TOMOGRAFUL de la Spitalul Judeţean din Galați va deveni funcţional

TOMOGRAFUL de la Spitalul Judeţean din Galați va deveni funcţional
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cel mai nou computer tomograf (CT) adus la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Andrei” Galaţi urmează să devină din nou funcţional, zilele următoare, după mai bine de patru luni. Chiar şi aşa, cele două CT-uri existente, în prezent, în cea mai mare unitate sanitară din judeţ, nu reuşesc să acopere nevoile reale ale spitalului.

La începutul lunii februarie a acestui an, CT-ul adus în anul 2014 la Spitalul Judeţean a devenit nefuncţional, ca urmare a unei defecţiuni majore apărute la tubul dispozitivului. Echipa tehnică chemată a stabilit că este nevoie de un nou tub. Problema a fost însă că valoarea acestei componente era de aproximativ 100.000 de euro, motiv pentru care spitalul a organizat o licitaţie în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Astfel, CT-ul cel nou a fost pus la păstrare, în ultimele patru luni. În tot acest timp şi aproape exclusiv pentru urgenţele medicale, medicii de la Judeţean au putut folosi doar tomograful vechi, aparat fabricat în anul 2007 şi care, de asemenea, a avut nevoie de reparaţii, în ultima vreme.

În toate lunile scurse din februarie până în prezent, spitalul a încheiat contracte de prestări servicii cu două firme de imagistică medicală: SC Remenix şi SC Hiperdia. Pacienţii spitalului care au avut nevoie de investigaţii la tomograf au fost astfel plimbaţi cu ambulanţa prin oraş, de la spital până la unul din cele două laboratoare şi retur.

Problema de fond rămâne

Acum, acest calvar al pacienţilor este pe cale să înceteze, după ce tubul nou a sosit, săptămâna trecută, aşa cum am aflat de la Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi,  în subordinea căreia se află Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Ap. Andrei". Potrivit conducerii unităţii, tubul urmează să fie montat, zilele următoare, astfel încât CT-ul va putea fi din nou folosit.

Chiar şi după remedierea defecţiunii, problema de fond rămâne însă în picioare. Mulţi dintre pacienţii care ajung la urgenţe sau direct internaţi în Spitalul Judeţean au nevoie de tomografii. Între 70 şi 80 de astfel de investigaţii sunt făcute zilnic, în această unitate medicală. În acest ritm, în condiţiile în care nu va fi adus cât mai repede cel puţin încă un CT, este o chestiune de timp până ce defecţiuni de genul celei survenite în februarie vor apărea din nou.

Citit 4631 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.