UPDATE | S-a cutremurat oraşul! Ce spun autoritățile gălățene
Foto: Arhiva ”Viața liberă”, Sorin Pană

UPDATE | S-a cutremurat oraşul! Ce spun autoritățile gălățene
Evaluaţi acest articol
(87 voturi)

UPDATE, miercuri, 17 mai 2017, ora 16,00 | Nicio autoritate din sfera situaţiilor de urgenţă, apărării naţionale sau administraţiei publice nu susţine, oficial, la aproape 24 de ore de la producerea zgomotului infernal de marţi, o variantă credibilă, care să elucideze misterul şi să liniştească spiritele printre locuitorii din Galaţi, Brăila şi Tulcea.

Zgomotul asurzitor, asemănător celui provocat de o explozie uriaşă, care a băgat în sperieţi locuitorii din municipiul Galaţi, şi în localităţile aflate pe o rază de cel puţin 50 de kilometri, nu are nici acum o explicaţie. Imediat după şocul iniţial, în mediul public au început să apară tot felul de speculaţii, variind de la unele credibile, de genul unui incident la un mare operator economic, un bang sonic, produs de un avion de vânătoare, sau la explozia unui proiectil de mari dimensiuni, la unele vecine cu hilarul, precum căderea unui meteorit sau detonarea sistemului centralizat de încălzire al oraşului. Dincolo de presupunerile apărute în mediul virtual, am încercat să aflăm răspunsuri logice de al autorităţile implicate în gestionarea unui eventual incident care să fi provocat un asemenea zgomot puternic. Era firesc, atâta vreme cât oamenii din toate colţurile oraşului au semnalat faptul că toate clădirile s-au cutremurat din temelii şi toate vieţuitoarele, de la păsări la animale de companie, au intrat în panică.

„Pe numărul unic 112 nu a fost primit niciun apel prin care să fie semnalată producerea unui incident pe raza judeţului Galaţi”, ne-a comunicat lt. col Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, la câteva minute de la resimţirea zgomotului.

Bubuitura, pe care nu o putem califica drept o explozie, atâta vreme cât nu există vreo confirmare în acest sens, a mai fost pusă şi pe seama vreunui posibil incident, fie pe platforma siderurgică, fie în şantierul naval din Galaţi. Nici vorbă de aşa ceva, ne-au asigurat reprezentanţii celor două companii, eliminarea de pe listă a acestor variante lăsând loc unei doze şi mai mari de mister, şi mai greu de eliminat pe măsura trecerii timpului, când au apărut semnale că zgomotul s-a resimţit puternic şi la Brăila, şi peste Dunăre, la Măcin, dar şi de către persoane aflate în acel moment pe bac, la Slobozia sau peste Prut, la Cahul! A devenit tot mai credibilă varianta unui exerciţiu militar dar, conform informaţiilor primite de noi imediat după incident de la Garnizoana Galaţi şi a doua zi, miercuri, de la Ministerul Apărării Naţionale, nu s-a pus problema unei manevre militare terestre sau aeriene, care să provoace o asemenea bubuitură.

„În niciunul dintre poligoanele aflate în perimetrul celor trei judeţe nu se desfăşurau, la acea oră, aplicaţii militare. De asemenea, niciun avion supersonic nu a efectuat vreun exerciţiu de zbor şi este puţin probabil ca, în eventualitatea în care un astfel de exerciţiu ar fi avut loc, zgomotul produs de o eventuală rupere a pragului sonic să fie resimţit pe o suprafaţă atât de mare”, ne-a declarat telefonic miercuri, 17 mai, col. Cătălin Antohi, din cadrul Biroului de Presă al Ministerului Apărării Naţionale.

O altă variantă posibilă şi vehiculată a fost cea a unui cutremur de suprafaţă, dar ipoteza nu este susţinută de Institutul de Fizică a Pământului, ale cărui aparate înregistraseră ultimul seism luni, 15 mai, în zona Prahova. Cutremurul a avut o magnitudine de 2,2 grade pe scara Richter. Nici autorităţile administraţiei locale nu au fost mai prompte în a obţine şi oferi un răspuns cât de cât lămuritor. Doar prefectul Gabriel Panaitescu s-a rezumat la a declara, marţi după-amiază, că a cerut un raport. În urma unei solicitări oficiale în baza Legii 544 pe care am adresat-o miercuri Prefecturii Galaţi, am primit, în cursul aceleiaşi zile, următorul răspuns:

„Vă comunicăm că nu deţinem date despre acest eveniment. Până la această oră, nu s-a semnalat niciun fel de pagube la sol pe teritoriul judeţului Galaţi şi niciun cetăţean nu a avut de suferit"; se precizează în răspunsul Prefecturii Galaţi.

Tot în cursul zilei de ieri, am solicitat şi în mod oficial, în baza  Legii 544, răspunsuri şi din partea MApN şi ISU Galaţi, puncte de vedere pe care le vom face publice pe măsură ce vom intra în posesia lor.

În urmă cu un an, tot pe frontiera estică a României, la Iaşi, s-au resimţit zgomote similare, ale căror origini au rămas neexplicate. Şi atunci, au circulat variante similare, una dintre cele mai vehiculate fiind cea a lansării unor rachete antigrindină de către unităţile de profil din Republica Moldova. Oficialii de peste Prut au combătut atunci, categoric, această ipoteză.

(Mariana Constandache, Corina Dobre)


S-a cutremurat oraşul! Galaţiul a fost zguduit de o bubuitură puternică | O bubuitură extrem de puternică a zguduit oraşul, marți, 16 mai, în jurul orelor 16,50, zgomotul resimţindu-se  în toate colţurile oraşului, dar şi chiar la 30 de kilometri de Galaţi, respectiv Independenţa, Şendreni, Şiviţa sau mai aproape, la Vânători, precum şi pe Dunăre. Cel puţin la acest moment, nicio instituţie abilitată să intervină nu a fost sesizată de producerea vreunui incident care să fi provocat zgomotul asurzitor.

De asemenea, nu a fost raportat vreun incident nici pe platforma siderurgică sau la vreun alt operator economic de pe raza Galaţiului. O posibilă variantă ar fi fost o aplicaţie în Poligonul Smârdan, dar nici din partea reprezentanţilor Garnizoanei Galaţi nu a venit vreun răspuns pozitiv.

Contactat telefonic, prefectul judeţului Galaţi ne.a precizat că a solicitat deja conducerii ISU Galaţi să îi transmită oficial o comunicare cu datele evenimentului.

2017-05-16 17:21:45

Citit 149565 ori Ultima modificare Vineri, 29 Septembrie 2023 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.