul propus pentru 2017: o mie de lei.

„Societatea este într-o situaţiei dificilă. Suntem singurul parc din România care plătim impozit pe teren şi pe clădire. Cum credeţi că putem să aducem investitori când societatea nu beneficiază de cadrul legal privind scutirea de impozit?!”, s-a apărat Costică Voicu, reiterând că există riscul de a pierde titul de parc industrial şi de a returna banii primiţi ca ajutor de stat.

De ce la alţii se poate şi la noi nu

Liberalul Nicuşor Ciumacenco i-a sugerat lui Voicu să preia modelul oraşelor care au câte cinci-şapte parcuri industriale care funcţionează cu succes. Răspunsul îl avea, însă, directorul Direcţiei Financiar Contabilitate, Rodica Câmpeanu: „Parcul Industrial a beneficiat zece ani de scutirea de impozit. Prin Hotărârea Consiliului Local, s-au trecut terenul şi clădirea în capitalul social al Parcului. Consiliul Concurenţei consideră că acesta este un ajutor de stat şi, deci, parcul, în sine, nu mai poate beneficia. Singura soluţie ca să beneficieze de scutire este să închirieze parcul, iar cei care închiriază beneficiază de această scutire chiar pe Codul Fiscal”.

În schimb, Costică Voicu era de o cu totul altă părere: „Şi parcurile de la Ploieşti, de la Tetarom, au în proprietate terenul, pentru a beneficia de anumite finanţări. De ce nu a funcţionat societatea din 2003, de când s-a dat drumul la parcul industrial? Până anul trecut, noi, ca societate, nu am avut ce să administrăm! Nu era documentaţie cadastrală, nu era intabulare, nu erau documentele!”.

Lamentaţiile managerului au determinat-o pe consiliera PMP Oana Iurescu să-l întrebe de când este director. Aflând că Voicu conduce parcul din 2012, consiliera a izbucnit: „Din 2012 până în 2017! Păi, dacă eram în locul dumneavoastră - vă plângeţi că nu aţi avut intabulări, că nu aţi avut nu ştiu ce, că nu aţi avut nimic în esenţă - mă aşezam şi eu cu fundul în uşa de la Primărie până se rezolva, ca eu să pot să închiriez, să creez venituri! Dar dvs n-aţi făcut nimic în perioada asta!”. Degeaba a încercat Voicu să se apere că „e prea mult spus că n-a făcut nimic!”.

Demisia?

„Mi-aţi dat exemplu Tetarom, Ploieşti. Ştiţi de ce nu plătesc ei impozit? Pentru că au clienţi! Nu, nu vreau să-mi daţi nici un răspuns! Am primit de la dumneavoastră informări, o stivă! Fiţi mai prietenos cu pădurile, vă rog frumos! În fiecare zi primesc câte-o informare de la dvs! Absolut degeaba! Să înţeleg că până în 2012 sau 2013 a fost o năvală la uşa dvs şi n-aţi reuşit să închiriaţi un metru pătrat de Parc Industrial pentru că nu era intabulat? Eu n-am auzit!

Şi să nu-mi aduc aminte, dl director, de păţaniile dvs de acum vreo două luni de zile. Să ştiţi că cererea mea rămâne în continuare în picioare: aştept să aveţi onoarea de a duce la capăt ceea ce v-a cerut primarul municipiului Galaţi!”, a tranşat discuţia Pucheanu.

Întrebat dacă i-a cerut demisia, edilul s-a eschivat. „Nu neg, dar nici nu confirm. E o discuţie privată, chiar dacă am făcut o mică parte publică. I-am cerut să fie director, în primul rând! De lamentări suntem toţi în stare!".

Ce buget de venituri şi cheltuieli are Parcul

Cu 21 de voturi „pentru” şi trei abţineri, bugetul pe 2017 al SC Industrial Parc SRL a fost aprobat de aleşii locali. Potrivit documentelor, societatea îşi propune  venituri totale de 222.000 de lei - de la 35.000 de lei, cât a obţinut în 2016 - şi cheltuieli totale de 221.000 de lei - în condiţiile în care, anul trecut, acestea au fost de 882.000 de lei. Cheltuielile cu personalul ar urma să crească de la 57.000 de lei la 141.000 de lei. Rămâne de văzut ce se va realiza din toate acestea.

Citit 8130 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.